Građani Rožaja blokirali put, traže zatvarenje deponije

0
323

Građani Rožaja iz mjesta Besnik, Njeguš, Radetina, Bijela Crkva, Jablanica, Balotiće, Vuča i Malindubrava jučer su organizovali su protest i blokadu magistralnog puta Rožaje – Špiljani, u blizini rožajskog privremenom odlagališta Mostine.

Dugo vremena već, navode okupljeni, deponija im pravi problem, zagađuje životnu sredinu, okuplja pse lutalice koji su počeli napadati ljude i imanja u okolini, ali što je najgore od svega – ne može se normalno živjeti ni disati u okolini.

Neki su se odvažili, navode mještani, pa su pokušali prijetnjama zastrašiti one koji su najavili blokadu puta. Sa dokazima o prijetnjama pokrenut je postupak protiv istih.

Iz Javnog komunalnog preduzeća u Rožajama poručuju da oni nisu krivi za spomenuti problem. Za rješavanje istog, dodaju, nadležna je opština u saradnji sa državom.

Iz NVO Euromost poručuju da se ovo privremeno odlagalište mora čim prije zatvoriti. Uslijedio i poziv nadležnima da samo dođu i vide sa čime se mještani u okolini svakodnevno suočavaju.

Protest je prekinut nešto poslije 15h zbog gušenja u dimu sa deponije. Poruka građana je da neće odustati sve dok problem deponije ne bude rješen u potpunosti. Pozvali su i ovim putem sve građane Rožaja i ekološke organizacije i aktiviste da im se pridruže u borbi za zdravu životnu sredinu.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.