Odustajanje od RS biće najteža odluka za Beograd

6
17

sonja-biserko

Špekuliše se da će Vučić sprečiti referendum. Time bi se pokazalo da Beograd ima uticaja u RS ali i da Vučić još nije odustao od. EU. RS je uvek zavisila od Beograda, njen opstanak nije moguć bez njega. Odustajanje od RS biće najteža odluka za Beograd jer je toliko uloženo u RS koja se smatra ratnim plenom odnosno jedinom pobedom u ratovima devedesetih. RS naravno ima i podršku Rusije koja preko nje drži Balkan nestabilnim. Time Rusija demonstrira da EU nije sposobna da integriše Balkan i da nije održiva, naglasila je u razgovoru za Vijesti.ba, predsjednica Helsinškog obora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

Kako gledate na reakcije u srbijanskoj javnosti u povodu slučaja tzv. oslobođenja Slobodana Miloševića, a u svjetlu izjava pojedinih srbijanskih zvaničnika koji su odmah našli za shodno da amnestiraju politiku Slobodana Miloševića u konkretnom slučaju prema Bosni i Hercegovini?

Rehabilitacija Miloševića počela je davno ali je sada intenzivirana, posebno povodom desetogodišnjice njegove smrti. Presuda Karadžiću uzeta je kao povod da se javnost zatrpa analizama koje sugerišu da je i Haški tribunal oslobodio Miloševića odgovornosti za ratne zločine i genocid. Koriste se i Mladićevi dnevnici koji treba da potvrde da Milošević nije bio involviran u dešavanja u BiH. Ti dnevnici su od strane stručnjaka okarakterisani kao neautentični. Osim toga, zaboravlja se da je u samom suđenju Miloševića doneta tzv. Međupresuda u kojoj se argumentovano tvrdi da postoje realni dokazi da je Milošević odgovoran za genocid. Nažalost Milošević je umro a niko od novinara i istraživača nije se ozbiljno pozabavio tom međupresudom i uopšte procesom Miloševiću. Najveća vrednost Tribunala je upravo dokumentacija, svedočenja, video materijali, transkripti, presretnuti razgovori i sl.

Šta nam govori Vučićeva šutnja o skandaloznim istupima Vulina? Vučić poručuje da se želi baviti prošlošću, pa ni Miloševićem, dok istovremeno zastupajući politiku navodnog pomirenja ne reagira na izjave poput onih koje je davao Vulin?

Rehabilitacija Milošvica ima a cilj da Srbiju oslobodi od odgovornosti za brutalne ratove devedesetih i da je prikaže kao žrtvu. Posebno se u aktuelnoj kampanji odgovornost prebacuje na “secesionisticke” republike Hrvatsku i Sloveniju. Pri tome se Hrvatska drži prikovanom za ustaštvo i 1941 čime se implicira da je svaka nezavisna Hrvatska država ustaška. Time se ujedno devedesete stavljaju u kontekst opravdane osvete. Kada je reč o BiH strategija Beograda je negiranje genocida i posebno involviranost Srbije u ratu u Bosni. Optužnice protiv bosanskog ratnog vrha (Ganić, Jurišić, Divjak )  za Dobrovoljačku i Tuzlansku kolonu služe da bi se Bošnjaci optužili za početak rata u BiH.

Naravno važan razlog za rehabilitaciju Miloševića jeste i amnestiranje aktuelne vlasti  za vlastitu ulogu u devedesetim. Važno je imati u vidu da Rusija u ovoj reviziji istorije ima važnu ulogu. Pre svega zato što je od početka bila protiv osnivanja Haškog. Tribunala. Njena interpretacija rata u Jugoslaviji istovetna je sa Miloševićevom

Glavni zagovornici ovih teza su dva važna ministra u Vučićevoj vladi – Dačiž i Vulin. Imajući u vidu Vučićevu moć teško je poverovati da se on ne slaže sa njihovim istupima. Očigledno se radi o podeljenim ulogama. Vućić je regionalni lider koji zagovara mir i stabilnost, koje očigledno remete njegovi ministri. regionalni odnosi nikada nisu bili na ovako niskom nivou uprkos naporima EU da intenzivira i osmisli regionalnu saradnju. Pri tome Srbija deluje sa pozicije moralnog arbitra sto dodatno iritira region.

U javnosti su se pojavile informacije da će američki potpredsjednik Joe Biden pokušati uticati na Vučića u cilju da ovaj drugi stopira referendum u RS-u koji je u posljednje vrijeme goruće pitanje u BiH. Šta je zapravo lošije; to da Vučić bude taj koji obustavlja referendum ili da se referendum u RS-u uprkos presudi Ustavnog suda BiH održi?

Poseta američkog potpredsednika Joe Bidena  pada u vreme kada se u BiH očekuju razni scenariji, pre svega zbog referenduma koji najavljuje Dodik. Dakle, timing njegove posete nije slucajan. Balkan  je ponovo percipiran kao region koji  se može destabilizirati, posebno imajući u vidu i dešavanja na Bliskom Istoku i krizu u Turskoj.  Za Zapad je važno da se održi stabilnost u regionu. Nisu  poznati detalji razgovora sa lokalnim liderima ali iz izjava koje smo čuli fokus je bio na debokladi Briselskog sporazuma i normalizaciji regionalnih odnosa. Verujem da je i referendum u BiH bio tema. Špekuliše  se da će Vučić sprečiti referendum. Time bi se pokazalo da Beograd ima uticaja u RS ali i da Vučić još nije odustao od. EU. RS je uvek zavisila od Beograda, njen opstanak nije moguć bez njega. Odustajanje od RS biće najteža odluka za Beograd jer je toliko uloženo u RS koja se smatra ratnim plenom odnosno jedinom pobedom u ratovima devedesetih. RS naravno ima i podršku Rusije koja preko nje drži Balkan nestabilnim. Time Rusija demonstrira da EU nije sposobna da integriše Balkan i da nije održiva.

Šta se može očekivati  od nove Vlade u Srbiji u kontekstu rješavanja osnovnih političkih i ekonomskih pitanja u Srbiji. Da li će Srbija i za četri godine biti na klackalici između Evropske unije i Rusije?

Rusija se neće lako odreći svog uticaja na Balkanu jer preko njega testira koheziju  EU i NATO. Nažalost. Zapadna zajednica kao da je kasno shvatila stratešku vaznost Balkana za bezbednost Evrope. Toga je postala svesna tek migrantskom krizom i nastankm ISIL-a. Sa velikim zakašnjenjem i sporošću rešava probleme Balkana. Politika uslovljavanja postkonfliktnih drustava nije dala velike rezultate. Potrebno je sto pre integrisati zapadni Balkan u EU po bilo kojoj formuli. Važno je imati u vidu da će Rusija koristiti Balkan za odmeravanje snaga sve dok se ne nagodi sa EU i SAD.

Izvor: Vijesti.ba

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Odustajanje od RS biće najteža odluka za Beograd


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  • ….laj pseto krezubo, vašljivo……..dobili ste po nušci dje godj ste se jogunili, ali vam očigledno nije došlo iz u..ane ..zice u vašljivu glavu……tako da ćete još biti lupani po slinavoj gubici…..

  • Ne, gospoda, …

   →no, gospodja/-basanski, ili, – gospođa/-servski, …

   ovako si, – hanku/-hanu, – damu, gospodju, – Sanju, – uvrstio/-svrstao, u – ‘side/-gospodu, – gospodina, … a, kad je, upitanju, titula/-zvanje, – neke žene, – onda, ih, … k'a’ i svim, drugim, – jezicima, … ne treba, diskriminisati, …

   →pa, umjesto/-ispravno, …

   doktor, pacijent, učenik, nastavnik, političar, predsjednik: – SANJA, – ALMA, – DIJANA, – a, ne, …

   doktorica, pacijentkinja, učenica, nastavnica, političarka, predsjednica, … koji, blesav, stav, – ideologija, – da, se, – pod floskulom, – neduskriminacije, – ljudski prava, – feminizma, … kod, nas/-samo kod nas, – Ilira/-Slavena, …

   zbog podaničkog mentaliteta, – borba, žena, za oslobađanje od podređenog položaja, – i za, izjednačavanje u pravima sa muškarcima, – svelo se, na to, … da se, njihove titile/-zvanja, posao koji rade, – feminizuju, – na, ženskost, ženstvenost, ženske draži, … i podršku, – homoseksualaca, …

   • Тако је репубЉиканско праунуче Ђурађево!
    “Ne, gospoda, …”
    То ће бит најлакша одлука за Београд јер знају да ће је бушњаци, својом бушњачком памећу, још више учврстити са све даном државности! 🙁 … ка што ће и репубЉикански арнаути рестаурирати поарнаућено српство све до Ђурађевог Скадра!? 🙂

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.