Ne dozvolimo pokrštavanje Sahat kule!

3
18

Ne dozvolimo pokrštavanje Sahat kule!

Podgorica je nekoliko vjekova imala dvije markantne građevine islamskog graditeljstva i kulture – Vezirov most i Sahat kulu. Vezirov most je podignut dva vijeka prije Sahat kule. Imao je impozantan luk nad rijekom. Do nas poratnih podgoričkih pa titogradskih dječaka, doprla je legenda kako je mladi pilot Arso Boljević, rodom iz Lješkopolja, proletio ispod Vezirovog mosta! I za Sahat kulu je vezana jedna takođe uzbuđujuća ratna priča da je poznati podgorički (tećijski) partizan Coka Ćerić, na dan kapitulacije Italije 9. septembra 1943. gdoine, ilegalno ušao u Podgoricu i postavio crvenu zastavu na Sahat kuli! Zbog tog ratnog podviga Coka Ćerić je dugo poslije rata bio naš omiljeni partizanski heroj. Na žalost, danas u Podgorici nema nikavog znaka ili obilježja kako bi se sačuvao od zaborava Coka Ćerić!

Vezirov most je podignut vijek ili dva prije Sahat kule. Danas nemamo ništa što bi nas podsjećalo na, do ratnog rušenja, izuzetan primjerak islamske mostogradnje. Uz svo poštovanje za lik i revolucionarno djelo Vaka Đurovića, trebalo je sačuvati vjekovno ime Vezirovog mosta!

Sahat kula je, kako navodi moj prijatelj, profesor Husein Ceno Tuzović, podignuta 1667. godine, kao zadužbina inače čuvenog i časnog osmanlijskog namjesnika Mahmut-paše Osmanagića, pretka znamenitog Bećir-age Osmanagića, čije ime nosi današnji trg oko Sahat kule. I danas kada se konačno moramo civilizacijski ponašati i prema svom orijentalnom nasljeđu, dogodilo se da ima onih koji bi na Sahat kulu da postave krst (i to Dušanov!!! – kakva paranoja) –  kao zamjenu one nedefinisane višekrake gvožđurije, koja je na Sahat kuli postavljena 1892. godine, s besmislenom atribucijom da pokazuje strane svijeta, zapravo prikrivajući svoje nacionalističke namjere!

Iz kakvih je neukih i mržnjom usijanih predjela nečije ubajaćene svijesti sinula toliko mračna ideja i nametnula se kao zvanični stav da se na Sahat kuli postavi krst veoma uočljivih dimenzija?! Znaju li ti majstori haosa što znači danas i čemu vodi postavljanje hrišćanskog vjerskog simbola na spomenik islamske arhitekture? NADAM se, hoću da vjerujem, da danas 14. septembra, kad ovo pišem, niko od tih pokrstitelja islamske arhitekture i nasljeđa, već ne misli da podgoričku Sahat kulu treba pokrštavati! Posebno se obraćam uvaženom lordmeru Podgorice da iz razloga svoje ljudskosti i dobrote neće nasjesti takvim modernim krstašima!

 

Autor: JEVREM BRKOVIĆ


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. sta ne dozvolimo….eno ga zlatan krst na kulu…znace to je zavrseno…dok god smo mi ovaki kaki smo u odnosu Alaha…Allah Dželešanuhu će nam dat da našu čast i naše pravo i dalje jaše ko stigne jer smo napustili pravi put… sad nema nedajte držte…djeje reis…ko nezna za obraz, nek radi šta hoće…al držat to za emira i to vrhovnog je odlika propalih naroda koji su nestali….

    2

    2
  2. A dje je sad onaj sto prije mjesec dva hvaljase i slike mu drzase na Sandjakpressu i hvalase ga da nema boljeg .A ja sam poslao par komentara i trazio da se ukloni to djubre taj necovek i cetnik a vi mi i jedan komentar makoste i ako se trudim da nikad ne vredjam i ne psujem . To se radilo o ne covjeku koji trazi sad da se na sahat kulu postavi krst i jos puno uvreda na racun Islamske kulture i zajednice.I zbog tih uvreda i uvreda na crnogorsku i katolicku naciju u Crnoj Gori danas mu je podnijeta krivicna prijava a vi to ne objavljujete . Radi se o ne covjeku ( amfilofiju radovicu) vodji srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nemojte da dozvolite da gubim povjerenje u vas zbog ovakvih neljudi(cetnika).

    1

    2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.