Održan Glavni odbor SDA – Uručene rješenja novosnovanim stručnim odborima

8
3

Novi Pazar – Stranke demokratske akcije Sandžaka u subotu je 08.12.2012. godine održala Glavni odbor Stranke.

Tom prilikom je pored tačaka vezanih za unutrašnju organizaciju Stranke, imenovanja Kadrovske komisije Stranke i potvrđivanja stručnih odbora Stranke na nivou ogranaka Novog Pazara i Tutina, Glavni odbor SDA Sandžaka je usvojio i neophodna normativna akta vezana za materijalno -finansijsko poslovanje Stranke i odluku o članarini za 2013. godinu, kao i raspravljao o trenutnoj situaciji u lokalnim samouprava u kojima SDA Sandžaka participira kroz koalicionu vlast.

Glavni odbor je na osnovu sagledanog stanja u Novom Pazaru, stanja Budžeta za 2012. – plan i realizacija, i stanja u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Pazar, u potpunosti prihvatio utvrđene stavove i zaključke Gradskog odbora SDA Sandžaka iznete na sastanku predsjednika Stranke sa Predsjedništvom Asocijacije mladih SDA Sandžaka i sastanku sa rukovodstvom ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar.

Glavni odbor SDA Sandžaka dao je zadatak Gradskom odboru SDA Sandžaka Novi Pazar i predstavnicima SDA Sandžaka u vlasti da najkasnije do 15.12.2012. godine nađu rešenje sa svojim  koalicionim partnerima i usvoje Budžet za 2013. godinu Grada Novog Pazara. Budžet mora biti restriktivan budžet, sa maksimalnom redukcijom javne potrošnje, kao i da usvoje izmjene i dopune Statuta Grada i promjene sistematizaciju kako bi se na zakonsku mjeru smanjio broj skupih funkcionera Grada.

Visoko na listi prioriteta budžeta Grada za 2013. godinu treba da bude predviđeno i izmirivanje plata i doprinosa zapošljenima u Gradskoj upravi i ostalim budžetskim korisnicima, te izmirivanje dugova prema poveriocima, kreditorima i izvođačima radova, napravljenih prethodnih godina, ali i početkom ove 2012. godine.

Uručena rješenja Odborima SDA Sandžaka

U hotelu Vrbak održana je svecanost na kojoj su urucena rešena predsjednicima odbora koji su oformljeni unutar Stranke demokratske Akcije Sandžaka.

Odbori su radno tijelo ove politicke partije, a odluka o njihovom formiranju donijeta je na sastanku Glavnog odbora.

Odbori su strucna radna tela stranke, sastavljena od kompetentnih strcnjaka iz odredjene oblasti. To je strucna intelektualna baza stranke. Clanovi Odbora iz svog sastava biraju svog predsjednika koji rukovodi radom Odbora. Zadatak Odbora je da prati stanje, dogadaje i pojave, zauzima stav i predlaže stranci stavove, pokrece inicijative, predlaže konkretne aktivnosti, programe, projekte i slicno, a što je vezano za odredenu oblast na lokalnom, regionalnom, ili  državnom, to jest na nivou za koji je Odbor osnovan i nadležan.

Zavisno od slucaja i  potrebe stranka to koristi kao zvanican stav u zvanicnim razgovorima, javnim nastupima, saopštenjima za javnost, definisanju zakljucaka, ili odluka gradskog Vijeca, odluka Skupštine grada, Vladine uredbe, prijedlog zakona ili amandmana na zakon i druge zvanicne potrebe.

“Formirani Odbori su intelektualna i kadrovska baza stranke. Onaj ko ima takvu intelektualnu bazu ne samo da može da upravlja gradom, nego i državom. Vaš sistem organizovanja je naš stari dobro poznati sistem organizovanja, svaki tim sastoji se od pet vrhunskih strucnjaka za odredenu oblcast”.-kazao je Sulejman Ugljanin ministar u Vladi Srbije i predsjednik SDA Sandžaka.

To je ujedno prilika clanovima Odbora da svoje znanje, strucne ideje, želje, svoju maštu i snove, realizuju u praksi. Clanovi Odbora ujedno dobijaju priliku da otkriju i realizuju neke svoje prikrivene kvalitete, sklonosti ili talenat. Odbori stranke osim intelektualne postaju i kadrovska baza Stranke demokratske akcije Sandžaka.

“Stranka demokratske akcije Sandžaka ovakvom koncepcijom rada još jednom potvrduje poziciju najozbiljnije i najorganizovanije politicke partije ne samo u Novom Pazaru nego i u Sandžaku. Formiranjem resora i strucnih timova mi demonstriramo i još jednom naglašavamo našu riješenost da na odgovoran i ozbiljan nacin razvijamo sredinu u kojoj živimo i djelujemo.Posebno me raduje cinjenica što je veliki broj intelektualaca, obrazovanih i strucnih ljudi prepoznao znacaj i misiju ovih strucnih tjela i u SDA našao mocnog partnera koji ima mehanizme da stavovi, strategije, projekti i sve ono sto naši odbori budi inicirali postane stav, pravilo, obaveza i odluka lokalne samouprave ali i bude pretoceno u uredbe i stavove drzavnih organa.

Afirmišuci znanje i nauku SDA daje potporu struci i strucnosti da iskoriste sistem i politicke institucije kako bi oblikovali društvo na nacin da obican covjek, koji se nalazi u fokusu naših interesovanja bude zadovoljan, siguran i sretan.Danas su u ovoj sali objedinjeni >srce< i >mozak< SDA Sandžaka. Srce ove stranke su naši predsjednici odbora, odbornici i clanovi GO stranke, a naš mozak su clanovi resora, koji kao jedno tjelo – cvrsto vezani za ovu ideju  daju znanje i snagu da zavedemo red u našem gradu , a da gradjanima omogucimo da budu sretni u sadašnjosti i sigurni u buducnosti”.-kazao je Ahmedin Škrijelj Sekretar GO SDA Sandžaka.

U radu svakog Odbora ucestvuju po dva stalna clana na prijedlog Asocijacije Mladih SDA Sandžaka koji imaju odgovarajuce obrazovanje ili se obrazuju u toj oblasti. Clanovi Asocijacije mladih ucestvuju u pripremama sednica, prisustvuju i prate rad, upoznaju se sa delokrugom rada i metodologijom u definisanju ciljeva i zadataka, i nacinu njihovog rešvanja. Sa pravom na postavljanje pitanja vezanih za diskusiju ali bez prava na ucešce u raspravi ili glasanju.

Odbor koristi prostorije, strucne službe i tehnicka sredstva stranke uz najavu poslovnom sekretaru. Strucna služba stranke organizuje prostor i ostale uslove vezano za sazivanje sastanka vodenje zapisnika, daktilografije, vodenje registra prepiske i dalje administrativne procedure.

(SDA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Mama mia! E sad smo ga dibidus nagrabusili. Kad ova Bejtova “intelektualna i kadrovska” baza krene u akciju pljačkanja svega preostalog, apokalipsa neizbežna. Još eto i Bejto dade “HATIŠERIF” da to mogu i serbes uradit.Kakvi monstrumi, oni bi još i državom da upravljaju.Samo da se još izjasne KOJOM!

  0

  0
 2. “Uručene rješenja novosnovanim stručnim odborima”KOLJI SE OVE GLUPOSTI DOSETIO?CUJ! RESESENJE O STRUCNOSTI.HAJDEEEEEEE!DJE SU LI STEKLI TU STRUCNOST?MOZDA PISE U TEKSTU ALI ME MRZI DA CITAM OVE GLUPOSTI KOJE SU MI JASNE IZ NASLOVA.GADNI SU MALI A JOS POLUPISMENI LJUDERCICI.

  0

  0
 3. ovo mi nesto vise lici na biranje odbora u okviru gradskog odbora stranke nego odbora na nivou SANDZAKA jer osim SALIHA HOTA nikog drugog ne videh sa strane pogotovu ne iz SEHER RIBARICA BASTIONA stranke SDA

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.