Ko je novi ministar Usame Zukorlić? – Ovo je njegova biografija

0
3463

Usame Zukorlić rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru od oca rahmetli Muftije Muamera Zukorlića i majke Arapkinje Umeje Abu Taha Zukorlić. U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obnašao je funkciju predsjednika Mladih BDZ dvije godine od 2012 do 2014.

Obrazovanje nastavlja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje diplomira na pravu, zatim na Fakultetu za islamske studije gdje diplomira pedagogiju i komunikologiju. U tom periodu je obnašao funkciju zamjenika direktora Sandžak televizijie.

Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije.

Predavao je kao nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i radio kao asistent na pravu na Intenacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Osnivač je Razvojno edukativnog društva – RED, udruženja koje je osnovalo BioSan, ITSan i čuveni Bošnjački DNK projekat, čiji je bio koordinirator.

Obnašao je funkciju projekt menadžera na Fakultetu za islamske studije i zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije.

Polaznik je brojnih seminara na temama ekonomije, projekt menadžmenta, suzbijanja ekstremizma, edukacijskih vještina i medija.

Smrt oca ga je zatekla na pozdiplokskim studijama u Istanbulu, nakon čega je izabran za vd predsjednika stranke, a zatim šest mjeseci kasnije izabran u punom mandatu predsjedika stranke.

Lista Muftijin amanet – SPP koju je predvodio Usame Zukorlic je pobijedila na parlamentarnim izborima 2022. godine i osvojila veći broj glasova nego dvije konkurentske stranke zajedno. Izabran je za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, člana parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, stabilizaciju i pridruživanje i obnašao je poziciju grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom.

U periodu od dvije godine, Stranka pravde i pomirenja je ostvarila uspjehe sa pozicije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pozicije ministra zaduženog za ravnomjerni razvoj, kao i brojni realizirani projekti u Sjenici.

Govori bosanski, engleski i arapski.

Oženjen je i otac četvoro djece.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.