Luksemburg : Komemoracija povodom genocida u Srebrenici zakazana za 8. juli

0
8

Luksemburg – Možda donekle i paradoksalno, ali kako vrijeme prolazi, sjećanje na stravičan genocid u Srebrenici umjesto da blijedi i nestaje – što predstavlja neskrivenu želju njegovih počicinoca, ono je pak iz godine u godinu sve jače i prisutnije. Naravno, svi vrlo dobro znamo da, nažalost, tom pozitivnom trendu nisu doprijenijeli bošnjački političari, već je to prvenstveno rezultat volonterskog rada običnog naroda, tj. nevladinog sektora. Komemoracije se odvijaju u Bosni, Sanžaku, Kosovu, a i dijaspora posvjećuje posebnu pažnju sjećanju na genocid.

U tom kontekstu, Bošnjaci u Luksemburgu su već uveliko počeli s pripremama kako bi se i ove godine, ta tragična godišnjica, 17. po redu, obilježila na dostojajstven način.

Odbor jači nego ikad

Organizator ovogodošnje komemoracije, koja je zakazana za 8. juli je „Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“, koji je ove godine ojačan pridruženjem nedavno osnovane Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu (BKZL), kao i priključenjem Islamskog kulturnog centra u Luksemburgu (CCIL), na radost cjelokupne bošnjačke zajednice u Luksemburgu. Također, Islamska zajednica u Luksemburgu –SHOURA, će isto tako dati svoj doprinos organiziranju ovogodišnje komemoracije. Shodno tome, pomenuti Odbor okuplja sljedeće džemate i udruženja:

1.    Shoura

2.    Centre islamique au Luxembourg – CIL

3.    Association islamique et cultuelle du Sud – AIC SUD

4.    Centre culturel islamique du Luxembourg – CCIL

5.    Centre culturel islamique d'Ettelbruck – CCIE

6.    Centre culturel islamique du Nord – CCIN

7.    Association islamique du Luxembourg – AIL

8.    Balkans Muslimiche Union – SELAM

9.    Bošnjačka kulturna zajednica – BKZ

10.    Unija mladih aktivista – UMA

11.    KSD „Bosna“

12.    HD „Nova Bosna“

13.    FK „Zavidovići 94“

14.    Zavičajni klub „Bihor“

15.    Bošnjački demokratski fond

16.    Klub „Prijateljstvo Luksemburg – Crna Gora“

17.    Klub „Cooperation Luxembourg – Montenegro“

18.    MNK „Krivaja“ Luxembourg

19.    FK „Sloga“ Wiltz,

20.    Udruženje Bošnjaka Kosova „Vitomirica“

21.    FC Avenir Flaxweiler – Sandžak

Pored nabrojanih udruženja, organizaciju komemoracije i ove godine nesebično pomažu bošnjački intelektualci i umjetnici koji su nastanjeni u Luksemburgu.

Renomirani gosti

Poznato je da je svojevrsna tradicija da na komemoraciji u Luksemburgu uvijek nastupi i živi svjedok genocida u Srebrenici, tako da je za ovu godinu najavljeno obraćanje gospodina Hasana Nuhanovića. A također je značajno najaviti i dolazak i nastup bosanskohercegovačkog renomiranog glumca, gospodina Izudina Bajrovića – tako da će program i ovogodišnje komemoracije, sigurni smo, biti kvalitetan i sadržajan.

I brošurom protiv zaborava

Značajno je također pomenuti da će tokom ovogodišnje komemoracije, prisutnima biti dijeljena i brošura, na francuskom i bosanskom jeziku, pod nazivom – „Kontinuitet genocida nad BOŠNJACIMA“, koja je nastala kao rezultat rada Odbora za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U brošuri je vrlo sažeto obrađeno i pomenuto svih 10 genocida nad Bošnjacima, uključujući i ovaj zadnji, počinjen tokom agresije nad Bosnom i Hercegovinom.

Rad na usvajanju rezolucije o Srebrenici

Odbor također aktivno radi na pokretanju parlamentarne procedure u Luksemburgu, s ciljem usvajanja rezolucije o Srebrenici. U toku je formiranje radne grupe koja će se u potpunosti posvetiti tom zadatku, a istovremeno su uspostavljeni i prvi kontakti s pravnicima, što je neophodno, kako bi se što prije i na što efikasniji način postigao zacrtani cilj.

Na kraju, ostaje još da pozovemo Bošnjake, ali i sve druge dobronamjerne ljude koji se gnušaju genocida i njegovog nijekanja, da se odazovu na poziv organizatora, te da se 7. jula na dostojanstven način prisetimo nedužno ubijenih žrtava.

Izvor: Imedia-uma.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.