Novi Pazar u novogradnji: Višespratnice drže cijenu

1
15

Ne postoji u Novom Pazaru, na užem gradskom području, naselje koje nije zahvatila izgradnja višespratnica. Stare kuće zamenjuju stambeno-poslovni objekti sa više spratova.

Zbog toga je u ovom gradu najuposlenije građevinarstvo. Investitori su, uglavnom, iz Novog Pazara, ali u posljednje vrijeme bilježi se njihov dolazak i iz ostalih gradova Srbije, Turske i dijaspore.. Imalo „pristojnija“ lokacija pretvara se u stambeno gradilište.

Prvo je krenulo iz užeg centra grada, gdje se u uskim ulicama novoizgrađene višespratnice „naslanjaju“ jedna na drugu uz obavezne temelje pribijene uz gradske trotoare. Od prvih investitora, nije se baš mnogo zahtjevalo da oko svojih objekata izgrade parking prostore za buduće stanare i korisnike poslovnog prostora. To dodatno otežava saobraćaj, na ionako tijesnim ulicama.

Zamjena „starog za novo“ sve je interesantnija za ovdašnje vlasnike starih kuća i drugih objekata i placeva, sa jedne strane, i sa druge strane, investitora. Prema procjenama, u posljednjih nekoliko godina izgrađeno je više od 2 hiljade stanova, a prošlu godinu završilo je dvadesetak započetih zgrada. Trend je nastavljen i u ovoj godini, jer je započeto ili čeka početak radova još desetak gradilišta.

Vlasnici, koji su ustupili svoje lokacije, od investitora dobijaju smještaj dok zgrada ne bude završena, u kojoj, srazmerno datoj kvadraturi, dobijaju i po nekoliko stanova, ali i poslovni i garažni prostor.

Bez obzira na hiper ponudu novoizgrađenih stanova, njihova cijena po kvadratnom metru ne bilježi neki značajniji pad. U zavisnosti od lokacije na kojoj se zgrada nalazi, cijene novoizgrađenih kvadrata kreću se od 800 do 1.000 eura.

Oni koji se sa investitorima nagode da obezbijede sebi stambeni ili poslovni prostor, mogu da računaju nešto niže cijene po kvadratu. Najveći kupci su ljudi iz ovog kraja, koji rade u inostranstvu, i dio svoji zarada ulažu u kupovinu stanova, a nije zanemarljiv broj ni onih čija djeca studiraju na jednom od dva univerziteta u ovom gradu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kvadrat novogradnje u Novom Pazaru, prosječno je koštao 99.633 dinara. U odnosu na prvo prošlogodišnje polugođe, cijene novoizgrađenih kvadrata, u drugom, bile se niže za nešto više od 5 hiljada dinara ili za malo više od 40 eura. Do ovih rezultata došlo se na osnovu realizovanih kupoprodajnih ugovora između kupaca i investitora.

Podaci pokazuju, da kada se uporede cijene novoizgrađenih stanova i građevinskog zemljišta između Novog Pazara i susednog Tutina, gdje je, takođe, izgradnja višespratnica u ekspanziji, u ovom gradu je duplo skuplje. U tutinskoj opštini prosječna cijena kvadrata bila je 49.322 dinara (99.633 dinara Novi Pazar). Ista situacija je i sa građevinskim zemljištem, izgradnjom po kvadratu i ostalim troškovima.

Prosječna cijena građevinskog zemljišta u Novom Pazaru, prošle godine, bila je 26.390 dinara po kvadratu, gradnje 60.369 dinara, a ostali troškovi bili su 12.847 dinara. U Tutinu, prosječna cijena građevinskog zemljišta bila je 14.464 dinara po kvadratu, gradnje 29,499 i 5,359 dinara bili su ostali prosječni troškovi.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.