Nesaglasje oko otvaranja dvije osnovne škole

0
11

Novi Pazar – Predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara najavili su danas da će dvije nove osnovne škole u gradu početi da rade na jesen, kako je i predviđeno i da nema proceduralnih problema, dok poredstavnici školske uprave tvrde da za zvaničan početak rada nedostaje “gomila” dokumenata i dozvola.

Načelnik Školske uprave Mensur Memić ocjenio je da osnovne škole “Meša Selimović” i “Ćamil Sijarić” još ne ispunjavaju sve uslove Ministarstva prosvjete da bi se u njima od 1. septembra normalno odvijala nastava.

Memić je radiju Sto plus rekao da je lokalna samouprava do sada ispunila “samo dva od sedam neophodnih uslova”, odnosno da su Gradsko veijće i Skupština Novog Pazara samo usvojili odluke o osnivanju škola i uradile elaborate.

“Još uvek nam nisu dostavljene građevinske i upotrebne dozvole, izveštaji sanitarne i prosvetne inspekcije i saglasnost prosvetnih savetnika. Tek kada budemo imali i ta dokumenta, prosledićemo ih Ministarstvu koje odlučuje o početku rada ovih škola”, rekao je Memić.

On je dodao i da direktori novoosnovanih škola koje je predložilo Gradsko vijeće, ne ispunjavaju uslove konkursa.

“Osoba koja je predložena za mesto direktora O.Š. ‘Meša Selimović’ nema pet godina radnog staža u prosveti, dok je predloženog direktora O.Š. ‘Ćamil Sijarić’ Ministarstvo već jednom razrešilo funkcije direktora škole, pa on nema pravo da ponovo bude postavljen na tu funkciju”, kazao je Memić.

Kada te dvije škole dobiju dozvolu Ministarstva prosvete da počnu rad, u njih će biti premješten dio učenika iz četiri postojeće škole.

U O. Š. “Meša Selimović” biće raspoređeni učenici iz osnovnih škola “Bratstvo” i “Aleksandar Stojanović Leso”, dok će u O.Š. “Ćamil Sijarić” preći dieo učenika iz osnovnih škola “Rifat Burdžević Tršo” i “Vuk Karadžić”.

Memić je dodao i da će odluku o premeštanju učenika, uz saglasnost roditelja, doneti direktori te četiri škole.

“Pored toga, direktori će doneti i odluku o tome ko će od nastavnika preći u nove škole. Oni koji premeštanjem učenika ostanu bez punog fonda časova, neće biti tehnološki višak, već će biti prebačeni u novu školu”, rekao je Memić.

Član Gradskog vijeća Novog Pazara zadužen za obrazovanje Rifat Ličina rekao je u telefonskom razgovoru za Sto plus da je lokalna samouprava ispunila sve neophodne uslove i da će osnovne škole “Meša Selimović” i “Ćamil Sijarić” “sigurno” početi sa radom 1. septembra.

On tvrdi da nema nikakvih nepravilnosti vezanih za postavljanje direktora tih škola, jer su “postavljeni na funkcije vršioca dužnosti škole u izgradnji, a ne direktora osnovne škole”.

Nove dvije škole izgrađene su s ciljem da se rasterete osnovne škole “Bratstvo”, “Aleksandar Stojanović Leso”, “Rifat Burdžević Tršo” i “Vuk Karadžić” koje pohađa veliki broj učenika.

Elaboratom o radu te dvije škole, predviđeno je da one imaju po 24 odeljenja.

(RadioStoPlus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.