Nastavak suđenja o Bukovici

0
39

Pljevlja – Saslušanjem oštećenih-svjedoka braće Idriza i Jakupa Durguta i Aga Bavčića, pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda kojim predsjedava sudija Šefkija Đeševića, jučer je nastavljen glavni pretres u slučaju Bukovica.

Za ratne zločine počinjene na području Bukovice terete se bivši pripadnici VJ braća Radmilo(43) i Radiša(36) D.Đuković, Slobodan DJ.Cvetković (37) Milorad B.Brković(37) i Đorđije S.Gogić (43) te pripadnici Centra bezbjednosti u Pljevljima Slaviša Č.Svrkota(44) i Radoman T.Šubarić(47). Njima je stavljeno na teret da su u vrijeme rata u BiH, kršeći pravila međunarodnog prava tokom 1992. i 1993. godine prema civilnom stanovništvu na području MZ Bukovica u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, nehumano postupali prema njima.

Svjedok Idriz Durgut je ispričao da je od Ahma Muslića nabavio kalašnjikov sa namjerom da ga kasnije plati, ali da je Muslić u međuvremenu ubijen. Oružje je nabavio iz „straha“ plašeći se da ne bi neko upao sa teritorije BiH i time je želio da zaštiti porodicu.
“Više uniformisanih lica je došlo da pretresa kuće i traži oružje i među njima su bili Svrkota, Šubarić i Rajo Ostojić. Tražili su da predam oružje. Rekao sam da nemam, a oni su počeli da me tuku nogama i rukama po leđima i stomaku. Ubacili su me u vojno vozilo u kojem su bili Osman Durgut i Hivzo Tahirović i odvezli prema selu Buđevići, gdje su nas maltretirali. Zaputili smo se prema Pljevljima gdje je trebalo da nas saslušavaju. U blizini jedne kafane primorali su nas da dižemo tri prsta i pjevamo nekakve guslarske „četničke pjesme“. U prostorijama pljevaljske policije držali su me tri dana i za to vrijeme tukla su me neka nepoznata lica,”ispričao je svjedok.

“Pošto sam priznao da posjedujem oružje, pokazao sam gdje je bilo sakriveno. Kalašnjikov je bio sakriven na oko 300 metara udaljenosti od kuće u jednom potoku a dvije ručne bombe u jednoj staroj kući. Nisam prisustvovao pretresu jer sam odveden iza jednog pomoćnog objekta, a ni moj brat Jakub koji je bio negdje sa stokom. Ne mogu se sjetiti da li je vojska vršila pretres sa policijom. Nije mi poznato da li su osim muslimanskih pretresana domaćinstva druge nacionalnosti u susjednim selima. Akcijom pretresa kuća rukovodili su Veselin Veljović i Goran Zindović komandir policije u Kovačevićima.U akciji je učestvovalo 15-tak lica i čitav postupak je sniman kamerom,” ispričao je Durgut. On je rekao, da mu je poznato da je Hivzo Tahirović prilikom pretresa odmah predao oružje, a za druge mu nije poznato.

Svjedok je rekao, da je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija osuđen na šest mjeseci zatvora te da je na izdržavanje kazne otišao u martu 1993. godine. Odgovarajući na pitanje advokata Miodraga Golubovića rekao je da je Šubarića vidio jednom prilikom pretresa kuća.

Odgovarajući na pitanje Šubarića, svjedok je rekao da mu nije poznato da je on nekoga ubio, silovao ili zapalio ili prisilio da napusti svoje ognjište.

Na pitanje optuženog Svrkote svjedok je negirao raniji iskaz da ga je on tukao, pojasnivši da ga je nagonio da pjeva guslarske pjesme.

Izvor: Vijesti.me, Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.