Nova stranka: Zaustaviti partijske igre oko Vojvodine

1
5

Povodom novonastalih tenzija u Vojvodini, Nova stranka upozorava da vještački generisano nadgornjavanje demokrata, naprednjaka i njihovih satrapa oko Autonomne pokrajine, predstavlja još jedan u nizu primjera zloupotrebe medija i javnosti. Pokušaj međusobno suprotstavljenih vodećih vladajućih stranaka na pokrajinskom i republičkom nivou, da vještačkim podizanjem tenzija u Vojvodini ostvare svoje sebične partijske interese, predstavlja izuzetno opasnu praksu koja građane tretira kao politički nezrele, a javni prostor kontaminira atmosferom linča. Neodgovorne partijske igre u kojima ulozi postaju važna državna i društvena pitanja, dodatno opterećuju i onemogućavaju konsolidaciju demokratije u Srbiji. Politika na taj način nužno postaje prljava delatnost u kojoj se istrošeni političari bore za svoje sitne interese, plaćene ogromnim novcem koji se svakodnevno otima od građana.

Ukoliko je iskreno želeo raspravu o Vojvodini, najmanje što je vojvođanski premijer Bojan Pajtić trebalo da uradi, jeste da objasni zašto se tek sada dosjetio da Vojvodina nema nikakvih suštinskih nadležnosti prema postojećem Ustavu i Statutu, zašto je njegova stranka bila nosilac takvih ustavnih promjena koje su unazadile dostignuti stepen autonomije i zašto, za osam godina svoje apsolutne vladavine u Pokrajini, Demokratska stranka nije uspjela da uspostavi sistem koji bi Vojvodini obezbjedio funkcionalno vršenje nadležnosti, izvorne prihode i odgovornost za vršenje pokrajinske vlasti?

S druge strane, ulično okupljanje bloka takozvanih „patriotskih snaga”, formiranog od ostatka ostataka raznih jogurtaša, autobus protestanata i dežurnih branilaca „nacionalnih interesa“ Srbije, koji su nakon svih tih istorijskih odbrana sve kraći, a lista problema sve duža, predstavljalo je još jednu grotesknu manifestaciju nemoći jedne anahrone preživjele ideologije. Uz dobro poznate reciklirane parole i manipulaciju strahovima te snage su, izgleda, riješile da posljednje trzaje svoje propale politike, kojom uspješno truju javno mnjenje već četvrt vijeka, demonstriraju baš u Vojvodini.

Svjesna dalekosežnih posljedica, koje bi usled aktuelnog neodgovornog političkog djelovanja mogle nastati, Nova stranka zahtjeva neodložno zaustavljanje nedopustive prakse otvaranja nepostojećeg „vojvođanskog pitanja u kojoj je Vojvodina, na brutalan način, pretvorena u puko sredstvo za ostvarivanje sebičnih partijskih interesa. U Srbiji danas, prije svega, postoji pitanje Ustava,čija je legitimnost sporna i koji je potrebno što prije promijeniti. Jedan od osnovnih razloga za promjenu Ustava jeste i konsolidacija i unapređenje autonomije Vojvodine na osnovu Omnibus zakona iz 2002, koji je potrebno dopuniti definisanjem izvornih prihoda i regulisanjem statusa pokrajinske imovine. Ta tri stuba predstavljaće osnovu pristupa Nove stranke u zaokruživanju statusa Vojvodine, koji ima za cilj da njenu autonomiju učini funkcionalnom, a njene funkcionere istinski odgovornim.

(SandžakPress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.