Pljevlja: Profesionalna rehabilitacija lica sa invaliditetom

0
12

osobe-sa-invaliditetom

Pljevlja – Centar za profesionalnu rehabilitaciju ZOPT u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstvomrada i socijalnog staranja realizuje program Profesionalne rehabilitacije.

Projekat profesionalne rehabilitacije je namijenjen nezaposlenima koji imaju problem i prepreke pri zapošljavanju, a to su lica sa invaliditetom, lica sa određenim organizacionim i ličnim barijerama da dođu do zaposlenja (npr. pol, godine starosti, zasićenost nekom profesijom na tržištu rada,…).
Da bi Zavod za zapošljavanje bio u mogućnosti da uspješno posreduje pri njihovom zapošljavanju, neophodno ih je pripremiti za tržište rada i procijeniti njihove preostale radne sposobnosti. Upravo to obavlja agencija ZOPT – Centar za profesionalnu rehabilitaciju.
Profesionalna rehabilitacija obuhvata 14 (četrnaest) mjera koje pojedincu pružaju obnovljenu samostalnost i omogućavaju integraciju u radno i socijalno okruženje.

Rad sa rehabilitantima zasnovan je na individualnom tretmanu, pri čemu svaki član tima (rehabilitacioni savjetodavac, psiholog, doktor specijalista medicine rada, tehnolog rada, radni terapeut, andragog) pokušavaju ponaosob ustanoviti glavne probleme i prepreke kod svakog lica, da bi se, na kraju, dobilo zajedničko mišljenje sa preporukom o tome šta je licu potrebno i šta treba učiniti sa stanovišta njegovog uključivanja u tržište rada.
Na osnovu dobijene procjene preostalih radnih sposobnosti rehabilitanti se uključuju u različite programe, poput: psihosocijalne rehabilitacije (kojim se utiče na njihovu motivaciju, obnavljaju i stiču vještine komunikacije, podiže poljuljano samopouzdanje i sl.), i vještina za traženje zapošljenja (namijenjeni licima koja žele da traže posao, ali ne znaju kako); traženje odgovarajućeg radnog mjesta uz posredovanje Zavoda, analiza i prilagođavanje radnog mjesta, sticanje radnih vještina na konkretnom radnom mjestu ili, ukoliko se ustanovi da rehabilitant ne može biti uključen u otvoreno tržište rada upućuje se u modul socijalna uključenost (zaštitne radionice, radni centar isl.).
Krajnje mišljenje daje čitav tim, na osnovu čega rehabilitaciona komisija donosi konačno mišljenje I prosleđuje ga Zavodu za zapošljavanje, koji izdaje rešenje o pravu koje sleduje svakog rehabilitanta koji prođe proces profesionalne rehabilitacije.
Profesionalna rehabilitacija obuhvata mjere i aktivnosti koje se realizuju sa ciljem da se lice sa invaliditetom na odgovarajući način osposobi za rad, zadrži zaposlenje, u njemu napreduje ili promijeni svoju profesionalnu karijeru.

(pv portal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.