Novopazarci uputili 70 pritužbi ombudsmanu

0
15

Novi Pazar  – Opća deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. zbog čega se ovaj datum obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovaj dan obeležen je u Novom Pazaru nizom aktivnosti, a zamjenik zaštitnika građana Goran Bašić održao je sastanak sa  predstavnicima nevladinih organizacija.

Novopazarci su zaštitniku građana u toku ove godine proslijedili 70 pritužbi, većinom na rad državnih institucija, koje su prema riječima zamjenika zaštitnika građana Gorana Bašića skoro 80 % rešene.

Predstavnici nevladinog sektora ocjenjuju da je ovaj okrugli sto veoma značajan, jer su oni ti koji već imaju bogatu praksu, koja se odnosi na komunikaciju sa ombudsmanom i da će oni moći da pomognu u rješavanju nagomilanih probelma u ovom gradu. Na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici Savjeta za rodnu ravnopravnost.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava oglasila se i Koalicija za ljudska prava.  U  saopštenju za javnost ističe se  da su nevladine organizacije u Sandžaku bile na visini zadatka i da su njihovom aktivnošću učinjeni pomaci na planu poštovanja ljudskih prava. Jedan od potpisnika ove koalicije je i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“Nadamo se da će Dan ljudskih prava biti podstrek, ne samo nevladinim organizacijama već I državnim organima, naročito pravosuđu: sudovima, tužilaštvu I policiji, da svoju aktivnost usmjere ka striktnom poštovanju Ustava, domaćeg zakonodavstva i Međunarodnog prava”, kaže se u saopštenju Koalicije za ljudska prava.

Izvor: RtvNP.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.