Povremena ljubav Ljajića i Đerleka

2
12

Novi Pazar – Ako je Sandžačka demokratska partija (SDP) – u kojoj se najviše pita osnivač Rasim Ljajić, iako je nominalni predsjednik Nihad Hasanović – htjela da posle lokalnih izbora u Novom Pazaru izbjegne koaliciju sa SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačku demokratsku zajednicu Sandžaka (BDZS) Muamera Zukorlića – morala je da plati cijenu podrške manjih stranaka.

Poznato je već, skupštinsku većinu formirao je SDP sa 18 odbornika, koalicija srpskih stranaka okupljenih oko SNS-a sa četiri i Sandžačka narodna partija (SNP) sa tri odbornika, a Ugljaninova i Zukorlićeva stranka su u opoziciji.

Predsjednik najslabije stranke u vlasti, SNP-a Mirsad Đerlek izabran je za predsjednika skupštine. Time je ponovo oživjela ljubav između Ljajićeve i Đerlekove stranke. Naime, prije samo dva mjeseca predsjednik gradskog odbora SDP-a Husein Memić tvrdio je na konferenciji za novinare da će Đerlek da bude smijenjen sa mjesta direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, tražeći da se ispita njegova uloga u padu helikoptera, koji je prevozio bebu iz Novog Pazara, kada je poginulo sedam osoba, ali i optužujući ga za loše stanje u bolnici, za mito i korupciju i pitajući zašto Đerleka zovu „tri, pet, sedam”, sa aluzijom na priče da za po tri, pet ili sedam hiljada prodaje radna mjesta u bolnici.

Ovo nije prvi put da SDP odapinje strijele prema Đerleku, a zatim ga ponovo prima pod svoje skute.

Mirsad Đerlek je i prije osam godina, kao funkcioner SDP-a, bio jedan od glavnih igrača Rasima Ljajića, tada predsjednika SDP-a. Posle izbora 2008. Ljajićeva stranka ga je predložila za gradonačelnika Novog Pazara, ali ga je posle samo godinu dana smijenila, kako je tada objašnjeno, zbog samovolje, i na to mjesto izabrala Meha Mahmutovića. Sam Rasim Ljajić se tada, kako je prenio Tanjug, izvinjavao odbornicima i građanima što je Đerleka postavio za gradonačelnika mimo volje svoje stranke i što ga ranije nije smijenio.

Nedugo zatim Đerlek je osnovao Sandžačku narodnu partiju i vratio se u politički život. Sa skupova svoje stranke poručivao je da Rasim Ljajić nikada više neće biti njegov politički saveznik.

Posle izbora 2012. godine u Novom Pazaru vlast formiraju naizgled pomirene Ugljaninova i Ljajićeva stranka, SDA i SDP. Kako je i ta ljubav bila kratkog daha, koalicija se raspala posle samo nepunu godinu dana,

Ukazala se potreba da se Đerlekova stranka sa četiri odbornika ponovo vrati skupštinskoj većini, odnosno SDP-u. Za predsjednicu gradske skupštine tada je izabrana Sadija Plojović iz Đerlekove stranke. Ona je rukovodila radom lokalnog parlamenta sve do početka 2016. godine, kada je podnijela ostavku, pa je za novog predsjednika ponovo izabran Mirsad Đerlek. On ponovnim izborom za predsjednika skupštine u novom sazivu u stvari ne mijenja ništa od svojih poslova – ostaje direktor bolnice, ljekar (neurolog) i predsjednik skupštine.

– Vi radite naš posao. Svog kandidata za predsednika skupštine optuživali ste za mnogo toga pa ste to u međuvremenu zaboravili, ali ćemo vas mi podsjećati i tražiti da se ispitaju vaše optužbe na njegov račun. Sami sebi ste pucali u noge – rekao je Enis Imamović (SDA) za govornicom na konstitutivnoj sjednici.

I sam Đerlek je rekao da nije zaboravio šta je jedan od članova SDP-a prije tri mjeseca govorio o njemu.

– Želim da građani, posebno političari, shvate da je to loš primer, zbog kojeg kvalitetni ljudi beže od politike. Ne smeju se iznositi takve laži i nas dvojica ćemo to rješiti na sudu – kazao je Đerlek.

Tada će se, ako sudskog ročišta bude, vjerovatno saznati i da li je Memić, govoreći u februaru o njemu, iznosio svoj ili stav svoje partije.

Kako god da se ta priča završi, Đerlek ostaje predsjednik gradske skupštine Novog Pazara. I kao u onoj Njegoševoj da je „zla godina orla naćerala da zimuje zimu s kokoškama”, izborna matematika je neumoljiva – nije važno šta je ko o kome ranije govorio, važno je koliko ko ima odbornika.

Izvor: Politika

Autor: Slavka Bakračević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.