Ono što je dobro za državu, loše je za Đukanovića

0
3

ono-sto-je-dobro-drzavu-lose-je-dukanovica-slika-294279Poslanici opozicije jedinstveni u ocjeni da su prognoze premijera Đukanovića o KAP-u neutemeljene, diskutabilne i nerealne

Poslanici opozicije jedinstveni su u ocjeni da su prognoze premijera Mila Đukanovića o opstanku i mogućem prosperitetu Kombinata aluminijuma (KAP), koji je od 8. jula u stečaju, neutemeljene, diskutabilne i nerealne.

Premijer je prije dva dana kazao da namjerava da nastavi da pomaže KAP iz državnog budžeta, da zagovara predlog da država subvencioniše struju sa 45 miliona eura narednih šest godina. Pored tih novih planiranih nameta na teret građana, iz budžeta se već otplaćuju krediti KAP-a od 126 miliona eura plus kamate.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić je Đukanovićeve projekcije u vezi sa KAP-om ocjenio potpuno nerealnim. Đukanović je kazao da bi KAP mogao da bude rentabilan ako se broj radnika sa 1.200 smanju na 500, zadrži proizvodnju od 50.000 tona godišnje uz subvencije države od 10 eura po megavatu. Odnosno da plaća struju od 27,5 eura po megavatu, a da ga Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) fakturiše kao 37,5 eura.

Političke, umjesto stručnih izjava

Milić je kazao i da Đukanovć daje političke, umjesto stručnih izjava.

“Te projekcije su papirološke i one su nas dovele u ovu situaciju u kojoj smo sad. Premijer je rekao da kada se odbiju prihodi koji su ostvareni i rashodi koji su napravljeni od 2005. godine do danas ostaju pretprivatizacioni dugovi. To je neistina, zato što pretprivatizacionih dugova nije bilo, to je bio jedan od uslova za sklapanje ugovora sa CEAC-om”, rekao je Milić, u SNP-u je “Viejstima” saopšteno da je to njihov stav.

“Premijer je rekao da kada se odbiju prihodi koji su ostvareni i rashodi koji su napravljeni od 2005. godine do danas ostaju pretprivatizacioni dugovi. To je neistina, zato što pretprivatizacionih dugova nije bilo” Iz SNP-a su naglasili da je premijer preskočio “sitnicu” od 200 ili 300 miliona eura, koliko su građani platili u ovom periodu zahvaljujući “strateškom partneru”, kojeg je izabrala Vlada na čelu sa njim.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da treba dobro izmjeriti koliki su troškovi u vezi sa KAP-om i da li ga na račun građana treba održavati.

“Oni isti zagovornici tržišne ekonomije koji nam 20 godina pričaju tu priču odjednom su prešli na potpuno drugu koncepciju – da se iz budžeta održavaju kompanije po Crnoj Gori. Očigledno je da tu postoji nekonzistentnost u njihovoj ekonomskoj politici i da je nikad nijesu ni imali”, rekao je Bojanić koji tvrdi da su svi postupci vlasti “od slučaja do slučaja”, a sve u cilju održavanja na vlasti.

Poslanici Pozitivne, tvrdi Bojanić, neće podržati odluku kojom bi se iz budžeta održavao KAP u životu, kao ni ostale odluke koje idu na štetu građana.

Premijeru se ne može vjerovati

“Hoćemo čiste računice, a javnost nije saznala koja je to kalkulacija, osim da vjerujemo premijeru na riječ, a dosadašnja iskustva govore da premijeru baš i ne treba vjerovati samo tako. Puno puta je obećavao jedno, a desilo se drugo”, rekao je Bojanić.

Đukanović je “idiotskom” nazvao priču o sklapanju ugovora o privatizaciji KAP-a u Grandu.

“Hoćemo čiste računice, a javnost nije saznala koja je to kalkulacija, osim da vjerujemo premijeru na riječ, a dosadašnja iskustva govore da premijeru baš i ne treba vjerovati samo tako” Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević “Vijestima” je kazao da je zahvaljujući medijima javnost imala priliku da prati tok pregovora sa Rusalom, i da je lako pronaći tekstove koji potvrđuju ocjenu da je čitav postupak vodio lično Đukanović.

“Jasno je da su najvažnije odluke, koje sada prijete bankrotom javnih finansija i države donošene na bazi diskrecionih ovlašćenja koje je Đukanović sam sebi dodijelio i da su Skupština i javnost bili dugo vremena uskraćeni za uvid u ugovor”, kazao je Medojević i dodao da je “privatizacija KAP-a udžbenički primjer korupcije na visokom nivou”.

Šojgu pominjao da je neko dobio 300 miliona

“Ovdje je problem još veći jer je, prema izjavi ruskog ministra Sergeja Šojgua, neko u Crnoj Gori dobio dodatnih 300 miliona eura, koje su najvjerovatnije bile posebna korupcionaška nadoknada za ljude u Vladi koji su Rusima obećali neku protivuslugu. Iznenadilo me da Đukanović i izjavu Šojgua, koji precizno govori o 300 miliona eura, takođe doživljava kao idiotsku. Ja sam prilično siguran da je Šojgu govorio istinu”, rekao je Medojević.

“Ovaj rebalans će ući u savremenu ekonomsku istoriju kao primjer kako poreski obveznici vraćaju privatni dug premijera”, tvrdi Medojević.

“Sada je i najopasniji. Spreman na sve da zašiti svoju korumpiranu vlast. Đukanovićev problem je samo jedan – ja sam u pravu” On je izjavu Đukanovića ocijenio kao “očajnički krik diktatora u posljednjoj fazi vlasti”.

“Sada je i najopasniji. Spreman na sve da zašiti svoju korumpiranu vlast. Đukanovićev problem je samo jedan – ja sam u pravu”, tvrdi Medojević.

On je rekao i da ne postoji istovemeno dobro rješenje za KAP, Crnu Goru i Đukanovića.

“Sve što je dobro za KAP i državu, loše je za Đukanovića i obrnuto. Ne postoji nikakvo dobro rješenje sve dok je on na vlasti jer će svakako biti u njegovom privatnom interesu, a na štetu građana”, kazao je Medojević.

On je istakao da je DF jedina partija koja je odbila sve zaključke oko KAP-a.

“Iako su čelnici SNP-a uvjeravali javnost da će njihovo glasanje sa DPS eliminisati mogućnost da ijedan cent duga plate građani, vidimo da se desilo ono što je DF upozoravao. Čitav dug ide na teret građana”, zaključio je on.

(vijesti.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.