Pljevlja: Izgradnja Fabrike cementa starteški je interes naše opštine

0
49

Pljevlja – Opština Pljevlja uputila je inicijativu Vladi Crne Gore odnosno Ministarstvu ekonomije da raspiše Javni poziv za međunarodnu pretkvalifikaciju investitora zainteresovanih za dodijelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i ekspoloataciju mineralne sirovine cementnog laporca na tehnogenom ležištu „Jagnjilo“ .

Inicijativa nadležnom ministarstvu je dostavljena zbog strateškog značaja valorizacije cementnog laporca za našu opštinu i državu Crnu Goru, kao i prethodne aktivnosti Vlade Crne Gore i opštine Pljevlja  vezane za izgradnju cementare.

U obrazloženju za raspisivanje Javnog međunarodnog poziva za dodjelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine cementnog laporca iz naše opštine podsjećaju Vladu da na ležisti Jagnjilo ima oko 60 miliona tona laporca i laporovitog krečnjaka.  Ovo tehnogeno ležište zahvata površinu od 90 hektra, a njegov projektovani kapacitet dozvoljava  odlaganje još oko 10 milina tona čvrste mase, što prema dosadašnjem godišnjem tempu odlaganja iznosi manje od četiri godine. Zbog otvorenosti ležište  predstavlja crnu ekološku taču. Iskorištenje laporca za proizvodnju cementa starteški je interes opštine, te je prostorno-planskim dokumentima definisana lokacija za izgradnju fabrike cementa u neposrednoj blizini tehnogenog ležitšta.

Tokom prošle godine opštinu  Pljevlja posjetilo je više stranih investitora koji su izrazili zainteresovanost za eksploataciju laporca i izgradnju febrike Cementa. Među njima je građevinsko preduzeće „Sfera“ iz Sank Peterburga čije vlasnik više puta boravio u Pljevljima  a sa svojim namjerama lično je upoznao predsjednika države i predstavnike Ministarstva ekonomije.

Vlasnik „Sfera“ ponudio je oko 305 miliona evra za izgradnju fabrike ,kapaciteta  milion i 500 hiljada tona cementa godišnje na već ponuđenoj ili drugoj lokaciji , izgradnju pruge Otilovići Prjepolje kao i dodatno  finasirnje  izgradnju silosa za cement u luci Bar. Investitor je ponudio izgradnju sopstvenim sredstvima bez učešća opštine i države po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim evropskim standardima.

Uz saglasnost predsjednika države, Vlade Crne Gore i ovlašćenje Skupštine opštine Pljevlja opština je sa „Sferom“ potpisala ugovor o osnivanju Akcionarskog društva „Crnogorsk icement Pljevlja“ koje  je ovih dana registrovana i u Centralnom registru privrednog suda u Podgorici.

U dopisu iz naše opštine pozivaju nadležno Ministarstvo da razmotri zakonske mogućnosti da novi investiri nastavi započeti proces oko dobijanje koncesija prema  Javnom pozivu iz 2010. Godine,što bi išlo u prilog bržem procesu dobijanja prethodnih dozvola i bržem početku realizacije izgradnje fabrike cementa.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.