Majke Srebrenice: Holandija nagrađuje odgovorne za genocid

0
19

Holandija, BIH – Majke Srebrenice najavile su da će uputiti pismo holandskoj kraljici Beatriks povodom uloge njene države u Srebrenici

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida u tom gradu ogorčene su odlukom Vrhovnog suda u Holandiji koji je naredio Ministarstvu odbrane te zemlje da isplati odštetu jednom od vojnika koji ima posttraumatski sindrom nakon što je bio raspoređen u Srebrenici, gdje je 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

U srebreničkim udruženjima ističu da su ogorčeni jer holandski sud obeštećuje vojnike koji ih nisu zaštitili, dok država Holandija, istovremeno, na razne načine odbija priznati odgovornost za događaje u Srebrenici, te osporava žrtvama pravo na odštetu.

”Ovakva odluka znači da će početi nagrađivati svoje vojnike koji nisu spriječili genocid u Srebrenici. Ako budu platili odštetu svojim vojnicima, moraju platiti i hiljadama preživjelih majki i djece, a Holandija ne pokazuje spremnost da prihvati odgovornost za događaje u Srebrenici. Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i danas

žive s traumama, u boli za koju su suodgovorni i Holanđani. Mi smo tražili i nadamo se da će Evropski sud donijeti odgovarajuću presudu, te da će u Ujedinjeni narodi (UN), Vlada Holandije i Ministarstvo odbrane te zemlje priznati krivicu i platiti odštetu za Srebrenicu. Ako to ne urade, onda se komotno može kazati da je ovo bio rat protiv muslimana”, kazala je za agenciju Anadolija Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Ističe da je ovo nastavak licemjerne politike koju Evropa i svijet ”vode prema nama muslimanima i BiH”.

”Holandski bataljon je bio u Srebrenici i imao je ulogu da pruži zaštitu nama i trebao ju je pružiti, trebao je barem pokušati… A oni nisu ni pokušali već su se solidarizirali sa onima koji su pobili i poklali naš narod, ispijali rakiju sa čenicima. Oni su sprječavali ljude da ne pobjegnu iz Potočara i spase se, držali su ih opkoljene, zajedno sa četnicima. Štaviše, mi imamo i žena koje su vidjele holandske vojnike da su činili neka zlodjela poput silovanja. Eto, sve to se danas nagrađuje od iste one Evrope koja se smatra zajednicom reda i zakona. Holanđani svoje vojnike obeštećuju, a žrtve ignoriraju”, dodaje ona.

Subašić vjeruje kako će, ipak, obični građani Holandije ”smoći snage i dići svoj glas, te kazati da je država Holandija kriva za ono što se desilo u Srebrenici”.

”Želimo da uputimo i pismo kraljici Holandije Beatriks, jer mislimo da se mnoge stvari drže u tajnosti u pogledu uloge Holandije u Srebrenici”, tvrdi Subašić.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja ”Srebreničke majke” izjavila je za agenciju Anadolija kako ovo nije prvi put da su žrtve Srebrenice ponižene. Oštro je osudila ovakvu praksu holandskih sudova.

”Neka je sramota suda koji je donio takvu presudu. Holandski vojnici su se solidarizirali sa srpskim agresorima, dali su im svoje pancire, oružje, šljemove… Stavili su se na raspolaganje Srbima. Mi smo svjedoci toga. Odlazili su da piju sa srpskim vojnicima u Bratunac. Mi smo poniženi. Oni su svjedoci užasa kroz koji smo mi prošli, a nisu ništa učinili. I sada još primaju odštetu za to. Ja sam izgubila sve 1995. godine, svi moji bliži su mrtvi, svi iz mojeg roda i mi samo tražimo istinu i pravdu. A meni je kazna i dan, a i noć. Mnoge majke sretne su kada nađu i jednu kost svojeg djeteta. Za sve to su suodgovorni i Holanđani, ali oni se danas nagrađuju. Kakvu mi odštetu da dobijemo za sve što smo preživjeli”, kazala je Mehmedović.

Vrhovni sud Holandije u slučaju vojnika Davea Maata smatra da Ministarstvo odbrane Holandije nije odredilo dovoljno dug nadzor po okončanju misije, kao i u kasnijem periodu, ocijenivši da je Ministarstvo odbrane odgovorno za štetu koju je pretrpio spomenuti vojnik.
Taj holandski vojnik zatražio je 2000. godine od Ministarstva odbrane odštetu zbog posttraumatskog sindroma, ali je odbijen. On se potom obratio sudu koj
i je 2005. naložilo Ministarstvu da preispita odluku, objavljeno je na sajtu Dutch News.
Maat je služio šest mjeseci u okviru holandskih
mirovnih snaga pri UN-u u Srebrenici.

Odgovornost za žrtve

Holandski apelacioni sud zaključio je u julu 2011. godine da je država Holandija odgovorna za smrt trojiceBošnjaka posslije pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

“Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smio da ih izruči snagama bosanskih Srba”, saopćeno je tada.


Odgovornost Ujedinjenih naroda

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, električara u bazi koji je, također, ubijen.

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” podnijelo je u oktobru prošle godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu žalbu na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je u aprilu odlučio da UN ima imunitet od sudskog gonjenja i da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

(SandžakPress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.