Pet stvari koje sam naučila o sebi tokom ovog ramazana

0
3

Ispratili smo ramazan, mubarek mjesec kada su kapije Dženneta otvorene a Džehenema zatvorena, kada Allah okuje šejtana i u kojem se nalazi Noć sudbine koju samo mogu pronaći oni kojima je Allah podario Svoju milost. Ashabi bi plakali krajem ramazana jer bi odlazio s obiljem milosti obećane onima koji ibadete Allahu i poste zarad Njegovog zadovoljstva.

Ne znam da li ću doživjeti naredni ramazan i koliko god da osjećam da nisam uradila dovoljno da steknem Allahov oprost, shvatam da nisam ovaj mjesec uzalud provela. Definitivno ulazim u ševval kao bolja muslimanka nego što sam zakoračila u mjesec ramazan. Naučila sam da mogu da uradim puno stvari za koje sam mislila da su previše teške, ili navike za koje sam mislila da ih ne mogu steći ili odbaciti. Naučila sam da mogu promijeniti svoj dnevni raspored čak i onda kad mi je najviše stalo.
Ovog ramazana sam naučila pet stvari o sebi i šta mogu da uradim i tokom ostatka godine.

1. Nije teško ustati na noćni-namaz
Bilo bi jako teško postiti tokom dugih ljetnjih sati da se nisam na vrijeme probudila da bih spremila i pojela svoj sehur. Dakle, odmah sam promijenila raspored odlaska u krevet i noćne obaveze kako bih bila budna u zadnjoj trećini noći. To je ono isto vrijeme kada se naš Gospodar spušta na najniže nebo svake noći u svakom mjesecu i poziva: Ima li neko da me moli kako bi mu udovoljio? Ima li neko ko od Mene traži da mu dam? Ima li neko da traži oprosta da Mu oprostim? (Buhari, Muslim)
Ukoliko sam mogla promijeniti svoju rutinu da nahranim stomak, znam da sam u stanju da se probudim na noćni namaz kako bih nahranila svoju dušu.

2. Nije teško manje jesti
U ramazanu, moj obroci su ograničeni na samo dva. I čak onda, uz naglu žurbu da utolim glad nakon nastupanja iftara, bilo je vrlo malo prostora za hranu. Uprkos tome, bila sam u stanju da klanjam noću, povećam ibadete, kao i da obavljam dnevne aktivnosti i rutine.
Shvatila sam da moj život ne treba da se vrti oko mog doručka, ručka i večere. Poslanik, s.a.v.s., je predložio da se jedna trećina stomaka napuni hranom, jedna trećina pićem a da jedna trećina prazna. (Ibn Madže) Trebam se pobrinuti da se moj život vrti oko mojih pet dnevnih namaza i da jedem dovoljno kako bih ostala uspravno. Mjesec ramazana mi je dokazao da ne samo da je moguće, već da me je pauza od mog uobičajenog popustljivog načina života učinila manje lijenom i letargičnom.

3. Nije teško kontrolisati jezik i ruke
Bilo je vremena tokom ramazanskih dana kada su moji živci na iskušenju i kada sam gotovo planula od bijesa. Ali bila sam u stanju da se obuzdam shodno Poslanikovim, s.a.v.s., riječima: Onaj ko ne ostavi ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!(Buhari)
Jednom kad sam vježbala strpljivost, shvatila sam da to nije herkulovski zadatak kakvim sam ga smatrala. To je navika koju moram nastaviti i nakon ramazana, podsjećajući se da: Nije snažan onaj koji je vješt hrvač, nego je snažan onaj koji vlada sobom u srdžbi.(Buhari)

4. Nije teško postiti
Ove godine ramazan je pao tokom najtoplijih dana, a 21. jun je bio najduži dan u godini i postilo se. Ipak sam mogla da postim. Naučila sam da mogu da postim kada se usredočim. Ukoliko mogu postiti tokom teških dana, onda sigurno mogu postiti i dane koje je Poslanik, s.a.v.s., predložio da postimo- svakog ponedjeljka i četvrtka, 13., 14. i 15. dan svakog mjeseca u lunarkom kalendaru, 9. i 10. muharem, šest dana ševvala.

5. Nije teško ostvariti vezu s Kur’anom
Mnogi od nas se ponovo povežu s Kur’anom u ramazanu, mjesecu kada je počelo objavljivanje Kur’ana. Ja također čitam i razmišljam o njemu tokom dana i učim ga tokom teravih-namaza noću, svakodnevno provodim barem par sati sa Kur’anom, ako ne i više.
Ukoliko sam mogla da svakoga dana uzmem Kur’an na nekoliko sati, sigurno da mogu izdvojiti nekoliko minuta da pročitam stranicu ili dvije, ili čak ajet prije nego se vratim u svoju svakodnevnu rutinu. Baš kao i u svakom odnosu, moram se pobrinuti da ostanem u dvosmjernoj vezi sa Kur’anom. Allahove riječi me svakodnevno pozivaju, samo je potrebno da odgovorim na poziv!

 

 

Napisala: Ruhejfa Adil

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Pet stvari koje sam naučila o sebi tokom ovog ramazana


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.