Penzije veće za 2.000 dinara?

0
12

Čekovi najstarijih sugrađana mogli bi u prosjeku da budu uvećani za 1.500 do 2.000 dinara kada Vlada Srbije usvoji novi metod za usklađivanje njihovih primanja. Prema saznanjima “Novosti”, najvjerovatnije će se primjeniti model po kome će rast primanja najstarijih zavisiti od rasta inflacije.

Momo Čolaković iz PUPS-a objašnjava da odluka o načinu usklađivanja penzija još nije donijeta i da na tome trenutno rade ministarstva finansija i rada.

– Savjezi penzionera Vojvodine i Srbije dali su svoje prijedloge, takođe i Fiskalni savjet – kaže naš sagovornik. – Najbliži smo rješenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi, po mom mišljenju, bilo najbolje.

On objašnjava da ako, na primjer, BDP bude 3,5 odsto, čekovi bi se usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, tj. uvećali bi se za 1,5 odsto. Formula još nije utvrđena, ali smatra Čolaković, savezi penzionera bi tim povodom trebalo malo “da pritisnu nadležna ministarstva”.

– Ako bi penzije zavisile od inflacije i BDP, to bi u današnjoj situaciji moglo da bude oko pet procenata – kaže Čolaković. – To znači da bi, prema trenutnim parametrima, iznos na čeku mogao da bude veći i do 2.000 dinara.

Svjetska banka je svojevremeno, u okviru studije iz 2015. godine, iznela svoju analizu našeg penzijskog sistema i sugerisala pravilo po kome bi se čekovi usklađivali sa rastom cijena, odnosno inflacije. Fiskalni savet nije se tada saglasio sa predlogom, pa je izneo svoja četiri modela za usklađivanje. Vlada, međutim, nije uzela u obzir još nijedan od predloženih obrazaca.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da trenutno nema nikakvih pregovora niti se zna kada bi do njih moglo da dođe. Njihov stav je da penzije moraju da prate rast zarada.

– U poslednje dve godine praksa je bila da se sve dešava pred kraj godine, u novembru i decembru – kaže Perić. – Bojim se da će i sada biti tako. Danas je prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Republici, a ne bi trebalo da ide ispod 50 procenata. Ukoliko dođe do povećanja zarada prosvetarima i zdravstvenim radnicima, kako se najavljuje, taj postotak će biti još niži.

DODATAK ZA 1,3 MILIONA KORISNIKA

DODATAK na najniže penzije od pet odsto, koji je u novembru prošle godine počelo da prima više od 1,3 miliona penzionera u Srbiji, važiće i cijele ove godine. Na njega imaju pravo penzioneri čija primanja od decembra prošle godine zaključno sa novembrom 2019. iznose najviše 34.004 dinara. Povišica će se isplaćivati zaključno sa novembarskom penzijom.

Izvor: Novosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.