Njemačka širom otvara vrata radnicima iz BiH?

0
9

Njemačka, Radnici, Vlada

Njemačka – SPD, koalicioni partner u saveznoj vladi Njemačke, predlaže da se građanima zemalja zapadnog Balkana olakša dobijanje legalnih radnih dozvola u toj zemlji.

Sigmar Gabriel, njemački savezni ministar privrede i predsjedavajući SPD-a, tokom razgovora s predsjednicima njemačkih pokrajina u kojima je SPD na vlasti, izrazio je uvjerenje da bi takva mjera mogla pomoći smanjenju podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Ovo je prvi put da se eksplicitno pominju isključivo zemlje našeg regiona za ovu mogućnost. Neki njemački mediji, koji su imali uvid u dokumente, ističu da je SPD pripremio dokument “Osnove socijaldemokratske politike prema izbjeglicama” u kojem bi sve ostale zemlje našeg regiona, uz BiH, Srbiju i Makedoniju, takođe trebalo da dobiju status sigurnih zemalja kako bi se obrada zahtjeva za azil ubrzala, te da bi državljanima ovih zemalja trebalo omogućiti lakše dobijanje radnih dozvola u Njemačkoj ako mogu dokazati da imaju radni ugovor u Njemačkoj sa zagarantovanom platom od minimalno 1.460 eura mjesečno.

[quote_center]Ukoliko ovaj SPD-ov prijedlog bude usvojen, pojašnjeno je da bi to značilo da će ti do sada važeći propisi biti prošireni za svako zanimanje, a ne samo za deficitarna.[/quote_center]

Njemački list Zeit piše da CDU, drugi koalicioni partner iz čije partije dolazi i savezna kancelarka Angela Merkel, to već odavno traži, ali da se SPD do sada tome protivio, kada su brojevi azilanata sa zapadnog Balkana bili znatno niži.

Zeit ističe da postoje indicije da bi CDU mogao podržati taj prijedlog, jer je Volker Bouffier, potpredsjednik te stranke, istakao da bi se izdavanjem njemačkih radnih dozvola moglo pomoći ljudima sa zapadnog Balkana koji zahtjeve za azil podnose iz ekonomskih razloga.

“Njima bi se moglo omogućiti da u Njemačku dolaze sa važećim radnim dozvolama. Papir SPD-a bi mogla biti dobra osnova za razgovor između centralne njemačke vlade i pokrajina o izbjegličkoj politici i azilu početkom septembra”, rekao je Bouffier, kako prenosi Zeit.

Iz njemačkih institucija nam je objašnjeno da se za sada ne mogu o tome zvanično izjašnjavati jer se još ne radi o zvaničnoj politici njemačke vlade, već o unutarstranačkim razgovorima. Nezvanično, rekli su da je već sada moguće dobiti posao u Njemačkoj ako imate diplomu deficitarnog zanimanja i govorite njemački jezik.

Ukoliko ovaj SPD-ov prijedlog bude usvojen, pojašnjeno je da bi to značilo da će ti do sada važeći propisi biti prošireni za svako zanimanje, a ne samo za deficitarna.

“Mislim da odranije postoji tendencija da se otvori njemačko tržište za migrante, ali je zasad teško očekivati da će to ići toliko daleko da se usvoji ovaj SPD-ov prijedlog u sadašnjoj formi”, rekao nam je naš sagovornik.

On je istakao da je teško ocijeniti kako bi ova politika pomogla rješavanju pitanja visokih brojeva zahtjeva za azil sa zapadnog Balkana.

“Ako bi to bilo dio šireg paketa mjera kojima bi se podnošenje zahtjeva za azil iz ekonomskih razloga učinilo manje atraktivnim, onda bi to moglo biti dio rješenja”, ocijenio je sagovornik Nezavisnih novina.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ističe da za sada Agencija ima dozvolu Njemačke za posredovanje pri zapošljavanju samo ljudi za poslove njegovatelja u Njemačkoj.

(Faktor)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Njemačka širom otvara vrata radnicima iz BiH?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.