Mustafa proziva Vučića zbog štrajka u Trepči

0
16

Kosovo, Mitrovica, Trepča

Kosovo – Rudari su se zatvorili na 750 metara ispod zemlje, zahtijevajući odgovor zašto Kosovo nije preuzelo kompaniju Trepča.

Stotine kosovskih rudara kompanije Trepča i drugi dan odbijaju izaći na površinu iz rudnika Stari trg kod Mitrovice, zahtijevajući od Vlade Kosova da što prije preuzme kompaniju čije je preuzimanje odgođeno.

Rudari su obustavili rad u toku jučerašnje prve smjene, a potom su im se pridružili i radnici druge smjene.

Štrajkuju na oko 750 metara ispod površine zemlje.

Rudari zahtijevaju da im se kaže kakva će biti budućnost te firme, kao i da im se objašni zašto su vlasti u Prištini “zamrzle” odluku o njenom pretvaranju u javno preduzeće.

‘Dozvola da uđe na Kosovo’

Kosovski premijer Isa Mustafa u međuvremenu je optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića da “ekonomsku krizu koju ima u svojoj državi preko pitanja Trepče pokušava prebaciti i na Kosovo”.
“On [Vučić] može kazati da su sva društvena preduzeća njegova da bi obmanuo srpskog građanina, ali mi znamo da su sva naša i ne treba se niko brinuti. Nikome ne treba odobrenje da bi ušao u svoje vlasništvo, ali Vučiću je potrebna dozvola da bi ušao u bilo koji dio Kosova, jer smo mi gospodari svoje zemlje i ne pregovaramo ni sa kim o vlasništvu naše zemlje”, naveo je Mustafa na Facebooku.

“Trebamo riješiti naše probleme bez uslovljavanja i ne s populističkom politikom, jer se ova zemlja treba stabilizirati i svi trebamo biti odgovorni za njenu stabilizaciju”, napisao je kosovski premijer.

Mustafa je naveo da su kosovska Vlada i Skupština “institucije koje su odgovorne da donesu sve odluke i mjere za dobrobit kombinata [Trepča] i budućnosti zemlje”.

Vladi Kosova, koja je u ponedeljak odlučila Trepču izdvojiti iz nacrta zakona o javnim preduzećima i izraditi poseban zakon o tom kombinatu, rudari su dali rok od 24 sata da im odgovori na zahtjev.
Skupština Kosova izdvojila je pitanje Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata olova i cinka Trepča, u čijem su sastavu rudnici, topionice olova i cinka, kao i niz postrojenja za preradu rude i njenu obradu, iz nacrta zakona o javnim preduzećima pod izgovorom da će predložiti poseban zakona o Trepči.

Prethodno su Vlada Srbije i predstavnici Srpske liste u kosovskoj Vladi zatražili od zvaničnika u Prištini i međunarodne zajednice da zaustave postupak nacionalizacije kompanije Trepča.

Vlada Srbije upozorila je kako bi jednostrana promjena vlasničke strukture u Trepči mogla ozbiljno destabilizirati odnose na Kosovu.

O Trepči i u Briselu

Vlada u Beogradu očekuje da će o pitanju Trepče biti riječi u nastavku pregovora o provođenju Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u dijelu koji se odnosi na pregovore o podjeli imovine.

U Beogradu tvrde kako je većinski vlasnik kombinata Fond za razvoj Republike Srbije.

Od 1999. godine dijelom Trepče na jugu Mitrovice, gdje se nalazi i rudnik Stari trg, upravljaju Albanci, dok pogonima tog kombinata na sjeveru, u Zvečanu, uključujući dva rudnika kod Leposavića, upravljaju Srbi, tako da kombinat praktično funkcionira kao dva samostalna dijela.

U pogonima kombinata Trepča, koji predstavlja jedan od najznačajnijih rudarskih kompleksa na Balkanu, i u vrijeme bivše SFRJ proizvodio je oko 70 posto mineralnih sirovina te države, trenutno radi oko 5.000 radnika.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.