Nova Varoš – Lakše do medicinske rehabilitacije

0
137

Nova Varoš – Zbog fizijatrijskih pregleda i terapija, pacijenti sa područja opštine Nova Varoš više neće morati da troše vrijeme i novac obijajući pragove zdravstvenih ustanova u okruženju. Sada ove usluge mogu da dobiju u novovaroškom Domu zdravlja gdje je sa počela da radi Služba za fizijatrijsku medicinu i rehabilitaciju. 

Novo odeljenje smešteno je u prizemlju dečjeg dispanzera. Na stotinak kvadrata kompletno adaptiranog prostora, instalirana je vrijedna medicinska oprema, koju je obezbejđena uz finansijsku podršku lokalne samouprave, donatora i Zdravstvenog centra Užice. Riječ je o petnaestak savremenih aparata koji se koriste za različite fizijatrijske terapije, tretmani elektrostimulacijom, galonskom, interferentnom i dijadinamičkom strujom, ultrazvučne, impulsno-magnetne, infraruž, lasero i parafino – terapije.

– U novoj službi su angažovana tri viša fizioterapeuta sa radnim iskustvom stečenim u bivšem RH Centru na Zlataru, koji su od prije dvije godine zaposleni u našem Domu zdravlja. Dva puta mjesečno obezbjedili smo dolazak ljekara specijaliste iz Užica, ali to je samo privremeno rješenje jer očekujemo saglasnost resornog ministarstva za prijem jednog fizijatra u stalni radni odnos – kaže direktor Doma zdravlja dr Branko Popović,

Dr Popović ocjenjuje da je otvaranje ove službe izuzetno značajno za Novovarošane, jer će lakše i brže da dolaze do neophodnih terapija, a uštedeće im i vrijeme i novac.

Da bi u susednim opštinama obavili minimum sedam fizijatrijskih terapija ili tretmana, pacijenti iz Nove Varoši morali su da se, prema nekoj gruboj procjeni, izlože finansijskom trošku od 10 do 15 hiljada dinara, kao i dodatnom čekanju po tamošnjim čekaonicama. Otvaranjem fizijatrijske službe upotpunili smo i zdravstvene usluge u našem Domu zdravlja i ujedno značajno unapredili kvalitet zdravstvene zaštite na ovom području – ističe direktor Doma zdravlja

U ovoj zdravstvenoj ustanovi i opštinskoj upravi su uveliko odmakli sa inicijativom da jednom ili dva puta mjesečno u Novu Varoš dolaze i ljekari mnogih drugih specijalnosti,(otorinoralingolog, ljekar za kožne bolesti, neurolog, endokrinolog, urolog, reumatolog…). Trenutno je stavljena „rampa“ na njihov dolazak.

– Zbog blokade žiro računa Zdravstvenog centra Užice i nemogućnosti plaćanja usluga blokirani smo da ideju sprovedemo u djelo. Sa lokalnom samoupravom smo osmislili i dogovorili detaljan plan ovog značajnog poduhvata koji bi umnogome olakšao život naših sugrađana. Čak su, odlukom Opštinskog veća, iz gradske kase opredeljena dodatna finansijska sredstva od oko milion dinara za njegovu realizaciju. Razmotrićemo, ipak, sve modele kako da što prije prevaziđemo ovaj problem jer je to prije svega u interesu građana. Godišnje se, inače, van naše ustanove obavi oko 12.000 specijalističkih pregleda – objašnjava dr Popović i tvrdi da se blokada centralnog računa nije odrazila na ostale segmente u radu novovaroškog Doma zdravlja.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.