Paljenje beogradske džamije je moglo biti spriječeno

0
21

Srbija – Paljenje Bajrakli džamije u centru Beograda kada je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, pored ostalog, do temelja izgorjela i biblioteka sa više od sedam hiljada knjiga velike vrijednosti, ni poslje šest godina, nije dobilo svoj sudski epilog.

Iako je suđenje grupi od 20 okrivljenih pred tadašnjim Prvim opštinskim sudom počelo prije više od godinu dana, postupak će zbog uspostavljanja nove mreže sudova i promjene predsjednika sudskog vijeća krenuti ispočetka. Suđenje je zakazano za 19. april kada bi trebalo da budu saslušani okrivljeni.

Incident se desio u noći između 17. i 18. marta 2004. godine u kome su polupani prozori i inventar Bajrakli džamije, a potom i zapaljen objekat. Demonstranti su tada probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove, a potom provalili u dvorište džamije i zapalili je.

Paljenje Bajrakli džamije bio je povod da Dragan Jočić, tadašnji ministar policije, smijeni Milana Obradovića, tadašnjeg načelnika SUP-a Beograd.

Kao obrazloženje za Obradovićevu smjenu, MUP je naveo da prvi čovjek prestoničkog SUP-a „nije upotrjebio sve zakonske mjere da spriječi nasilje”. Prema transkriptima razgovora koji su te noći vođeni na relaciji MUP SUP Beograd, međutim, proizilazi da je upravo Jočić Obradoviću naložio da ne primejnjuje silu. Osim Obradovića, ministar je tih dana „sklonio” i Boru Banjca, tadašnjeg načelnika UBPOK-a i Mileta Novakovića, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Boro Banjac krivicu međutim baca na vlasti Srbije i tadašnje ministarstvo policije smatrajući da su oni mogli spriječiti paljenje džamije ali nisu htjeli.

“Vrh MUP-a nije dozvolio da se te noći primjeni sila i zbog toga se desilo to što se desilo. Mišljenja sam da je paljenje Bajrakli džamije moglo da se spriječi da je odreagovano na pravi način. Ne želim da neko pomisli da sam zagovornik upotrebe sile, čak naprotiv, ali sam siguran da je incident mogao da bude spriječen.” – rekao je Boro Banjac u intervjuu za srbijanski list “Politika”.

Iz pomenutog transkripta, naime, proizilazi da je ministar Jočić lično Obradoviću naredio da „policija ne upotrebljava silu”. Razgovori na ovu temu vođeni su između Jočića, načelnika Resora javne bezbjednosti Miroslava Miloševića i Obradovića. Iako je Milošević, tri dana poslje paljenja Bajrakli džamije, izjavio da je odmah bilo naređeno da se islamski vjerski objekat štiti svim sredstvima osim oružjem, iz transkripta razgovora proizilazi suprotno.

Prema trenskriptu, upotreba sile naređena je tek dvadeset minuta poslje ponoći, kada je kordon policije bio probijen i kada je nekoliko policajaca već bilo povrijeđeno, dok je Milošević u beogradski SUP stigao tek poslje 1.30, kada je požar u džamiji već bio ugašen, a situacija na ulici dovedena pod kontrolu.

Treba naglasiti da jedina džamija u Beogradu, Bajrakli džamija, koja je spaljena u martu 2004. godine još uvijek nije obnovljena.


(Na postavljenom snimku se vidi kako niški huligani okupljeni pored džamije uzvikuju “Zapali je!”. Istu noć jedina džamija u Nišu je zapaljena)


Izvor: Sandzak-x.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.