Nova Varoš: Za subvencije devet miliona dinara

0
6

Najveći deo novca, u iznosu od 9.000.000 dinara, biće izdvojen za subvencije poljoprivrednim proizvođačima koji podsticajna sredstva lokalne samouprave planiraju da iskoriste za kupovinu mehanizacije i opreme, nabavku kvalitetnih grla stoke, podizanje i obnavljanje zasada i slično. Sa dva miliona dinara biće finansirane veterinarske usluge veštačkog osemenjavanja, a sa milion otplaćivanje kamata na poljoprivredne kredite. Podsticaje u novcu, od 4.000.000 miliona dinara, već su dobila poljoprivredna udruženja, a dodatnih 400.000 dinara je namenjeno za promotivne aktivnosti odnosno posetu poljoprivrednim sajmovima – kaže zamenik predsednika Opštine dr Branko Bjelić.

On i ove godine očekuje veliko interesovanje poljoprivrednika za subvencije, a sa kolikim procentom sredstava će opština učestvovati  u finansiranju zavisiće od broja prispelih zahteva. Ne očekuje se da on bude manji od 40 odsto. Lane su pozitivno rešene 143 prijave, što je gotovo duplo više nego u odnosu na 2017. Iskustva od ranije pokazuju da najveće interesovanje vlada za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, obnavljanje zasada, sistema za navodnjavanje, plastenika, pčelinjaka…

– Druga mera koja je lane dala odlične efekte je pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje veterinarskih usluga za veštačko osemenjavanje krava. Prošle godine smo u ove namene utrošili blizu 2,2 miliona dinara, a na osnovu pozitivno rešenih čak 569 zahteva. Zato sa ovim vidom pomoći  nastavljamo i u 201-oj. Jer ima širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni “mali” ili “veliki” stočari odnosno da li se bave ekstenzivnom ili intenzivnom proizvodnjom. Značaj ove mere je i tome što bi njena primena dugoročno trebalo da utiče na poboljšanje rasnog sastava krupne stoke i unapređenje stočarstva u novovaroškom kraju – naglašava Bjelić, inače, doktor veterine, i smatra da su ovogodišnjih 2.000.000 dinara sasvim dovoljna da se podmire aktuelne potrebe stočara u ovom segmentu.

Prema rečima zamenika predsednika opštine, 48 poljoprivrednika su lane iskoristili  mogućnost da im se o trošku lokalne samouprave isplate kamate na kredite poslovnih banaka, zašta je bilo utrošeno oko 907.000 dinara. Na osnovu toga je  ove godine planiran iznos od ukupno milion dinara. Sredstva će dobro doći korisnicima da za svoja gazdinstva obezbede obrtna sredstva za investicije, u najvećem obimu za izgradnju i sanaciju objekata, modernizaciju opreme, proširenje stada i slično.

– Dodatnu finansijsku “injekciju” i benefite u ukupnom iznosu od 4.000.000 dinara poljoprivrednici će ove godine ostvariti  i preko lokalnih udruženja, čije projekte, inače, pomažemo već duže vreme. Zato i ovom prilikom apelujem na poljoprivredne proizvođače da se učlanjuju u udruženja, umrežavaju i povezuju. Jer u tom slučaju imaju veće šanse da putem kvalitetnih projekata brže dođu do sredstava opštine, države ili stranih donatora. Udruživanjem snaga i ideja, lakše će se probiti i na tržištu i u krajnjem ostvariti značajniji promet i profit – smatra zamenik predsednika opštine Branko Bjelić i podseća da lokalna samouprava žiteljima sela pomaže i na mnoge druge načine, među kojima su i najznačajnija izdvajanja za modernizaciju putne mreže i vodovodnih sistema.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.