Novi Pazar: Političari željeznicu grade obećanjima

7
229

pruga novi pazar brzi voz metro zeleznica

Novi Pazar  – Novi Pazar je jedini grad u regiji koji broji više od 120 hiljada stanovnika, a nema željeznicu. Prva inicijativa za izgradnju željeznice kroz Sandžak i Novi Pazar pokrenuta je prije 140 godina, u vrijeme kada je ova regija svijim geostrateškim položajem igrala važnu međunarodnu ulogu.

Planovi, inicijative i obećanja za izgradnju pruge kroz Sandžak su dolazili uglavnom pred ratove i izbore. Od turskog vakta pa sve do sada Novi Pazar kao najveći grad regije i dalje čeka vozove.

Prema ocjeni historičara iz Novog Pazar zbog sukoba interesa između veliki sila, prevashodno između Turske i Austro-Ugarske na jednoj i Rusije na drugoj strani i kasnije, straha da će se razdvojiti dvije “srpske zemlje” Srbiju i Crnu Goru formirajući tako “zelene trasferzalu”,  gradovi ove regije sa ostatkom Balkana nikada nisu povezani “gvozdenim putem” pa je zbog zaostatka u razvoju u komunkacijama novopazarski Sandžak nazvan “tamni vilajet”,

Željeznica u Sandžak došla tek 1929 godine

Novopazarski Sandžak je sve do kraja Prvog svjetskog rata nazivan i kao “Prozor Balkana” i zbog toga je od Austo-Ugarske monarhije 1875. godine, prvi put pokrenuta inicijativa da se izgradi željeznica kroz cijeli Sandžak. Ona je trebalo da bude nastavak bosanske željeznice i od Sarajeva, preko Rogatice, izađe na Uvac i dalje, u dužini od oko 150 kilometara, preko Priboja, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara i dalje do Kosova, odnosno Mitrovice, a zatim preko Prištine bude usmjerena ka Skoplju i Solunu.

Prema pisanju lista “Sandžak” iz februara 1933. godine Austro-Ugarska je za proučavanje ove pruge tražila i dobila službeno odobrenje i povlastice od osmanskog sultana Abdulhamida II. Izgradnja novopazarske željeznice je početkom 19. stoljeća bila povod i za zategnute odnose između velikih sila, prevashodno Rusije i Austro-Ugarske.

Pruga kroz Sandžak je, prema zamisli sultana Abdulhamida, trebala da bude dio trase koja će Rumeliju (zapadno-evropski dio Osmanskog carstva) povezivati sa Istanbulom i dalje se nastavljati na prugu “Hidžaz” do svetih mjesta Mekke i Medine.

Prvi ozbiljniji korak da se do Novog Pazara dovede pruga započet je krajem 1949. i početkom 1950. godine kada su komunističke vlasti Srbije, uoči izbora za Skupštinu FNRJ, uz pomoć radnih akcija započele izgradnju pruge Raška – Novi Pazar, u dužini od 20 kilometara.

Komunističke vlasti su, uz opravdanje da je počeo da se razvija i da bi mogao da se ugasi drumski saobraćaj, odustale od povezivanje Novog Pazara na željeznicu. 

U oktobru 2011, takođe uoči izbora, lokalne vlasti Novog Pazara i aktuleni vicepremijer i ministar telekomunikacija i trgovine Srbije Rasim Ljajić najavili su izgradnju pruge od Raške do Novog Pazara. Ljajić je tada istakao da je poslije autoputa Beograd – južni Jadran, koji prolazi kroz Sandžak, ovo najvažniji strateški projekat za Sandžak predviđe Prostornim planom Srbije.

U Istorijskom arhivu u Novom Pazaru se čuvaju se priznanice za izgardnju Hidžaske željeznice. koji je imao status (vjerske zadužbine).

Za svakog vakifa izdavan je broj priznanice, mjesto kao i pečati ovlašćenih lica za prikupljanje donacije za prugu. U Sandžaku su za ovu prugu prikupljana sredstva u Novom Pazaru, Sjenici i ostalim mjestima


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Ovo ozbiljno a ne neko da segaci sa mojim imenom.Zaista je bilo predvidjena izgradnja zeleznice novim sadasnjim putem od opstine Raska prema N Pazaru.Zeleznicka stanica trebala je da bude gde su sada stari lokali tj ispred nekadasnje skole 28 Novembar il sada isp[red katastra.Zasto nije ostvareno ne znam al to je istina.Dugo vremena sine su stajale tu pa su ih posle uklonili.

  0

  0
 2. Novi Pazar nema željeznicu!
  Novi Pazar nema auto put!
  Novi Pazar nema aerodrom!
  Novi Pazar nema gasovod!
  Novi Pazar je najprljaviji, najneurbanizovaniji,najzagadjeniji, najhaotičniji,najnebezbjedniji grad, grad sa najvećim saobraćajnim kolapsom i grad sa najgorom infrastrukturom.Za projekte koje vodi država krivac je država i organi lokalnih vlasti koji ne traže od države ništa jer su kao takvi podobni što ne traže ništa. Za saobraćajnu, urbanističku,privrednu nekulturu,zatim prljavštinu i zagadjenost i zaprljanost rijeka,vazduha,ulica najveću i jedinu odgovornost nose organi lokalne samouprave koji su rukovodili i rukovode ovim gradom kao i sami stanovnici ovog grada.Ko god u ovo ne vjeruje taj iz ovog grada nije nidje izašao ili je hadalj pa ništa ne vidi i ne smeta mu sve ovo.

  0

  0
 3. Kakva zeljeznica i prazne price…ko ce to da finansira, Srbija nema para da obnovi ovo sto ima pruga i vozova a ne da gradi nove kilometre posebno relacija od Sarajeva ka Kosovu…to su milijarde

  Mnogo je vaznija gradnja autoputa kroz Pester koji je isplativiji nego sto je pruga

  BiH je prije neku godinu kupila nove vozove ali zbog zastarelosti mreze oni su ostali nekoristeni

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.