Najviše djece rađaju žene u Plavu i Rožajama

1
0
Rožaje, Plav – Najmanji biološki potencijal za reprodukciju stanovništva je u općinama Šavnik, Plužine i Pljevlja, gdje ima više žena starijih od 50 godina.

Najviše djece u Crnoj Gori rađaju žene u općinama Plav i Rožaje, a najmanje u Herceg Novom, Budvi, Tivtu, Kotoru i Baru, pokazali su rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva.

Iz Zavoda za statistiku (Monstat) su saopštili da se od gotovo 314 hiljada žena u Crnoj Gori njih 48 odsto nalazi se u fertilnom dobu, što znači da su sposobne za rađanje.

Kako su objasnili, fertilno doba je period u životu žene kada je ona sposobna da rađa i u nauci je definisano kao period od 15 do 49 godina starosti.

Prema podacima Monstata u vezi sa starosnom strukturom žena, u fertilnom periodu najviše je onih od 25 do 29 godina, a najmanji od 40 do 44.

Žene starije od 49 godina čine 34 odsto, a djevojčice do 15 godina 18 odsto ženskog stanovništva.

Iz Monstata su naveli da je više od 50 odsto žena u Budvi, Rožajama i Podgorici sposobno za rađanje, dok je najmanji biološki potencijal za reprodukciju stanovništva u opštinama Šavnik, Plužine i Pljevlja, gdje ima više žena starijih od 50 godina nego onih od 15 do 49 godina starosti.

Najmanje na Cetinju

U saopštenju se dodaje da je 68,3 odsto žena u Crnoj Gori starijih od 15 godina rađalo djecu, odnosno 175,4 hiljade.

Najveće učešće žena koje su rađale zabilježeno je u Ulcinju i Pljevljima, 75 odsto, dok je taj broj najmanji u Cetinju – 65 odsto.

“Prosječan broj djece po ženi koje su rađale najveći je u općinama Plav i Rožaje gdje je žena u prosjeku rodila 3,9 odnosno 3,7 djece. Ispod 2,5 djeteta, u prosjeku rodile su žene u Herceg Novom, Budvi, Tivtu, Kotoru i Baru”, pokazali su rezulati popisa.

U Crnoj Gori u prosjeku žena koja je rađala rodila je 2,7 djece. “U naseljima gradskog tipa prosječan broj djece po ženi je 2,5, dok je u ostalim 3,1”.

Najviše žena, i to 38 odsto njih rodilo je dvoje djece, 27 odsto rodilo je troje djece, jedno 15 odsto žena, dok je sa četvoro i više živorođene djece 11 odsto žena.

“Žene koje su rađale starosti od 15 do 29 godina najčešće imaju po jedno dijete, dok sve ostale starosne grupe karakteriše najveći broj žena sa dvoje djece. Tek žene sa većom starosti od 70 godina najčešće imaju po četvoro i više djece”, pokazao je popis stanovništva sproveden u periodu od 1. do 15. aprila prošle godine.

Izvor: Sandzak-X.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.