Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog ratnog zločina

0
0

Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog ratnog zločina

BiH – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba državljana BiH zbog počinjenog ratnog zločina na području općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim, usljed čega je smrtno stradalo dvanaest osoba.

Optuženi su: Zijad Nanić, zvani ”Zijo”, rođen 01. maja 1963. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim, Esad Kudelić, rođen 10. februara 1966. godine u Lubardi, opština Bužim, Vahid Bajraktarević, rođen 18. septembra 1970. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim, Senad Salkić, zvani ”Salkić”, rođen 12. februara 1967. godine u Dobrom Selu, opština Bužim, Hasan Mustafić, rođen 17. marta 1954. godine u mjestu Mrazovac, opština Bužim, Mehmed Alešević, zvani ”Medica” i ”Medo”, rođen 16. aprila 1973. godine u Lubardi, opština Bužim, Nedžad Bapić, zvani ”Džane”, rođen 04. novembra 1975. godine u Otoci, opština Bosanska Krupa, Samir Isaković, rođen 14.oktobra 1971. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim i Husein Isaković, zvani ”Žile” i ”Živica”, rođen 01. oktobra 1969. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane i oružanog sukoba između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u improvizovanom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu ”Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Optuženi Zijad Nanić tereti se da je u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 505. bužimske brigade znao ili mogao znati, a nije spriječio vojne policajce, ostale od navedenih optuženih da počine zločine nad simpatizerima APZB, civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima NO APZB i VRS.

Zarobljenici su dovedeni u improvizovani zatvor u hotelu Radoč, gdje su bili smješteni u neuhumanim uvijetima i podvrgnuti nehumanom tretmanu, a optuženi su lično, sami ili sa drugim pripadnicima ARBiH, svakodnevno i organizovano izvodili zarobljenike u dvorište komande brigade gdje su im nanosili teške fizičke bolove i patnje snažno ih udarajući nogama, rukama, palicama, stolicama, staklenim flašama, strujnim kablom, drvenim sanducima, bacajući na njih betonske građevinske blokove, prisljavali ih na samopovređivanje i seksualno zlostavljali.

Nakon svakodnevnog izvođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, teškog premlaćivanja, osam pripadnika VRS su odvedeni i lišeni života, od kada im se gubi svaki trag a posmrtni ostaci jednog broja žrtava su pronađeni, dok se za nekima još traga.

U zatvoru su, uslijed posljedica zlostavljanja preminule četiri osobe, tri simpatizera APZB i jedna ratni zarobljenik pripadnik NO APZB, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

(n1)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog ratnog zločina


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.