Omladina BiH o stanju u Sandžaku

2
3
BiH – U petak 23.marta u prostorijama Lige za Sandžak i Sandžačkog kulturnog centra u Sarajevu upriličeno je druženje Foruma djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo i Omladine Lige za Sandžak. Skupu su prisustvovali i članovi UO LZS Hako Duljević, Harun-ef. Hodžić i Muhamed Šabanović.

Pokazalo se da sa jedne strane mi, kao omladina, zajedno posjedujemo širok spektar znanja i potencijala, dok se sa druge strane postavlja problem nedovoljne komunikacije dva susjedna prostora koje je rodila jedna te ista zemlja. Kako inače nesporazumi znaju biti uzroci dubokih problema, sama ova spoznaja bi bila dovoljna da se susret pokaže uspješnim. No, tokom druženja, pokušali smo gostima iz Foruma prenijeti stanje u Sandžaku, kao i saznati nešto o specifičnim problemima članova ovog Foruma.

Gostima su predstavljene aktivnosti i institucije koje se bore za slobodu bošnjačkog naroda u Sandžaku. Tom prilikom bilo je riječi i o otporu koji je pružen u odbrani Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Muamer-ef. Zukorlićem.

Predsjednik našeg udruženja je istakao da je jedan od zadataka Lige za Sandžak predstavljanje stanja u Sandžaku onakvim kakvo jeste, te promoviranje pozitivnih primjera naših sunarodnika. Istakao je pasivnost ovdašnjih medija u prenošenju istinitog stanja, što je pogotovo postalo jasno agresijom na Islamsku zajednici u Srbiji 2007. S obzirom da su se srbijanski mediji zajedno sa pripadnicima paravjerske tvorevine potrudili da ovaj napad beogradskog režima prikažu kao unutarnji sukob u sklopu IZ, mediji su imali moralnu obavezu da isprave ove lažne navode. Treba i spomenuti da se mediji ne trude previše oko stvaranja jedne pozitivne atmosfere življenja time što bi navodili primjere uspješnih Bošnjaka, uključujući i one iz Sandžaka, a koji već godinama žive u Bosni i učestvuju u njenoj izgradnji. Tako je predsjednik Lige iznio podatak da u Kantonu Sarajevo djeluje oko 400 firmi čiji su vlasnici porijeklom iz Sandžaka, te da te firme čine sami temelj sarajevske ekonomije. Isticanjem pojedinaca sa fabričkim greškom, kako ih je predsjednik nazvao, stvara se i produbljuje jaz i nepovjerenje među Bošnjacima.

Brojni su problemi sa kojima se suočavaju djeca onih koji su svoje živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine. Neki od njih su: visoke cijene školarine na Univerzitetu u Sarajevu koje većina njih sebi ne može priuštiti, penzije i stipendije, zaposlenje… Tome ne pomaže ni činjenica da studentski predstavnici nedovoljno obavljaju svoj posao, a zbog netransparentne procedure izbora članova Studenstkog parlamenta, ni glas djece šehida i poginulih boraca ne dobija toliko potrebni eho.

Problemi sa kojima se suočavaju djeca šehida i poginulih boraca kao i bošnjački narod u Sandžaku imaju jedan te isti korijen, a to je loša vođena politika od strane vladajućih stranaka u BiH i Srbiji, koji ne žele razumjeti niti nemaju afiniteta u rješavanju istih.

Forum djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo izrazio je zahvalnost na na podršci koju ima od strane sandžačkog bošnjačkog korpusa i drage volje prihvatili poziv da u skorijoj budućnosti posjete bratski Sandžak. I mi se nadamo da će se naša druženja nastaviti.

Izvor: LigaZaSandzak.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.