Pravilnik DVT i Akcioni plan za nacionalni balans u sudovima

0
9

Povećanje broja pripravnika, novi Poslovnik o radu Državnog veća tužilaca (DVT) i Akcioni plan za unapređenje položaja manjina mogli bi u dogledno vreme da ponovo izbalasiraju poremećenu nacionalnu strukturu među sudijama i tužiocima u Sandžaku, ocenjeno je na tribini Sto plus radija u Novom Pazaru.

Panelisti, član DVT Stanislav Dukić, predsednik Višeg suda u Novom Pazaru Izet Suljević i direktor OCD Kuća ljudskih prava Dragan Popović su na tribini pod naslovom “Nacionalni sastav u tužilaštvima i sudovima Sandžaka: profesionalizam ili pripadnost?” naglasili da je “balansiranje” u novom zapošljavanju proces koji se ne može uraditi “za par godina”.

Direktor Kuće ljudskih prava Dragan Popović rekao je jedno od istraživanja te OCD pokazuje da ni u jednoj instituciji sa sedištem u Beogradu sastav zaposlenih nije u skladu sa nacionalnim sastavom stanovništva u opštinama u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da Bošnjaci i druge nacionalne manjine nemaju dovoljno poverenja u državu.

“Posebno nepoverenje Bošnjaka vlada prema onome što kolokvijalno zovemo organi sile-policija, vojska i BIA”, dodao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će realizacija Akcionog plana za unapređenje položaja manjina i “posebna analiza nacionalne strukture svih zaposlenih u svim javnim službama i ustanovama dati neke egzaktne podatke”.

Član DVT Stanislav Dukić je podsetio da je 1. septembra na snagu stupio Poslovnik o radu tog veća, u kojem su sadržana posebna pravila za izbor nosilaca javnotužilačkih funkcija u sredinama sa mešovitom nacionalnom strukturom stanovništva.

On je naglasio da su ta pravila donesena kako bi se osigurala ravnomerna nacionalna zastupljenost u tužilaštvima i da je DVT dužno da prilikom svakog raspisivanja konkursa pribavi podatke o nacionalnoj strukturi stanovništva na teritoriji koju pokriva to tužilaštvo i nacionalnu strukturu nosilaca javnotužilačke funcije u tom tužilaštvu.

“Poslovnik sa tim pravilima smo prvi put primenili prilikom poslednjeg izbora dva zamenika osnovnog tužioca u Novom Pazaru. Na teritoriji koju pokriva to tužilaštvo živi 79 odsto Bošnjaka, dok je odnos u broju zamenika tužioca bio 4:2 u korist Srba. Po Poslovniku su prednost za te dve pozicije imali Bošnjaci i mi smo na kraju i izabrali dva kandidata bošnjačke nacionalnosti, iako nismo morali da ih pozitivno diskriminišemo jer su imali maksimalne ocene”, rekao je član DVT.

Ukoliko Skupština Srbije potvrdi ovu odluku, DVT broj zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru biće izjednačen na 4:4, dok je taj odnos u Višem tužilaštvu u ovom gradu 2:1 u korist Bošnjaka.

“Možda bi bilo bolje da Više tužilaštvo ima četiri zamenika i da je odnos 3:1 u korist Bošnjaka. Kada je reč o Osnovnom tužilaštvu, tu bi odnos trebalo da bude 7:1 ili 6:2 u korist Bošnjaka, jer oni čine 79 odsto stanovništva”, dodao je Dukić.

Član DVT je istakao da je izbor dva Bošnjaka za zamenike osnovnog tužioca u Novom Pazaru korak ka ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti u pravosudnim organima u ovom gradu i ocenio da će to biti dugotrajan proces.

“Ne možemo očekivati da se za godinu, dve ili tri postigne ravnopravna nacionalna zastupljenost, jer mi ne možemo smeniti tužioca samo zato što je Srbin. Ipak, novim Poslovnikom imaćemo mogućnost pozitivne diskriminacije i verujem da ćemo u naredne četiri godine poboljšati situaciju u Novom Pazaru”, izjavio je Dukić.

Predsednik Višeg suda u Novom Pazaru Izet Suljević rekao je da, izuzev njega, u ovom pravosudnom organu trenutno ima šest sudija, od kojih su tri Bošnjaka i tri Srbina.

“Do nedavno je odnos bio 5:3, ali je nacionalna struktura sudija poremećena odlaskom dvoje sudija. U Višem sudu trenutno ima 34 zaposlenih, od toga je 20 Bošnjaka, 13 Srba i jedan Rus”, rekao je Suljević.

On je podsetio da je u toku nadogradnja kojom će se dobiti oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora, koju finansira Turska razvojna agencija (TIKA), a kojom će se stvoriti uslovi za otvaranje Pravosudne akademije u Novom Pazaru, kao i jedinica Pravosudnog suda, čije otvaranje je obećao bivši ministar pravde.

Suljević dodaje da je poslednjih godina naglo povećan broj pripravnika, koji cirkulišu kroz sve pravosudne organe, od kojih je formirana dobra baza za izbor novih sudija u Novom Pazaru, među kojima je dosta Bošnjaka.

(radiostoplus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.