Lukšić: Izvjesna gradnja auto-puta Bar-Boljare

2
11

Južni Sandžak – Vlada će nakon dobijanja tehno-ekonomske studije razmotriti pitanje izgradnje autoputa Bar-Boljari, iako još nije donijela odluku o načinu njegovog finansiranja – kazao je premijer Igor Lukšić danas u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika u okviru premijerskog sata.

– Očekujem da izvještaji o tehničkim opcijama i ekonomskoj analizi budu završeni do kraja mjeseca, tako da se završetak kompletnog posla može očekivati do sredine ili kraja avgusta – rekao je Lukšić.

Premijera je o izgradnji auto-puta pitao Goran Danilović (Nova).

Poziv za šetnju

– Da li Vlada navodni izvjestan posao izgradnje auto puta Bar-Boljare, koji bi se povjerio kineskim finansijerima izvođačima planira da počne u jeku predstojeće predizborne kampanje? Nijesam krio jednu vrstu cinizma u pitanju jer na to imam pravo nakon 15 godina praćenja rada ove vlade. Predlažem da Vi i ja odemo nakon ove sjednice posjetimo gradilište i u cipelama prošetamo prve kilometre ovog puta – rekao je Danilović.

On je, podsjećajući na pitanje šefa kluba poslanika SDP-a Borislava Banovića o izgradnji kraka gasovoda kroz Crnu Goru, rekao da mu je tek sad jasno zašto se sve vrijeme čeka gradnja auto-puta.

– Čekamo da provučemo cijevi za gasovod ispod auto puta – kazao je Danilović.

Lukšić je poslaniku Nove sugerisao da ozbiljnu alternative vašeg pozorišnog nastupa iskoristite u vremenu kada ne budete poslanik”.

– Vjerujem da ćete tamo mnogo bolje zarađivati nego što zarađujete od Vašeg aktuelnog rada – rekao je Lukšić, ističući da je izgradnja autoputa „sve izjesnija i pored cinizma Danilovića”.

– Izrada tehno-ekonomske studije o opcijama realizacije autoputa, uz izradu elaborata o socijalnom i uticaju na životnu sredinu po evropskim standardima uz podršku Evropske investicione banke, povjerena je londonskoj kompaniji Skot Vilson. Grant za te namjene u iznosu od 500 hiljada eura osigurali smo iz programa Evropske unije, Investicioni okvir za zapadni Balkan. Vlada će, nakon dobijenih rezultata studije, odgovorno razmotriti opcije realizacije tog projekta. Bez obzira na to za koji model realizacije projekta da se odlučimo, inputi studije poslužiće kao sastavni dio dokumentacije na osnovu koje će biti evaluiran kako projekat tako i njegov socio-ekonomski značaj – istakao je Lukšić.

Čeka nas težak put

Premijer je, u odgovoru na pitanje Milutina Simovića (DPS), rekao da su pred Crnom Gorom nove, zahtjevnije obaveze i predaniji rad u narednoj fazi integracija, ali to ne treba da obeshrabri.

– Koristi od procesa evropskih integracija možemo očekivati smao kada uložimo adekvatne napore i ostvarimo vidljive i mjerljive rezultate, ne zanemarujući ni zahtjeve Brisela, ni naše obaveze, ali prije svega radeći u interesu svih građana. To je jedna od naučenih lekcija, koja nas je učinila prepoznatljivo uspješnim u ovom procesu – kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, otvaranje pristupnih pregovora potvrda je posvećenosti, usvojenih i primijenjenih znanja, dosegnutih kapaciteta i kredibiliteta Crne Gore.

– Stigla je ta potvrda kad je EU, uprkos aktuelnim izazovima i ograničenjima, postala istrajna u politici rpoširenja, spremna da uvaži posvećenost i napore država poput Crne Gore da valorizuju temeljne evropske vrijednosti. Početak pristupnih pregovora je uspjeh svih – građana, Vlade i Skupštine, kao i civilnog društva – rekao je Lukšić.

On je istakao da će ulaskom u NATO Crna Gora dobiti siguran, efikasan i održiv odbrambeni sistem, u kom će razvijati odbrambene kapacitete usklađene sa njenim ekonomskim i demografskim kapacitetima.

Poštuje se sporazum o jeziku

Premijer je, odgovarajući na pitanje Veselinke Peković (SNP), kazao da se politički dogovor o jeziku u nastavnom programu primjenjuje se dosljedno u svim školama.

– Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je u susret 2011/2012 na zahtjev Ministarstva prosvjete blagovremeno izvršio isporuku udžbenika za nastavni predmet i književnost svim bibliotekama osnovnih i srednjih škola na teritoriji Crne Gore – rekao je Lukšić.

On je podsjetio da Komisiju za izradu programa za jezik čine eksperti sva četiri jezika, koji su počeli sa radom u novembru prošle godine, kako bi pripremili to do 31. decembra.

– Nažalost, spremnost da se potpiše sporazum nije praćena spremnošću za angažovanjem svih članova Komisije u cilju njegove pripreme – kazao je Lukšić.

On je rekaoa da se članovi komisije, koji već neko vrijeme ne učestuju u njenom radu, moraju uključiti i sa ostalim članovima preuzeti odgovornost za donošenje programa u što skorijem roku.

Premijer je poručio da je odlučan da učini sve za afirmaciju Crne Gore kao društva bogatog različitostima, a ne odvajanja po bilo kom, pa ni pitanju jezika.

– Kome ide u korist insistiranje da učenici učenju i primjeni znanja prilaze selektivno? Nadam se nikome – rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, nema prepreka da se program pripremi i da objedini sve osobine jezika. Program se, međutim, može koncipirati jedino ako svi članovi Komisije učestvuju aktivno u radu i daju puni doprinos da se posao uradi pravovremeno i kvalitetno – istakao je Lukšić.

Branko Radulović (PzP) pitao je Lukšića zašto građanima Crne Gore jasno i glasno ne saopšti punu istinu o složenom stanju u kojem se nalazi država i njenoj neizvjesnoj budućnosti.

– Zašto ne kažete građanima da su resursi Crne Gore zatočenici interesnih grupacija, da su Vam interesi, braće, pašenoga i raznih bjelosvjetskih protuva mnogo važniji nego interesi Crne Gore? Zašto ne kažete da je ova država na ivici nbankrotstva i dužničkog ropstva – kazao je Radulović.

Lukšić je kazao da je Radulovićevo izlaganje razumio kao pripremu za perdizbornu kampanju. Odgovorio mu je da procjene govore da će Crna Gora i ove godine zabilježiti rast, da su nam poreske stope najniže, te da nam je bolji standard nego u Srbiji, BiH, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj.

Lukšić je, Borislavu Banoviću (SDP) na pitanje o izgradnji kraka gasovoda, odgovorio da su aktuelna tri projekta – Trans-jadranski gasovod, odnosno Jadransko-jonski gasovod, drugi je gasni prsten, a treći Južni tok. On je istakao da su Crna Gora i TAP konzorcijum, koji čine evropski energetski lideri, norveška kompanija Statoil, njemački EON Rurgas i švajcarski EGL, potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji sa ciljem prepoznavanja razvoja tržišta prirodnog gasa.

Prema njegovim riječima, Vlada pažljivo prati sve događaje u vezi razvoja projekata gasifikacije i aktivno učestvuje u svim aktivnostima koji bi za rezultat imali izgradnju gasne infrastrukture i uključlivanje Crne Gore u neke od budućih regionalnih sistema za transport gasa.

Posvećeni manjinama

Genci Nimanbegu (Klub albanskih partija) pitao je premijera mogu li Albanci očekivati rješavanje njihovih zahtjeva oko izbornog zakonodavstva, punopravne opštine Tuzi, pravedne restitucije, informisanja na albanskom jeziku, depolitizacije i decentralizacije školstva i zdravstva, te primjene vladavine prava u privatizaciji preduzeća, izjednačavanje regionalnog razvoja do stepena zasutavljanja emigriranja.

Lukšić je rekao da je Vlada posvećena unaprjeđenju poožaja manjinskih zajednica, pa i albanske. Rekao je da je izborno zakonodavstvo u direktnoj nadležnosti Skupštine, ted a Vlada podržava dijalog o ovom pitanju.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Vozaš ti nas Igore tom džadom punih šes godina.Što jes, jes, ko želi i voli može se njom vozat na internet portalu po vas cijeli dan. Samo što mi ne živimo u Matrixu 1,2 i 3. Živimo u doba Mućki, a Rodney je uspješan onoliko koliko mu Dellboy to i dozvoli, reče neko tu skoro u susjednoj Montenegro.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.