Posljednje svjedočenje sudije koji je osudio Šešelja – Zbog krvne osvete nožem masakrirali 11-godišnjaka

1
245

POSLJEDNJE SVJEDOČENJE SUDIJE KOJI JE OSUDIO ŠEŠELJA Zbog krvne osvete nožem masakrirali 11-godišnjaka

Sarajevo – Na gradskom groblju Bare u Sarajevu jučer je sahranjen bivši sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Mićo Potparić.

On je preminuo 8. avgusta ove godine u 82. godini, a od njega su se oprostili porodica, mnogobrojni prijatelji i bivše kolege. Presudio 2.000 godina zatvora Prije i poslije rata bio je sudija Višeg suda u Sarajevu. Kao sudija presudio je više od 2.000 godina zatvora, među kojima je i osam godina Vojislavu Šešelju, haškom optuženiku za ratne zločine. Šešelj je osuđen 1984. godine zbog napada na ustavni, ekonomski i društveni poredak tadašnje države. Potparić je u postupcima koje je vodio izrekao i četiri smrtne presude, koje su kasnije preinačene u zatvorske kazne.

Često je znao govoriti da bi smrtnu kaznu koja je našoj zemlji ukinuta potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine, vratio i da bi tada stopa kriminala u našoj državi defintivno bila smanjena. Novinarka “Dnevnog avaza” je u tokom aprila i maja prošle godine provela nekoliko dana u razgovorima sa Potparićem, te napisala dosje u pet dijelova u kojima je Potparić ekskluzivno opisao kome i zašto su izrečene smrtne kazne u BiH, te gdje su i kako strijeljani osuđeni na smrt.

Narednih pet dana ćemo objavljivati dijelove dosjea. Danas možete pročitati prvi dio dosjea koji je objavljen 1. maja prošle godine. DOSJE Zločini koji se ne zaboravljaju, kazna smrt strijeljanjem (I) Zbog krvne osvete nožem izmasakrirali 11-godišnjaka Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine u našoj zemlji ukinuta je i smrtna kazna. U bivšoj Jugoslaviji smrtna kazna se izricala državnim neprijateljima te za krivična djela okrutnih ubistava, okrutnih razbojništava sa smrtnom posljedicom i ubistva proizašla iz osvete.

Platila ubici   Milorad Potparić, koji danas ima 80 godina, a koji je prije agresije na BiH bio sudija Višeg suda u Sarajevu, ekskluzivno za “Dnevni avaz” ispričao je slučajeve u kojima su izrečene smrtne kazne strijeljanjem te kako su i gdje izvršene. Potparić je i sam izrekao četiri smrtne kazne, ali su one preinačene u dugogodišnje robije.

– Najpoznatiji i slučaj koji i danas šokira sve one koji čuju za njega jeste ubistvo 11- godišnjeg Brune Čalića u februaru 1972. godine u Zenici. Svemu je prethodila saobraćajna nesreća u kanjonu Morače (Crna Gora, op. a.) krajem maja 1971. godine, a u kojoj je sudjelovao otac ubijenog dječaka Stipo Čalić. Naime, on je upravljao kamionom čija se prikolica otkačila i usmrtila dječaka Milenka Pavlovića. Tamošnji sud donio je oslobađajuću presudu za Čalića, ali maćeha dječaka Višnja Pavlović nije oprostila Stipi ubistvo njenog posinka – kazao je na početku razgovora Potparić. Maćeha je prvo nagovorila supruga da se osvete, a potom, prema riječima nekadašnjeg sudije, platila 500.000 tadašnjih dinara Dragomiru Bajčeti da izvrši krvnu osvetu u Zenici i ubije sina od vozača koji je usmrtio njenog posinka.

potparic-milorad-1

Devet uboda

– Pavlović i Bajčeta došli su u Zenicu i počeli pratiti kretanje dječaka – kada ide, kada se vraća iz škole, kojim putem ide, kakve su mu navike i smjene u školi. Čak su otišli njegovoj majci na vrata s izgovorom da traže stan. Tokom posjeta Pavlović je čak i milovala dječaka. Kobnog dana Višnja je srela dječaka i zamolila ga da je odvede do groblja blizu škole. Bruno, koji je bio odgojeno dijete, nije ništa sumnjao i poveo je, a na groblju ga je dočekao ubica i izmasakrirao s devet uboda nožem koji je Pavlović prethodno ukrala u jednoj trgovini. Bukvalno ga je preklao, nakon čega su pobjegli – nastavio je priču o ovom slučaju sudija Potparić.

bruno-calic

Bruno Čalić: Hladnokrvno ubijen

Kada je Brunina majka Anka vidjela da njen sin ne dolazi na vrijeme kući, krenula je da ga traži. Ubice je susrela na putu, ali ništa nije posumnjala.

– Pronalaskom tijela dječaka ne samo da je majka doživjela šok nego svi građani bivše Jugoslavije. Višnja Pavlović je uhapšena u Pljevljima u Crnoj Gori 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta u jednoj kafani u Nikšiću. Oboje su osuđeni na smrtne kazne strijeljanjem, a Višnjin muž i otac djeteta stradaloga u nesreći Rajko Pavlović osuđen je na 20 godina zatvora. Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta pogubljeni su avgustu 1973. godine – ispričao je Potparić, dodajući da bi Bruno, da je živ, sada imao 53 godine.

dosje-1

(avaz)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Posljednje svjedočenje sudije koji je osudio Šešelja – Zbog krvne osvete nožem masakrirali 11-godišnjaka


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Koliko ih je bilo na sahrani ?
  Komunisticki ,mali sudija , izricao presude ,kako su mu nalozili komesari .
  Malo je bilo pravednih .
  Da je radio kao covek , bio bi izbeglica .

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.