Plijene imovinu da bi namirili dugovanja

0
17

Nova Varoš – Komunalno preduzeće “3.septembar“ počelo je da plijeni imovinu potrošačima koji godinama ne izmiruju dugove za komunalne usluge.

Na spisku dužnika je 85 fizičkih i pravih lica koja za grijajanje, vodu i odnošenje smeća ukupno duguju 13,65 miliona dinara. U ovom javnom preduzeću kažu da je ova suma samo dio ukupnog duga, jer su svi dužnici sa spiska za plijenidbu imovine prema sudskim presudama u obavezi da plate i kamatu koja je u novčanom iznosu i po nekoliko puta veća od osnovnog duga.

Komunalci su tako nedavno angažovali Agenciju za prinudnu naplatu i advokate. Oni su sa izvršnim sudskim rešenjima, donijetim na osnovu tužbi JKP, proteklih dana zaplenili deo imovine nekoliko neredovnih platiša, čija vrijednost bi trebala da “pokrije“ iznos duga. Zaplijenjene stvari: tehnička roba, namještaj i jedna “lada niva” smještene su u magacin Komunalnog preduzeća i nakon roka ostavljenog dužnicima da izmire svoje obezeva biće prodate putem licitacije. Dužnici čija pokretna imovina ne bude dovoljna za izmirivanje duga,kako tvrde u angažovanoj Agenciji, morat će da založe – stanove i kuće.

– Svi oni su pre akcije pismeno obavješteni da će im biti zaplijenjene stvari ukoliko konačno ne izmire dug. Sa malobrojnima koji su naše obavještenje shvatili ozbiljno, postigli smo dogovor o izmirivanju duga na rate, uz obavezu da iznos prve rate plate odmah i kasnije poštuju ugovorenu dinamiku. Čim zakasne sa plaćanjem rate imovina će im biti zaplijenjena u vrijednosti ostatka duga. Na spisku za zaplijenu imovine su oni građani koji zvanično nemaju nikakva primanja ili su toliko prezaduženi da nismo u zakonskoj mogućnosti da im stavimo administrativnu zabranu na plate i penzije, kao i firme kojima su blokirani računi, kaže Suzana Šuljagić, šef službe naplate u Komunalnom preduzeću “3.septembar“.

Od korisnika usluga protiv kojih je zbog neizmirivanja računa pokrenuta sudska tužba, Komunalno preduzeće uspijevalo je do sada da putem administrativne zabrane naplati svega dvadesetak odsto duga. Zbog toga su iz ovog preduzeća u više navrata pretili nesavjesnim potrošačima plijenidbom imovine,ali su se sve akcije do sada završavale samo popisom imovine dužnika.

– Pojedinačni iznos osnovnog duga kreće se u rasponu od par hiljada do preko 300 hiljada dinara. Svi dužnici sa spiska za zapljenu imovine pored osnovnog duga morat će da plate i kamatu koja nam po zakonu pripada, jer su cijene komunalnih usluga danas za nekoliko puta veće u odnosu na vrijeme kada su im ispostavljeni računi. Pojedinci za poslednjih deset godina nisu se udostojili da izmire ni dinar duga, a u nonšalantnom odnosu prednjače oni koji stanove i poslovne prostorije imaju u stambenim i poslovnim zgradama i kojima nismo u mogućnosti da iz tehničkih razloga „sječemo“ vodu i grijejanje. Nismo više spremni da apelujemo na razum i tolerišemo one koji i pored više tužbi i izvršnih sudskih presuda zanemaruju svoje obaveze i tako “vuku za nos“ i nas,kao preduzeće,i građane koji redovno plaćaju račune. Među dužnicima sa spiska najmanje je onih koji su u zaista u teškoj finansijskoj situaciji – kaže Ljubiša Nedović, direktor Komunalnog preduzeća „3.septembar“.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.