Mladi napuštaju Pljevlja: Teško do posla zbog nepotizma

0
24

Mladi napuštaju Pljevlja: Teško do posla zbog nepotizma

Pljevlja – Od 2.400 nezaposlenih u Pljevljima njih oko četiri stotine je sa fakultetskom diplomom. Broj nezaposlenih visokoškolaca iz godine u godine raste

Pljevljak Ljubomir Mazalica jedan je od 400 nezaposlenih visokoškolaca koji ne može da nađe zaposlenje u rodnom gradu, pa je primoran kao i brojne njegove kolege da napusti ovu sredinu.

Kaže da namjerava da se uskoro preseli u Beograd i zaposli se kao pravnik u jednoj advokatskoj kancelariji.

„Odlučio sam da se preselim u Beograd iako sam oduvijek bio vezan za ovaj grad i želio sam da ostanem u Pljevljima. Nemogućnost da nađem posao u svojoj struci me je primorala da to uradim“, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima u Pljevljima je teško doći do posla zbog nepotizma.

„Problem je u tome što se posao ne daje ljudima koji su sposobni i obrazovani već onima koji to nisu. Tek kada uspiju negdje drugo čuje se za njih“, rekao je Mazalica.

On smatra da će ova sredina ostati brzo bez velikog broja stanovnika, posebno omladine zbog pogrešno vođene politike zapošljavanja.

Prema podacima Monstata u opštini Pljevlja samo deset odsto stanovništva ima više ili visoko obrazovanje, odnosno svaki deseti stanovnik je završio fakultet ili neku višu školu.

Od 2.400 nezaposlenih u Pljevljima njih oko četiri stotine je sa fakultetskom diplomom. Broj nezaposlenih visokoškolaca iz godine u godine raste.

I predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić iskazao svoju zabrinutost za zapošljavanje u Pljevljima, jer je stopa nezaposlenosti oko 22 odsto i daleko je veća od crnogorskog prosjeka.

Po broju visokoobrazovanih opština Pljevlja zaostaje za drugim crnogorskim gradovima, jer je državni prosjek iznosi 17 odsto.

Od ukupnog broja stanovnika u Pljevljima njih 52 odsto ima završenu srednju školu. Polna struktura ukazuje da je u populaciji bez škole i sa nepotpunom ili završenom osnovnom školom više žena. Na području opštine registrovano je četiri odsto nepismenih, a ovi podaci se prikupljaju za sva lica starosti 10 godina i više. Od 2009, do kraja prošle godine u Pljevljima je 1.500 radnih mjesta manje.

Prema riječima Jovana Joksimovića opštinskog povjerenika Saveza sindikata trenutno radi 5.771, a prije tri godine bilo je uposleno 7.284 radnika. Da je stanje alarmantno i u toj oblasti pokazuje i podatak da je 1987. godine u Pljevlima bilo zaposleno 11.000 radnika.

U Pljevljima prema popisu iz 2011, živi oko 31.000 stanovnika što je za oko šest hiljada manje u odnosu na popis iz 2003.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.