Pozvani državni i međunarodni organi da spriječe diskriminaciju Bošnjaka u RS-u

3
3

Pozvani državni i međunarodni organi da spriječe diskriminaciju Bošnjaka u RS-u

BiH – Uz prisustvo eminentnih jezičkih stručnjaka iz BiH i inozemstva u Banjoj Luci je u organizaciji potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića održana konferencija “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika”.

Konferencija je upriličena kao odgovor Bošnjaka na kontinuirano negiranje bosanskog jezika u bh. entitetu RS. Jezički stručnjaci i političari sastali su se s ciljem da još jednom ukažu da je bosanski jezik činjenica, te da pokušaju iznaći adekvatna rješenja za prevazilaženje diskriminacije Bošnjaka u RS-u.

Poseban odbor, koga su činili akademik Dževad Jahić (predsjednik), Ramiz Salkić, Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija, Mehmed Pargan i Amela Isanović, definisao je zaključke, koji će biti proslijeđeni zvaničnicima u svim institucijama na nivou države i entiteta.

Učesnici Konferencije dali su punu podršku roditeljima i djeci u RS-u da u obrazovnom procesu istraju u borbi za svoja osnovna ljudska prava i prava na jezik.

“Koristeći se svim resursima kojima raspolažu bošnjački filolozi i političari tražit će optimalan model organizacije i provođenja nastave na bosanskom jeziku u školama u bh. entitetu RS, uključujući nacionalnu grupu predmeta. Pri tome su spremni biti ravnopravan i konstruktivan partner Ministarstvu prosvjete RS-a i Prosvjetno-pedagoškom zavodu RS-a”, stoji u jednom od zaključaka.

Učesnici Konferencije pozvali su vlasti entiteta da odmah i bez odlaganja riješe pitanje nastave na bosanskom jeziku i općenito upotrebe bosanskog jezika u RS-u. Pozvali su i državne organe Bosne i Hercegovine, Misiju OSCE-a u BiH, Ured Visokog predstavnika OHR-a, Delegaciju Evropske Unije u BiH, Kancelariju Vijeća Evrope u BiH, Ombdusmene za ljudska prava, ambasade prijateljskih zemalja i druge prijatelje da zaustave diskriminaciju Bošnjaka koja se provodi u obrazovnom procesu RS-a kroz negiranje postojanja bosanskoga jezika i nastojanja da se Bošnjacima nametne ime za jezik čiji kontinuitet trajanja obuhvata čitav jedan milenij.

Zaključili su i da je svako političko ili bilo koje drugo negiranje, osporavanje, nominacijsko uvjetovanje jednog maternjeg jezika živa ilustracija neslobode, nesigurnosti, institucionalnog nasilja, nepoštovanje elementarnih ljudskih prava u postojećim društvenim kontekstima.

“Pitanje imena bosanskog jezika na prostorima bh. entiteta Republika Srpske primarno je pravno-političko pitanje, pa i aktualnu anticivilizacijsku igru s imenom bosanskog jezika i s osjećanjima njegovih nosilaca moguće je riješiti jedino konkretnim pravno-političkim potezima”, piše u zaključku.

Dodaju da je bosanski jezik jasno definisan i pozicioniran u skladu sa svim historijskim i lingvističkim naučnim činjenicama i jedan je od zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini.

Održavanje Konferencije u Banjoj Luci uvođenje je nove prakse i predstavlja prvi korak u pripremii organiziranju sličnih naučnih skupova koji će, u cilju promoviranja bosanskog jezika, u narednom periodu biti organizirani u bh. entitetu RS te da je posebno važno otvaranje dijaloga sa političkim predstavnicima koji u javnim institucijama zastupaju interese Bošnjaka.

(klix.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Pozvani državni i međunarodni organi da spriječe diskriminaciju Bošnjaka u RS-u


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. pravo resenje za bosnu je ukidanje entiteta i rs sve drugo je samo bezanje od problema i guranje problema na stranu resenje je ukidanje rs i entiteta i nista drugo pozivamo evropu da to sto pre ucini…. a svaki ko zeli dobro i napredak bosni ce to uciniti sve drugo je prljava politika

  0

  0
  • Jest kad bi to Ali/-babina SDA/-i ibn Bakir hotili …

   oni – SDA/-i SBB, tzv. – “historijska koalicija” – kako se hvališu/-predstavljaju, mogu ovu od – njih i WC-patka/-Dodika – NAŠTELANU -agoniju/-zamutljavanje povratnika u RS/-negiranje bosanskog jezika okončati dok kažeš – PIKSLA – ali, njihov cilj nije – jedinstvena Basna – već Ali-babina – ONA iz “Islamske deklaracije” – razdjeljena/-Fildžan MONARHIJa – il’ repoblika – svejedno …

   →Koje licemjerje,

   NACIONALNU/-temeljnu – PRVU LINIJU ODBRANE – BASNE/-i BASANSKOG JEZIKA – sveli na nivo – RODITELJA u RS/-i njihove DJECE – zadnju liniju odbrane …

   Ovaj cirkus u Banjaluci, liči na onaj/-od ranije – o Sutorini –

   kad su samoprozvani – bašnjački intelektualci – tad u Sarajevu, kada je njihov predsjednik Kurćehajić, nakon izlaganja/-ugodno za bošnjačke uši rekao/-optužio narod – kao – eto, MI SMO UPOZORILI – ali. NIKO NE IZAƉE DA PROTESTUJE, da se, dio naše teritorije – preda Crnoj Gori.

   →Tada sam,

   u ime svih Bašnjaka/-i svih patriota uputio protestno pismo SBK/-FBI – tad sam im rekao, citiram jedan uvodni dio: “Gospodine Kurćehajiću, vi intelektualci, da ste iskreni onda ne bi ste – PROZIVALI NAROD – nego bi, kao intelektualci/-profesori, doktori i akademici, umjesto – fraza i šuplji priča – uputili vaš – APEL/-poziv – ne izdajnicima – kako ih s pravom nazivate, već tom narodu KOJI PROZIVATE:
   .
   DOĐITE DA SE OKUPIMO (recimo na stadijonima/-ili, bar na Koševu) DA PROTESTUJEMO …

   osim SBI/-FBI – pismo/-protest je odaslato na adrese skoro svih tzv. ptobosanskih partija i organizacija … SKUP O BANJA LUCI – IMA ISTI CILJ … da se, – kad SDA/-i koalicija prihvati termin – bošnjači jezik/-ukidanje basanskog jezika – SBK/-tj. szv. bošnjački intelektualci – OGRADE – kao u vezi Sutorine … ponovo će reći/-koje licemjerje: *Eto, mi smo tabirili/-upozorili …

   →UMJESTO DA SU POZVALI NAROD NA PROTESTE …

   Oni su dali punu podršku roditeljima i djeci u RS-u da u obrazovnom procesu istraju u borbi za svoja osnovna ljudska prava i prava na jezik …

   0

   0
 2. pre svega dejton je protivzakonit i evropa i svet nesmeju da se mesaju u probleme bih druga stvar bosancima netreba nicija dozvola da ukinu rs treca stvar ako fasisticka evropa zaista zeli da bosna napreduje i da resi problem bosne onda se pod hitno mora ukinuti rs i entiteti i sto se pre to ucini to ce se pre narod pomiriti svatiti da ih posle toga ne ostaaje nista sem da zive u miru i slozi i bolje se zajedno za bolji zivot iravnopravnost svih ljudi u bosni moja poruka za nemacku evropu da bez razmisljanja sto pre ukine rs da bi bosna konacno krenula napred cim se to desi kriminalitet i korupcija ce se smanjiti za najmanje 60 posto druga stvar bosnjaci ce naseliti napustena podrucja u rs i narod ce krenuti masovno u proizvodnju razne biznise a evropa svet arapske drzave ce poceti masovna ulaganja u bosnu

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.