Neprofesionalan pristup pitanju vjerske pripadnosti

0
17

Južni Sandžak – Podaci iz popisa stanovništva u Crnoj Gori o strukturi vjerske pripadnosti građana koji su se izjasnili da pripadaju islamskoj vjeri potvrđuju da Monstat tu oblast nije tretirao profesionalno, ocijenila je Nova demokratska snaga FORCA.

Funkcioner FORCE Nail Draga smatra da je izostao ozbiljan pristup ovoj identitetskoj kategoriji građana.

Prema njegovim riječima, ono što se nije desilo tokom prošlog popisa ovoga puta se pojavljuje kao novina, koja je neprihvatljiva za građane koji pripadaju islamskoj vjeri.

Draga je objasnio da se radi o, kako je rekao, pojavljivanju jedne nove vjere koja je prema Monstatu muslimanska vjera, i za koju se na ovom popisu izjasnilo 19.439 građana ili 3,14 odsto ukupne populacije u Crnoj Gori.

“Ali, uzimajući u obzir da se u nacionalnom smislu izjasnilo kao Muslimani 20.537 građana ili 3,31 odsto ukupne populacije, mislimo da je Monstat htio izjednačiti vjersku pripadnost sa nacionalnom, što predstavlja neprofesionalan postupak koji je za svaku kritiku”, smatra Draga.

On je naveo da je drugi aspekt koji, kako smatra, povrđuje manipulacije Monstata nepodudarnost podataka između broja građana koji su se izjasnili da pripadaju islamskoj vjeri sa njihovom nacionalnom pripadnošću.

“Iz publikacije o rezultatima popisa ispada da u Crnoj Gori ima 99,038 hiljada građana ili 15,97 odsto koji pripadaju islamskoj vjeri, pa ako ovom broju pridodamo one koji su se izjasnili da pripadaju muslimanskoj vjeri, ukupno ispada da se za islam deklarisalo 118,477 hiljada građana ili 19,11 odsto ukupne populacije”, ukazao je on.

Draga je ocijenio da se tu i pojavljuje dilema koji su to građani islamske vjere u nacionalnom smislu i da li se taj podatak poklapa sa nacionalnim opredjeljenjem u Crnoj Gori.

“Nema dileme da u ovu kategoriju spadaju građani koji su se opredijelili kao Bošnjaci, njih 53,605 hiljada ili 8,65 odsto, i njima se pridodaju oni koji su se opredjelili kao Muslimani a kojih ima 20,537 hiljada (3.31 odsto), pa oni zajedno čine 74,142 hiljada stanovnika ili 11.96 odsto”, naveo je on.

Draga smatra da tom broju treba dodati i pripadnike albanske nacije koji aproksimativno čine oko 20 hiljada stanovnika ili 3,3 odsto što čine 94,142 hiljada stanovniika ili 15,26 odsto ukupne populacije.

“Upravo ovaj podatak otvara ključnu dilemu o mogućim manipulacijama na ovom popisu, jer do ukupne brojke od 118,477 hiljada stanovnika ili 19,11 odsto ukupne populacije po islamskom vjerskom opredjeljenju koji je objavljen od Monstata, nedostaje nacionalno opredjeljenje za oko 24 hiljade stanovnika ili 3,85 odsto građana”, smatra on.

Draga je ocijenio da nema dileme da taj broj pripadnika islamske vjere obuhvata u nacionalnom smislu, uglavnom Bošnjake, Muslimane i djelimično Albance, iz čega proizilazi da bi njihov broj na popisu morao biti veći od onoga koji je objavio Monstat.

FORCA je, radi otklanjanja ovih dilema, preporučila Monstatu da još jednom provjeri obradu podataka, jer se radi o velikim profesionalnim defektima, koji su kao takvi štetni i neprihvatljivi u multinacionalnoj sredini kakva je crnogorska.

“Jer, ovdje se ne radi o nekom minimalnom, nego o značajnom broju građana, koji osim vjerskog islamskog identiteta imaju i nacionalni identitet, koji im se u ovom slučaju negira od strane Monstata”, zaključio je Draga.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.