Prvo obraćanje Đerleka u Skupštini: Raduje nas najava ulaganja u Sandžak, zabrinjava neproporcionalna zastupljenosti Bošnjaka

0
801

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Skupštine R. Srbije Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije.

– Vidimo da će ovo biti vlada kontinuiteta. Imali smo prilike da čujemo iz ekspozea šta je sve ono što je urađeno, ali još važnije šta je sve ono što se planira od investicija i ulaganja u cilju podizanja životnog standarda i unapređivanja kvaliteta života naših građana što je najvažnije. Drago mi je što imamo inkluzivnu vladu u kojoj su predstavnici nacionalnih zajednica, iskoristiću priliku da im čestitam i prije svega od srca čestitam svom kolegi i predsjedniku Stranke pravde i pomirenja Usami Zukorliću duboko vjerujući da će na novoj funkciji dati sve od sebe da pokaže rezultate uprkos činjenici da je najmlađi ministar.

On je istakao da je prethodna Vlada za godinu i po dana, preko ministarstva na čijem se čelu nalazio sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije i da mu je drago kada čuje da će se nastaviti ulaganja širom Srbije i u Sandžak.

– Posebno mi je drago što imamo ministre iz svih krajeva Srbije, čak šta više i svih regiona i vjerujem da će to biti zamajac u pogledu jedne od najvažnijih oblasti u našoj zemlji koja predstavlja ustavnu kategoriju, a to je ravnomjerni regionalni razvoj. Kao što znate imao sam priliku da kao ministar u Vladi Republike Srbije vodim ovu ovu oblast i ono što mogu sa ponosom da istaknem jeste da smo za samo godinu i po dana sufinansirali i realizovali preko 130 infrastrukturnih i razvojni projekata širom Srbije. Od juga Srbije, istoka Srbije Vojvodine, zapadne Srbije, Šumadije i na koncu Sandžaka gdje smo realizovali mnogobrojne infrastrukrne projekte sa rekordnim budžetom ministarstva i Vlade Republike Srbije. Drago mi je kada čujem od mandatara da će se nastaviti ulaganja širom Srbije, ali i u Sandžak i to ubrzanom dinamikom. Imali smo prilike da čujemo iz ekspozea i izlaganja da će se nastaviti sa gradnjom autoputa preko Pešteri, a onda brzom saobraćajnicom od Novog Pazara do Duge Poljane, isto tako brzom saobraćajnicom od Kraljeva do Novog Pazara gdje smo od kolege Vesića čuli da je projekat u izradi i da će biti gotov do 2025. godine pa sve preko Kliničkog-bolničkog centra, pa do željeznice i pruge koja će ići do Novog Pazara. Sve su ovo važni infrastrukturni projekti u Sandžaku koji će činiti osnovne preduslove za dovođenje investitora i efikasnih investicija koje trebaju biti pokretač razvoja i rasta ovog kraja. I kad već govorimo o pokretanju i integrisanom razvoju o kojima je govorio mandatar, drago mi je što smo imali priliku da učestvujemo u lobiranju za “Expo 2027”.

Đerlek je ukazao na problem neravnomjerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti.

– Pored svega toga na šta sam ponosan i što su iskoraci moramo otvoreno govoriti i o nekim problemima i otvorenim pitanja pitanjima ovdje u Parlamentu. Tu prije svega mislim i volio bih da mandatar posebno povede računa o neproporcionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u državnim i javnim ustanovama. Tu prije svega mislim na sud, na policiju i na tužilaštvo i na najnoviji događaj u vatrogasnoj jedinici gdje smo sada posljednjem konkursu u Novom Pazaru od 15 Bošnjaka, nijedan od njih nije primljen. Zašto ovo govorim, zato što je veoma važno da okrenemo novu stranicu u pogledu jednog otvorenog pitanja, a to je proporcionalna zastupljenost Bošnjaka u državnim ustanovama jer će to zapravo dodatno relaksirati odnose i vratiti povjerenje u državu u ovim veoma osjetljivim okolnostima kako za našu zemlju, tako i za čitav region.

Đerlek pozvao i na hitan prekid genocida koji se vrši nad palestinskim narodom.

– Kao potpredsjednik Skupštine republike Srbije kategorički ću se zalagati za vrijednosti i principe kao što su pravda i pomirenje, ali ne samo našoj zemlji i regionu već i u čitavom svijetu. Kada o tome govorim ne mogu, a da ne spomenem ono što se događa u Gazi jer se i te kako reflektuje na okolnosti koje se događaju kod nas, a to je brutalni masakr nad napaćenim palestinskim narodom sa grubim kršenjem konvencije o genocidu koji mora pod hitno prestati i to ne na način da se obezbjedi humanitarno primrje, već trajni mir. Bez trajnog mira na Bliskom istoku, i u Evropi neće biti nažalost mira i stabilnosti na Balkanu, a naša najveća obaveza i naš najveći imperativ treba da bude ono što je upravo mandatar rekao mir, a mir je naša najveća vrijednost.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.