Leksikon Bošnjaka/muslimana Crne Gore autora Šerba Rastodera promoviran u Rožajama i Bijelom Polju

0
18

1

Jučer je u Rožajama a prekjučer u Bijelom Polju, tačnije 26. i 27. avgusta 2016. održana prezentacija Leksikona Bošnjaka/muslimana Crne Gore, autora i urednika akademika Šerba Rastodera i magistra Saita Šabotića.

Promoteri su kako u Rožajama tako i u Bijelom Polju bili dr. Jahja Fehratović, Adis Balota, Atvija Kerović, Enes Halilović, dr. Senadin Lavić, prof. dr. Aldemar Ibrahimović, te sami autori.

Autor i urednik Leksikona, Šerbo Rastoder, istakao je da je to prvo takvo djelo u okviru edicije Udruženja „Almanah“, i da kao takvo predstavlja nevjerovatano značajan poduhvat.

„Leksikon predstavlja cjelovito i sveobuhvtano djelo, to je plod rada 29 saradnika i dva urednika, i kao takvo donosi 772 odrednice, od kojih su 562 ličnosti. Suština Leksikona je da bude sinteza postojećeg znanja, to je knjiga koja se ne čita, ali koju treba imati, jer koristi svakome ko želi spozna i ima neku validnu informaciju o onome što je tema. Svrha jednog ovakvog djela je to da sledeće bude bolje, sveobuhvatnije i cjelovitije“, kazao je Rastoder.

Rastoder otkriva da se već uveliko radi na istom projektu samo za Bošnjake u Srbiji, na kojem radi dr. Jahja Fehratović.

Dr. Fehratović ukazao na značaj Leksikona koji ima sve atribute nacionalnog i u kojem su obrađene odrednice koje imaju kulturno-istorijski, društveni, naučni i svaki drugi substrakt identiteta jedne etničke zajednice.

O Leksikonu Bošnjaka/muslimana Crne Gore, govorio je i tehnički direktor, dr Adis Balota.

„Prvi Leksikon Bošnjaka/muslimana Crne Gore je kapitalno djelo, koje je nastalo kao plod dugogodišnjeg rada. On sadrži tri glavne tematske jedinice, fizička lica, događaje i pojmove. Autori u samom predgovoru navode osnovne principe kojima se vode u izradi Leksikona, oni su svjesni limita postojećeg znanja, što znači da je obim i kvalitet Leksikona podrđen takvoj činjenici“, kazao je Balota.

Prof. Dr Senadin Lavić kazao je da Leksikon ima izuzetnu naučno-kulturnu vrijednost za Bošnjake Crne Gore, pa i šire.

„Ovo djelo obuhvata sve najznačajnije ličnosti i događaje u periodu od 1806. do 2006. godine, ono jeste i treba da bude čast i prestiž svim Bošnjacima. Kroz istorijske dokumente data je politička i kulturna slika Bošnjaka“, rekao je Lavić, najvljujući da će se sličan Leksikon objaviti uskoro i u Sarajevu.

leksikon 1

leksikon 2leksikon23Izvor: SANA – Radio Bijelo Polje


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.