Ljepota i blagodat u slijeđenju Poslanikovog edeba

0
6

Slikovni rezultat za prophet muhammad love

Edeb u općem značenju označava radnju koja je dostojna pohvale, Edeb znači okititi se lijepim ahlakom (ponašanjem).

Kad objašnjavaju edeb, učenjaci kažu da to podrazumijeva da se osoba ne žudi za položajem onog ko je na većem stepenu iznad njega niti da ne prezire i ponižava onoga ko je ispod njega.

Kada u čovjeku ne bi bilo prikrivenih suprotnosti dobra i zla, te kad bi postojao samo pravac prema dobru i lijepom, izgubio bi se smisao čovjekovog postojanja i nestao smisao iskušenja. U takvom stanju, čovjek bi bio činio samo ono što je dobro i bio na stepenu meleka časnih koji Allahu nisu nepokorni. A u suprotnom bi radio samo loše i postao bi sličan šejtanu prokelniku koji širi nered i ljude navraća da rade sve što je suprotno od dobra.

Uzvišeni Allah je stvorio čovjeka tako što mu je dao mogućnost izbora između dobra i zla. Upravo zbog toga je čovjek konstantno u stanju između onog najuzvišenijeg i onog najnižeg. To je poput bojnog polja usred kojeg se nalazi u jednoj žestokoj bici između tih suprostavljenih osobina. Ovu borbu koja se odvija u samom čovjeku treba održati ne gazeći granice koje je utvrdio Gospodar svjetova, slijedeći Poslanikov, a.s., ahlak kao model i put odgoja. Primjena ove vrste naziva se edeb.

Svrha tog odgoja jeste zapravo da bi se formirali, razjasnili i iskristalirzirali samokontrola i samopreispitivanje. Zapravo, ova disciplina odgoja se koristi kako bi se zadobio edeb. To je ustvari broba sa vlastitom dušom i njenim nedostacima i mahanama, a to je čovjekova priroda u kojoj je stvoren. Udaljiti se od te borbe znači udaljiti se od edeba. Po ovom pitanju (pitanju edeba) jedini nam je uzor Poslanik Muhammed, a.s., koji je ljude podučio kako će obuzdati negativne sile u sebi. On je tu ravnotežu pokazao ličnim primjerom ne samo teorijom, ispunivši tako ono što je potrebno da čovjek bude pravim insanom. Jedini ispravni put spasa jeste da slijedimo put našeg Poslanika Muhammeda, a.s., prihvatimo se njegovoga sunneta i okitimo se njegovim edebom, neka je salavat i selam na njega, plemenitog i časnog.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Izvor: akos.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ljepota i blagodat u slijeđenju Poslanikovog edeba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.