Nastavak suđenja Kalićima: Odbrana osporava njemačku presudu kao dokaz

0
13

Bijelo Polje, Rožaje – Presuda Mersudinu Kaliću, koju mu je zbog šverca droge izrekao njemački sud 1999. godine, prikazana je u četvrtak pred Specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Bijelom Polju.

Vijećem predsjedava sudija Vidomir Bošković. Proces se vodi protiv Mersudina Kalića, njegove snahe Amine i brata Safeta, kojem se sudi u odsustvu, zbog produženog krivičnog djela pranje novca.

Takođe, predat je i nalaz i mišljenje vještaka neuropsihijatra o psihičkom stanju Mersudina Kalića.

Reagujući na to što se kao dokaz prikazuje presuda njemačkog suda, odbrana Mersudina Kalića je kazala da se  na taj način optuženom  povređuje pravo na pravično suđenje.

– Ova presuda ne može se uzeti u obzir, jer se njemački sud rukovodi principima anglosaksonskog prava, koje nije u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore. To je odluka suda koji nije priznat u Crnoj Gori. Na takvom dokazu ne može se zasnivati sudska odluka u ovoj zemlji – kazao je advokat Borivoje Borović.

Ne osporavajući presudu iz Njemačke za djelo učinjeno prije 18 godina, Mersudin Kalić je kazao da je tada izmanipulisan i da mu je to namjestio Njemac sa kojim se družio.

Advokat odbrane Velibor Marković kazao je da se u toj presudi ne vidi veza između onoga što se Kalićima sada stavlja na teret i onoga što u njoj stoji.

– U tom događaju nije pribavljena protivpravna korist koja bi se poslije mogla oprati, jer je sva droga iz tog postupka oduzeta, a u međuvremenu nema nijedne presude koja bi dokazala trgovinu drogom – istakao je Marković.

Branilac Amine Kalić, Kasim Dizdarević kazao je da njegova klijentkinja nije mogla učestvovati u toj trgovini, kako se navodi u optužnici, jer je ona tada imala 14 godina. On je kazao da se pri donošenju sudske presude u Njemačkoj, tamošnji sud nije potrudio da pribavi izvještaje koji potvrđuju da je Mersudin liječen neuropsihijatrijski, da je imao psihoze, paranoju, histerične napade i šizofreniju, te stoga ni presuda ne može biti valjana.

Borivoje Borović predložio je sudu da se, zbog pojašnjenja nalaza vještačenja psihičkog stanja Mersudina Kalića, pozove i vještak neuropsihijatar. Nastavak suđenja je zakazan za 25. jun.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.