Političko jedinstvo, kolektivna propast …

0
15

“sandžak” – Priča oko izgradnje hidrocentrala na Limu počela je 2009. godine kada se samo nezvanično govorilo o tom projektu. Da je priča bila ozbiljna, vrijeme je pokazalo. Projekt i pitanje izgradnje hidrocenrale su dospjeli na Skupštinu općine Prijepolje kada se od odbornika tražilo izglasavanje za ili protiv hidrocentrale na Limu. Vremenom su stvari postajale sve ozbiljnije i jasnije. Građani su podijeljeni na one za i one protiv brana, na koncu je ta podijeljenost postala i stranački prepoznatljiva.

U početku je u priče o izgradnji hidrocentrala bila uključena samo kompanija Reservoar capital REV iz Kanade zainteresirana za izgradnju dvije hidrocentrale: Brodarevo 1 i Brodarevo 2. Ubrzo se pojavljuju Italijani koji također imaju plan da grade hidrocentrale na Limu, ali više malih, tzv., protočnih hidrocentrala i to od industrijske zone Prijepolje pa do Kolovrata uzvodno. Predstavnici lokalnih vlasti iz SDP-a, SPS-a i DS-a podržavali su kanadsku kompaniju REV, SNS-a Italijana, dok su predstavnici LDP-a bili protiv bilo kakvih hidrocentrala.

Šta se zapravo zna o svemu ovome?

REV je kanadska firma registrirana na Djevičanskim ostrvima u prvoj polovici 2009. godine sa početnim kapitalom od 500 eura. Dan nakon registracije, ista firma dobija energetsku dozvolu za hidrocentrale na Limu od Ministarstva rudarstva i energetike. Interesantan je podatak da registracija firmi na Djevičanskim ostrvima nije uvjetovana dokazom o porijeklu novca, što je u uređenijim sredinama obavezno. Zapravo cijela priča oko projekta hidrocentrala predstavlja pokušaj vrćanja novca koji je devedesetih godina izvučen iz državnog budžeta na nelegalan način i sada je potrebno isti vratiti u opticaj i umnožavati ga kroz ulaganje.

Na predstavljanju projekta hidrocentrala kompanije REV rečeno je da od svakog prodatog kilovata prijepoljskom općinskom budžetu ostaje 0,04%, što bi u slobodnoj procjeni značilo šest miliona eura godišnje, uz konstataciju da će dosta Prijepoljaca dobiti stalni posao, tako je bar govoreno lokalnom stanovništvu kako bi se lakše privoljeli na ovu malverzaciju. Također, ovakve informacije su iznosili i poslanici u Republičkom parlamentu porijjeklom iz Prijepolja i Brodareva.

Gdje su predviđene brane kompanije REV?

Brodarevo se nalazi na 25 km od Prijepolja, predstavlja gusto naseljeno mjesto s okolnim selima Komarana.

Hidrocentrala Brodarevo 1, 3 km uzvodno od Brodareva  do granice sa Crnom Gorom u ukupnoj dužini jezera od 7,5 km sa akumulacionom zapreminom od 7 800 000 m3 vode i godišnjom proizvodnjom električne energije od 87 960 MWh.

Hidrocentrala Brodarevo 2, nizvodno u dužini od 9,5 km prostirala bi se od mjesta Lučice do Brodareva. Na ovoj dionici se nalazi aktivno groblje porodica Rovčanin i Ćosović, staro skoro stotinu godina. Islamska zejdnica u Srbiji je uputila oštar protest općine Prijepolje zbog izmještanja groblja i dala punu podršku građanima koji se bore za očuvanje Lima. Visina brane je oko 40 metra, sa dužinom od 250 m u kruni, akomulacionom zapreminom od 16 miliona m3, i ukupnom godišnjom proizvodnjom od 96 800 MWh.

Nakon svega ovoga, postavlja se niz pitanja

Pitanje  magistralnog puta Prijepolje-Brodarevo, koji je jedina veza Brodareva sa ostalim dijelom države nije riješeno, zapravo o njemu se nije ni govorilo. Ukupna dužina magistralnog puta koju bi bilo potrebno izmjestiti je 7-10 km. Također, pitanje željeznice, odnosno pruge Beograd-Bar, nije riješeno. Pitanje otkupne cijene zemljišta predviđenog za potapanje i drugih dobara na spomenutim lokacijama, također, visi u zraku; građani navode cijenu 8-12 dinara po m2. Investitor još nema nijedan dokument o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti projekta. Utjecaj na životnu sredinu predstavlja samo puko subjektivno mišljenje da se može dobro živjeti ukoliko se imaju finansije. Od građana saznajemo da nije bilo nikavih geoloških ispitivanja terena koji je predviđen za izgradnju hidrocentrala. Geološka ispitivanja su vremenski jako duga i finansijski zahtjevna, tako da se vremensko ispitivanje vrši nekoliko godina, a košta više desetina miliona dolara.

Ubrzo nakon konkretne i provjerene informacije o namjeri izgradnje hidrocentrala, građani Brodareva i Prijepolja su, kroz više udruženja, iskazali negodovanje zbog brana (UG Limski darovi, Koordinacioni odbor za zaštitu rijeke Lim, NVO Prijatelji Brodareva; udruženja pčelara, stočara, ribolovaca, voćara i još mnoga druga iz Prijepolja, Srbije, i susjednih zemalja). Njihova pitanja u vezi sa odlukom o gradnji hidrocentrala svode se na to koliko su lokalni političari dobili para i koja obećanja su dobili od investitora da bespogovorno odobre gradnju hidrocentrala bez saglasnosti građana. Gdje su dokumenta o opravdanosti brana, utjecaju na životnu sredinu, planu raseljavanja stanovništva s potencijalno ugroženih mjesta, gdje je referendum građana o hidrocentralama…

Također, udruženja i predstavnici građana prozivaju lokalne političare iz redova SDP-a i SNS-a da ne pokleknu pred poklonima investitora i obećanjima, tipa onih da će dobiti posao, riješiti stanbeno pitanje, do prijetnji, ostajanja bez posla, finansijskim inspekcijama i drugo. U toku našeg istraživanja, predstavnici kompanije REV su organizirali večeru u Kokinom Brodu za lokalne političare i biz-nismene da bi ih privoljeli za izgradnju hidrocentrala. Zapravo, priča o izgradnji hidrocentrala ide od lobiranja, preko podmićivanja do ucjena. Koliko se poštuje pravo građana govori i to da pet hiljada potpisa nije dovoljno za referendum o hidrocentralama.
Značajno je spomenuti da lokacije na kojima su planirane hidrocentrale stavljaju Brodarevo između dvije brane dužine 17 km i čini ga sredinom nemogućom za normalan život. Projekt hidrocentrala direktno ugrožava demografsku sliku Bordareva koju čini 90% Bošnjaka. Raseljavanje stanovništva je prijetnja promjeni nacionalne strukture u općini Prijepolje.

Radi izgradnje brane žele potopiti muslimansko groblje

Prema izvještaju Svjetske komisije za brane (World commision on Dams), brane trebaju zadovoljavati sljedeće uvjete: pravednost, opravdanost, efikasnost, učešće mještana u donošenju odluka i odgovornost.

Također, ista komisija donosi zaključak da brane nisu ekonomski opravdane ukoliko se: nepriznati troškovi odnose na ugroženo lokalno stanovništvo i degradaciju ekosistema,  razorno djeluju na okolinu, odluke nisu demokratske, jer isključuju iz odlučivanja one koji su najviše pogođeni namjerom izgradnje brana.

Također, Svejtska komisija za brane upozorava na posljedice oscilacije vode u akumulaciji koje direktno utječu na floru i faunu, a vremnom i na zapreminsku količinu brane, zbog erozije i taloženja različitih elemenanta.

Ihtiofauna, destrukcija na floru i faunu, primjetna je već u prvim koracima izgradnje hidrocentrale; skretanje toka, uključivanje mehanizacije, miniranje i druge pripremne radnje direktno utječu na riječni život. Formiranjem akumulacije prvo stradaju ribe i vrste prilagođene čistoj, hladnoj i tekućoj vodi (salmonidne ribe, mladica, lipljan, pastrmka), a u isto vrijeme se razvijaju cipronidi i druge vrste riba kojima nije potrebna tekuća, čista i hladna voda. Ovo su samo neki od razloga zašto brane u navedenim razmjerama nisu odobrene i isplative.

Šta Lim znači Prijepolju i Prijepoljcima?

Lim puno koristi građanima koji žive u blizini njegovog toka: povrtari, ribari, voćari, pčelari. Prije nekoliko godina, na Limu je održano Evropsko rafting tak-mičenje, a 2013. godine je planiran Svjetsku kup u raftingu. Izgradnjom hidrocentala došlo bi do promjene klime koja bi se direktno odrazila na zdravlje ljudi, ali i floru i faunu. Velika količina akumulirane vode dovodi do pojave magle i vlažnosti vazduha koji imaju za poslijedicu pojavu mahovine i lišaja koji direktno utječu na proizvodnju voća i povrća u ovoj sredini.

Brane direktno utječu na turistički potencijal Prijepolja i Lima. Kakvu korist od hidrocentrala i brana imaju Proboj i Nova Varoš?Pitaj-te građane koji imaju problem s malignim oboljenjima respiratornih oragana.

Indijanski poglavica Sijetl je odgovorio Abrahamu Linkolnu i predsjedniku Frenklinu Pirsu na zahtjev da se iseli sa svojim sunarodnicima u odgovarajući rezervat sljedeće:

“Kako može da se proda ili kupi nebo i toplina zemlje? Takvo nešto sasvim nam je strano. Mi nismo vlasnici svježine vazduha i bistrine vode. Pa, kako ih možemo kupiti? Svaki djelić ove zemlje svet je mom narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno pijeska na rječnom sprudu, svaki pramen izmaglice u tami šume, sveti su u mislima i životu mog naroda…“

Po imenu mudrog poglavice Sijetla danas se zove grad u Americi.

Autor: Alen R. Duraković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.