Od sredstava oportuniteta bolnici u Prijepolju aparat za anesteziju

0
0

Ugovor o nabavci savremenog aparata za anesteziju ministarka pravde Nela Kuburović uručila je direktoru Zdravstvenog centra Užice doktoru Milošu Božoviću. Reč je o savremenom aparatu koji će anesteziolozima prijepoljske bolnice na monitoru pokazivati sve vitalne parametre o trenutnom stanju pacijenta.

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Prijepolju dr Zorana Drobnjaka, u ovoj ustanovi se godišnje obavi oko 1200 operacija sa anestezijom iz oblasti opšte hirurgije, urologije, dečje hirurgije, ortopedije, ginekologije i akušerstva, pa će nabavka ovog aparata biti od velikog značaja.

Osim projekta prijepoljske bolnice, podržana su još 34 projekta iz oblasti zdravstva u Srbiji. Javnu nabavku će sprovesti Ministarstvo zdravlja kao zajedničku nabavku od strane više naručilaca.

Ministar zdravlja Zaltibor Lončar kaže da će sredstvima namenjim za zdravstvo biti nabavljeno 11 sanitetskih vozila, vozila za dijalizu, ultrazvučni aparati , sterilizatori, aparati za anesteziju i druga medicinska oprema.

Ukupan budžet od oportuniteta koji je podeljen na 150 projekata od društvenog značaja iznosio je 470 miliona dinara.

Prema ovogodišnjem Rešenju Vlade Srbije, za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite odobreno je 69.971.817 dinara – sredstva će dobiti sedam gerontoloških centara, pet centara za decu i lica ometena u razvoju, ustanove za negu odraslih i starih, kao i Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja iz Niša i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Oni će sredstva usmeriti na nabavku vozila, nameštaja, medicinske opreme, sanacije prostora. Za oblast prosvete odnosno obrazovne ustanove, ukupno 65 škola i vrtića izdvojeno je 142.111.901 dinara i to za 9 vrtića, 11 srednjih škola i 44 osnovne škole, navela je ministarka pravde Nela Kuburović.

Za projekte iz oblasti kulture izdvojeno je više od 50 miliona dinara, za podršku udruženjima osoba sa invaliditetom oko osam i po miliona, dok je skoro 18 miliona dinara dodeljeno za kulturne, zabavne i sportske manifestacije i Turističke organizacije.

Svaki korisnik sredstava obavezan je da novac utroši u određenom roku i podnese izveštaj Komisiji za dodelu sredstava o načinu trošenja novca.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.