Nova mogućnost za upis na Univerzitet u Prizrenu

0
63

Kosovo – Na Univerzitetu u Prizrenu vjerovatno će naknadno biti upisano još pet procenata novih brucoša. Kako tvrdi novoizabrani rektor Mazllum Baraliu uskoro ta brojka  treba da se poveća skoro na svim smjerovima, a ima ih pet, plus edukativni fakultet koji je od nedavno i zvanično u sastavu ovog drugog javnog univerziteta na Kosovu.

“Na smjerovima gdje je ispunjen prvobitni broj biće  mogućnosti za povećanje broja brucoša za pet odsto na ovom dopunskom konkursu. Svršeni srednjoškolci će, dakle, imati mogućnosti da konkurišu i, ako ispune tražene uslove, budui primljeni na univerzitetu“, kaže Baraliu.

Po njgovim riječima, na smjerovima gdje broj studenata nije popunjen raspisaće se naknadni konkurs za njihovu popunu  na smjerovima kao što je primjera radi dizajn softvera i matematika informatika i to kako u nastavi na albanskom tako i bosanskom i turskom jeziku.

“Podnjeli smo zahtjev za povećanjem broja i procenta upisa studenata pošto je jedan broj svršenih srednjkoškolaca ostao neupisan na ovom univerzitetu. Zato smo tražili dodatnu kvotu od pet procenata. Na nekoliko smjera ovog univerziteta ima slobodnih mjesta i za njih se može konkurisati . To znači treba da polažu prijemni ispit i ako ga polože biće primljeni“

Sa druge strane rektor Baraliu tvrdi da je primljen određen broj kako prosvetnog tako i profesionalnog stafa u administraciji.

“Po prvi put ovegodine možemo izraziti naše zadovoljstvo  da imamo poveći broj profesora sa drugih univerziteta, u prvom redu sa Univerziteta u Prištini, ali i sa univerziteta iz dijaspore. Primili smo i naše mlade specijaliste koji su završili evropske i svjetske univerzitete, master i doktorske studije. Jednom rečju imamo dosta dobar stručni kadar“.

“Akademska godina je počela dobro. Imamo povećan kapacitet prostorija pošto nam je u punoj funkciji novoobnovljena bivša srednja ekonomska skola“, zaključuje rektor Baraljiu koji je na ovo mjesto izabran prije 15-ak dana nakon što je prije nekoliko mjeseci ostavku podnio prvi rektor Nijemac Roland Munch.

Trenutno je na Univrzitetu u Prizrenu upisano 1838 brucoša. Na njegovom otvaranju je najavljeno da će ih biti pet hiljada i to kako sa Kosova tako i iz regiona.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.