Održana redovna sjednica Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

0
16

Južni Sandžak – U prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 08.12.2011.godine, održana je redovna sjednica Mešihata, kojom je predsjedavao reis Rifat ef. Fejzić.

Sjednica je otvorena učenjem ajeta časnog Kur’ana.

Potom je usvojen dnevni red:

1 – Analiza i usvajanje izvještaja o ramazanskim aktivnostima

2 – Analiza i usvajanje izvještaja o hadžu i kurbanu.

3 – Organizovanje obilježavanja stogodišnjice od pokrštavanja muslimana Plava i Gusinja.

4 – Razno

Izvještaj o ramazanskim aktivnostima Mešihatu je podnio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata, Enisef. Burdžović. U analizi izvještaja prepoznate su mogućnosti za unaprjeđenje ramazanskih aktivnosti, te je u zaključku konstatovana uspješna vjerskoprosvjetna aktivnost ostvarena u toku mubarek mjeseca ramazana.

Nakon toga je Džemo ef. Redžematović podnio izvještaj o organizovanju hadždža i akciji kurbana, gdje je prepoznat napredak u ovogodišnjoj organizaciji, za čije je ostvarenje zaslužna Kancelarija za odnose sa javnošću i inostranstvom na čelu sa Omer ef. Kajoshajem, i službenici Mešihata koji su kao vodiči uspješno proveli hadžije iz Crne Gore kroz ovaj ibadet, na čelu sa glavnim vodičem Džemom ef. Redžematovićem.  Redžematović je u izvještaju pomenuo i prijem kojeg je u Mekki upriličio reis Islamske zajednice Turske, dr. Mehmed Gormez, na kojem su kao gosti prisustvovali predstavnici Islamskih zajednica sa Balkana, i drugih zemalja pod bivšom Osmanskom upravom. Među više od stotine zvanica, Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, predstavljali su Džemo ef. Redžematović, Muidin ef. Milaimi i Rifat ef. Jusufi.  Izvještajem je potvrđen  zavidan odziv muslimana Crne Gore kao i dijaspore u akciji darivanja kurbana učenicima medrese, koji će u dobroj mjeri zadovoljiti potrebe učenika.

Mešihat i IKC Plav-Gusinje i z Njujorka jednoglasni da zajednički organizuju obilježavanje stogodišnjice pokrštavanja muslimana Plava i Gusinja, manifestacijom pod nazivom: „NEMA PRISILE U VJERI- لا إكراه في الدين“.

Reis Fejzić je pod trećom tačkom dnevnog reda redovne sjednice Mešihata koja se održala danas, članovima Mešihata iznio inicijativu za obilježavanjem neslavnog jubileja stogodišnjice od pokrštavanja muslimana Plavo-Gusinjskog kraja. Reis je ovu inicijativu prilikom svoje posjete Sjedinjenim državama podijelio sa rukovodstvom Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, te dobio njihovu saglasnost koja je jednoglasno potvrđena na njihovoj sjednici, da pod rukovodstvom Mešihata sudjeluju u obilježavanju ovog bolnog jubileja.

Članovi Mešihata su izrazili jednoglasnu saglasnost da se ovaj jubilej dostojno i dostojanstveno obilježi, da ova bolna tačka naše ne tako davne prošlosti bude osvijetljena pomenom i rasvijetljena istorijskim činjenicama. Konstatovano je, da pod rukovodstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, u obilježavanju ovog bolnog jubileja mogu sudjelovati i druge institucije, organizacije i ljudi dobre volje. Mešihat i Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje ovim putem pozivaju sve zainteresovane institucije i pojedince da se obrate i uzmu učešće u suorganizaciji i asistencijom pomognu u organizovanju dostojnog i dostojanstvenog pomena ovog neslavnog jubileja.

Pod tačkom razno, tretirana su brojna bitna, tekuća pitanja sa kojima se susreće Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Izvor: Monteislam.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.