Kritikujem režim, a ne državu i Srbe

14
39
Muftija sandžački i cijele Srbije, Muamer ef. Zukorlić

Nastavlja se agonija odnosa beogradskog režima prema Sandžaku, Bošnjacima i muslimanima.

I dalje nema naznaka da je režim spreman da se suoči sa činjenicom da je neophodno prihvatiti Bošnjake kao ravnopravne građane države Srbije, niti da se nagomilani problemi rješavaju. To se vidi iz medijskih nastupa, davanja medijskog prostora i medijske hajke prema bošnjačkim vjerskim institucijama, uključujući i najavljenu izbornu farsu režima, koja za cilj ima da dovede na čelo Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) ljude koji će da igraju politiku Beograda u Sandžaku, a ne da doprinesu prevazilaženju problema i nalaženju rešenja na dobrobit bošnjačkog naroda i države Srbije – ocjenjuje glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić u razgovoru za Danas.

Sa nedavnog skupa u Novom Pazaru vlastima ste poslali poruku da bi i ovdje mogli da se ponove Egipat i Tunis. Da li želite takav način rješavanja problema koje stalno ističete?

Mediji su tendenciozno prenijeli samo djelimično tu moju poruku. Rekao sam to u kontekstu tumačenja posljedica nepravde koja se ovde uporno primjenjuje. To sam ilustrovao sa evropskim i afričkim modelom promjena, ali sam tu misao završio da dajem podršku evropskom modelu, a to su uobičajene demokratske promjene. Moje su poruke autentične i u skladu sa procesima koji se ovdje dešavaju. Režim i mediji koji ga zastupaju nervozni su što nijednu moju poruku ne mogu prenijeti ni kao radikalnu ni kao prijeteću, već kao istinu koja u sebi ima više gorkoga nego slatkoga.

Do sada ste optužbe upućivali državi zbog odnosa prema Sandžaku i Bošnjacima, a pre nekoliko dana ponašanje predsjednika Srbije ocijenili ste kao nedržavno i neodgovorno. Zbog čega?

Moje primjedbe i kritike su na račun režima, a ne države Srbije. Ovo ističem jer režim želi da se vrlo često sakrije iza srpskog naroda, nastojeći da moje kritičke stavove prevodi na netrpeljivost prema državi Srbiji i srpskom narodu. To nema nikakve osnove i nikome neću dozvoliti da država Srbija bude više njegova nego moja. Prevođenje mojih stavova na neprijateljstvo prema srpskom narodu prevaziđeno je sa aspekta za dokazivanjem.

Činjenica je da sam izrazio sopstveno zaprepašćenje postupkom predsjednika države. To je daleko od državničkog manira, pogotovu predsjednika koji se do sada pazio, kad je Sandžak u pitanju, da ne kaže bar nešto. Ovog puta je izašao iz te navike. Mi smo to ocenili kao nedržavnički tendenciozan čin. Čak, možda kao i paniku režima koji ne uspijeva preko svojih partnera, koje brzo troši, da uspostavi kontrolu kakvu želi. Nakon dvojice ministara i vještačkih predvodnika IZ, sada se pronalazi neko ko bi trebalo da bude i heroj i žrtva, ko je još jedan sitan igrač režima zapakovan u naslov nevladine organizacije. Predsjednik godinama nije našao za shodno da kaže jednu riječ o svim dešavanjima u Sandžaku. Sada neko mjesecima u svim novinama koje su bile dostupne, blati IZ, islam, muslimane, a prije svega muftiju. Onda se nađe neka studentkinja koja odgovori na takva blaćenja i onda taj ko to čini permanentno mjesecima pretvara se u žrtvu i daje mu se policijska zaštita da pri tom ne znamo od koga. Dakle, još jedna igra na pozornici Sandžaka kojom treba skrenuti pažnju sa glavnih problema. Loši savjetnici su loše za ovo posavjetovali predsjednika. To mu nije trebalo i time je potpuno potopio posljednje povjerenje na relaciji sa bošnjačkim narodom i Sandžakom uopće.

Koliko ima razumijevanja između IZ i civilnog sektora?

– Nemam problema sa civilnim sektorom. Problem može da se ima sa nekim ko nije civilni sektor već režimski, a želi da drži monopol nad civilnim sektorom. Sa dotičnom osobom ili dotičnom organizacijom dolazi do nesporazuma u momentu kada muftija više ne podržava Borisa Tadića i Rasima Ljajića. Principijelno sa građanskim opcijama nemam nikakav problem. Kod značajnog broja nevladinih organizacija u Srbiji imamo da zajedno sa vlastima jedu sa istih jasala i onda imamo neke lančane reakcije. Niko ne primijeti kada dotična gospođa nanese uvredu djevojkama muslimankama koje oblače islamsku nošnju kada kaže da one maramom prikrivaju svoje biografije bivših narkomanki, a reakcija na takvu izjavu se ocjenjuje kao govor mržnje. Dok nam ona prebrojava koliko imamo djece, koliko žena, lista nam privatni život, to se prevodi kao sloboda govora.

Sve su glasnije ocjene da ste kao vjerski poglavar duboko zagazili u politiku?

– To je kao reakcija, a ne kao akcija. Ukoliko se na IZ koju predvodim, narod i veru kojima pripadam brutalno vrši agresija sa pozicija politike, ne mogu se braniti od politike a da se ne bavim njom. Ne znam, zašto bi mi to neko osporavao, ako mi Ustav i zakoni to ne osporavaju. To činim na svoj način u samoodbrani, sa potpuno stabilnom pozicijom, i ne ni kao ispad, ni ne kao grešku, već kao jasan način odbrane od svih agresija.

Da li i dalje mislite da nove izbore za BNV treba da aktivno bojkotujete i da li ste pozvali vaše pristalice na taj čin?

– Rekli smo da ćemo te izbore bojkotovati i ostajemo dosljedni tome. Režim je napravio taktičku grešku sa namjerom da na bilo koji način ojača svoje partnere u Sandžaku. Ovim im je definitivno politički presudio, napravit će jedno prebrojavanje prije parlamentarnih i lokalnih izbora i na tu farsu će izvesti mali broj ljudi. Kako se termin izbora bude približavao pojačavat ćemo i taj poziv i aktivnu kampanju. To će biti definitivna diferencijacija o stvarnom političkom legitimitetu ovdje. Za nas BNV je formirano.

Koliko su tačne glasine da pregovarate sa Sulejmanom Ugljaninom o saradnji?

– Nema nikakvih razgovora ni sa Ugljaninom ni sa Ljajićem. Da bi postojala bilo kakva šansa za razgovore, dogovore ili za bilo kakvom aktivnošću u prevazilaženju ovih problema, uslov je neučešće na izborima za BNV. Ukoliko budu učestvovali na izborima, onda potpuno zatvaraju vrata da mogu biti naši sagovornici u nekom narednom periodu.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

14 KOMENTARI

  1. a sta je radio Naser Oric i Rasim Delić i mnogo njih..najveci teroristi su muslimani,samo pogledajte bilo koje vesti,teroristicki napad ,amerika,Rusija Egipat,Sirija..ma uzas..rekao sam vam jednom,lako je muftiji da manipulise sa gladnim,sirotinjom i polupismenim narodom,a najgore je sto vine shvate njega sta on hoce.

  2. svi koji podrzavaju taj rezim gore su nego oni sto ga sprovode
    tako svi sto podrzavali monstrumske teroriste kao sto su mladic karadzic oni su joz gore !znaci budimo budni ! i normalno i crnci da su nam blizi jer nisu nam nikakav zlo naneli !!!

  3. NE TREBA MISLITI SVOJOM GLAVOM,TU JE ZUKORLIC DA BUDE NOVI GADAFI ILI MUBARAK A ONAJ KO DRUGACIJE MISLI IZDAJNIK JE KAO LJAJIC,UGLJANIN,JUSUFSPAHIC,ZILKIC,OMEROVIC…

  4. Od srba nikad nemos imat garancija. Sto srbin osjeti da moze on pusta prljavu bradu i ostri noz da kolje Muslimana. Zato sto dalje od njih to bolje. Neka se izmedju sebe je*u.

  5. Mi nismo protiv Srba, mi samo tražimo garancije za budućnost.
    Razgovaraćemo sa srpskim političarima, koji će nam ponuditi garancije, i ukinuti diskriminaciju!

  6. Muftija da te Allah sacuva od vlaha i vlaskih napada Insala cemo ihcupati BOSNJACKU REPUBLIKU SANDZAK iz Celusti bananos drzave srbije.200.000 Bosnjaka dijaspore je spremno da da svoju krv i zivot za slobodni Sandzak.Selam svima u B.R.Sandzak

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.