Poslanici BS-a posjetili udruženja bošnjačke dijaspore u Njemačkoj

0
24

Evropa – Poslanici Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i dr Amer Halilović posjetili su udruženja bošnjačke dijaspore u Frankfurtu, Bremenu i Osnabriku i učestvovali na  osnivačkoj  skupštini asocijacije bošnjačke dijaspore porijeklom iz Crne Gore za sjevernu Njemačku.

Poslanici BS upoznati su sa radom ovih udruženja i inicijativom njihove medjusobne koordinacije i saradnje u okupljanju brojne bošnjačke dijaspore iz Crne Gore. Posjetu Njemačkoj započeli su u Generalnom konzulatu Crne Gore gdje su razgovarali sa generalnim kozulom Željkom Stamatovićem i konzulom Ervinom Ibrahimovićem. U razgovoru u kojem su potencirana pitanja jačanja veza iseljenika i državnih institucija, učestvovali su  predstavnici Udruženja »Montehes« Nenad Popović i Sokolj Dacić.

U  Udruženju »Haus Sandzak«, koje se bavi njegovanjem kulture, tradicije i folklora bošnjačkih iseljenika, poslanici BS ukazali su na potrebu jačanja udruženja dijaspore i unaprijeđenja saradnje sa institucijama u matičnoj državi.

Poslanici Mustafić i Halilović su, u Bremenu,  učestvujući  u radu osnivačke skupštine bošnjačke dijaspore za sjevernu Njemačku, kojoj je prisustvao veliki broj iseljenika, ukazali na potrebu bolje saradnje države sa iseljeničkim udruženjima.

-Bošnjačka dijaspora  nesebično je učestvovala u obnovi državnosti Crne Gore, ali je malo uradjeno na institucionalnoj saradnji sa našim iseljenicima. Bošnjačka stranka stalno ukazuje na potrebu jačanja ove saradnje  i stvaranju uslova, kroz unaprijedjenje poslovnog ambijenta i otklanjanje administrativnih barijera za ulaganje u zavičaj. Mislimo da je u tom pravcu dobar korak novo skupštinsko radno tijelo Odbora za medjunarodne odnose i iseljenike, što je bio prijedlog BS. Ali mi smatramo da treba ići i korak  dalje  i omogućiti dijaspori da ima svog poslanika, koji će u Parlamentu govoriti u ime iseljenika o svim za njih važnim pitanjima.- kazao je poslanik Suljo Mustafić

On je ukazao i da je BS otvorena za saradnju sa iseljenicima i da će, kroz institucije,  podržati sve projekte koji investitori iz dijaspore žele ostvariti u zavičaju. Mustafić je rekao da će, nakon sljedećih izbora, BS biti značajno jača i imati još veći uticaj u izvršnoj vlasti .

Poslanik Amer Halilović je kazao da je dijaspora učestvovala u brojnim humanitarnim i donatorskim aktivnostima u Crnoj Gori, i ukazao na potrebu instiucionalizovanog usmjeravanja ovih aktivnosti.

-Upravo u tom cilju formirali smo Udruženje „Merhamet u Crnoj Gori”, koji predstavlja ogranak istoimene medjunarodne organizacije, preko kojeg ćemo usmjeravati ove aktivnosti i pomagati socijalno ugroženo stanovništvo i učestvovati u donatorskim i hunatranim aktivnostima- kazao je Halilović.

Predsjedavajući osnivačke skupštine udruženja Rašid Ćorović kazao je da  bošnjačka dijaspora veoma uticajan subjekat, ali mora biti bolje i više organizovana u cilju jačanja veza sa institucijama u Crnoj Gori.

– Mislimo da je Bošnjačka stranka veoma ozbiljan politički subjekat koja je iskazala razumjevanje za naše interese i potrebe i stalnim zalaganjem u instituciajma Crne Gore doprinjela je jačanju veza sa isljenicima. Bošnjaci u dijaspori sve više  prepoznaju tu politiku i iskazuju joj sve veću podršku.- kazao je Ćorović.

Na skupštini je imenovano i koordinaciono tijelo koje će raditi na okupljanju bošnjačkih iseljenika i pripremiti izbornu skupštinu ove asocijacije koja će biti  održana u septembru.

U okviru posjete poslanici Mustafić i Halilović, razgovarali su i sa predstavnicima dijaspore u Osnabriku i  Islamske zajednice Bošnjaka.

Poslanici Bošnjačke stranke posebno se  zahvaljuju Hajrudinu Lediniću, privredniku iz Bremena,  organizatoru ove posjete i glavnom incijatoru osnivačke Skupštine bošnjačke  dijaspore, kao i  Rašidu Ćoroviću, privredniku iz Osnabrika i Sadriji Daciću privredniku iz Frankfurta .

U ime Udruženja »Merhamet u Crnoj Gori« zahvaljuju  se svim donatorima iz bošnjačke dijaspore.

Takodje, poslanici BS zahvaljuju se na pomoći Željku Stamatoviću, generalnom konzulu Crne Gore u Frankfurtu i konzulu Ervinu Ibrahimoviću, koji je pomogao organizaciju i, u ime konzulata Crne Gore, učestvovao u radnim sastancima poslanika BS sa predstavnicima dijaspore.

Izvor: BSCG.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.