KRIK: Funkcioner Agencije za privatizaciju Muamer Redžović posluje sa Šarićevim saradnicima

10
39

Muamer Redžović

Srbija – Kompanija Muamera Redžovića, predsjednika upravnog odbora Agencije za privatizaciju, sklopila je prošle godine poslove sa saradnicima Darka Šarića kojima se sudi za pranje novca – advokatom Radovanom Štrpcem i biznismenom Blažom Dedićem.

Istraživala: Bojana Jovanović

Šarićevi saradnici su Redžoviću i njegovom poslovnom partneru predali kontrolu nad poljoprivrednom kompanijom „Jedinstvo“ iz Gajdobre, nadomak Novog Sada. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokušalo je da zaustavi ovu poslovnu transkaciju tvrdeći da je to pokušaj članova Šarićeve grupe da zaustave državu da trajno oduzme ovo preduzeće. Viši sud je, međutim, odbio žalbu tužilaštva.

Redžović je novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) rekao da nije upoznat sa poslom koji je njegova kompanija sklopila sa optuženim Šarićevim saradnicima.

Zabrinuti akcionari

Preduzeće „Jedinstvo“, čija je pretežna djelatnost gajenje žita, posjeduje oko 500 hektara zemlje u Vojvodini. Decembra prošle godine, porasla je zabrinutost malih akcionara ove kompanije. Primili su primjerak plana reorganizacije preduzeća koji su sudu podnijela dva poverioca: biznismen Vujadin Janković i kompanija „Trgopromet“ iz Kraljeva.

U planu je djelovalo da bi mali akcionari mogli da budu ugroženi, odnosno da im neće isplatiti akcije, zbog čega su se obratili Agenciji za privatizaciju i tražili da ispita situaciju. Rekli su da ne veruju Jankovićevim „sumnjivim postupcima i stvarnim namerama.“ Iz medija su znali da je biznismen Janković pod istragom zbog zloupotreba u privatizaciji pančevačke „Azotare“.

To je povećalo njihovu sumnju. Mali akcionari, međutim, tada nisu znali da je u ovaj posao umešan i Muamer Redžović, prvi čovek institucije od koje su tražili pomoć. Redžović je, prema podacima do kojih su došli novinari KRIK-a, jedan od akcionara preduzeća „Trgopromet“ i član Nadzornog odbora te kompanije. On u ovoj kompaniji (kroz firmu čiji je vlasnik) posjeduje 14, a Janković 36 odsto akcija što ih zajedno čini većinskim vlasnicima.

Pranje kokainskog novca

Jedinstvo“ je bilo uspješno poljoprivredno preduzeće kada ga je država privatizovala 2007. godine za 3,4 miliona evra. Kontroverzni biznismen Mile Jerković koji je kupio ovu kompaniju, ipak nikada nije isplatio punu cijenu za preduzeće zbog finansijskih problema.

Jerković je „Jedinstvo“ 2009. godine prodao novosadskom advokatu Radovanu Štrpcu za 1,15 miliona evra. Štrbac je, prema navodima optužnice, preduzeće platio na neuobičajen način – doneo je velike torbe pune keša. Tužilaštvo za organizovani kriminal kasnije je utvrdilo da su Štrbac i Blažo Dedić, crnogorski biznismen koji je uložio dodatnih 350.000 evra u „Jedinstvo“, prali novac za kriminalnu grupu koja je švercovala tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Šef grupe je bio Darko Šarić – prije nedelju dana osuđen na 20 godina zatvora za krijumčarenje 5,7 tone droge.

Štrbac je kao član narko-kartela uhapšen 2010. godine i još uvijek mu se sudi za pranje novca. Nakon hapšenja članova grupe, Viši sud je zamrznuo imovinu preduzeća „Jedinstvo“. Država to radi kako kriminalci ne bi mogli da raspolažu imovinom do pravosnažne presude. Štrbac je, međutim, iza kulisa počeo da radi sa Dedićem na prenošenju preduzeća na drugog vlasnika. „Jedinstvo“ je bilo dužno Šarićevim saradnicima jer su oni, perući novac, uložili milione u firmu. Oni su prenijeli potraživanja (vlasništvo nad dugom) „Jedinstva“ na biznismena Jankovića i preduzeće „Trgopromet“.

U ugovoru potpisanom sa Jankovićem, čiju kopiju posjeduju novinari KRIK-a, nema podatka da je za potraživanja išta plaćeno. U novembru 2012. godine, Janković je potpisao ugovor sa Štrpcem za preuzimanje oko 60 miliona dinara duga preduzeća „Jedinstvo“. U maju 2013. godine, crnogorsko turističko preduzeće „Maestralturs“ u vlasništvu biznismena Dedića, preuzelo je dug preduzeća „Jedinstvo“ od oko 40 miliona dinara na „Trgopromet“. Janković i kompanija „Trgopromet“ pojavljuju se 2014. godine kao poverioci „Jedinstva“ i podnose plan reorganizacije preduzeća nad kojim je u junu 2012. pokrenut stečaj.

Privredni sud je plan prihvatio u junu 2014. godine i time su zvanično preuzeli upravu nad preduzećem.

Uključuje se tužilaštvo

Ovaj potez je privukao pažnju malih akcionara koji su mislili da će se dogoditi sumnjivi posao. Tužilaštvo za organizovani kriminal je takođe saznalo za prebacivanje dugova i pokušalo da ih spriječi.

Saša Ivanić, zamjenik tužioca za organizovani kirminal, podnio je zahtjev da se zaustavi prenos potraživanja na Jankovića i preduzeće „Trgopromet“ u avgustu 2014. godine. Ivanić je u zahtjevu rekao da je Dedićeva i Štrpčeva investicija u „Jedinstvo“ bila zarada od narkotika koju su dobili od Šarića, a da je prijenos duga pokušaj Šarićev ih saradnika da zaustave državu da trajno oduzme ovo preduzeće. Tužilaštvo, međutim, nije uspjelo da spriječi transfer.

Još nekoliko detalja je bilo sumnjivo. „Trgopromet“ teško da je bilo preduzeće u stanju da preuzme dugovanja – šest meseci nakon ugovora o ustupanju potraživanja, računi „Trgoprometa“ su blokirani zbog finansijskih problema.

Neposredno prije prenosa vlasništva, u aprilu 2012. godine, Janković je uhapšen pod sumnjom da je zloupotrebio ovlašćenja pri privatizaciji preduzeća „Azotara“ iz Pančeva, koje je najveći proizvođač i distributer mineralnih đubriva u Srbiji. Iako je prošlo više od tri godine, Janković nije optužen, a istražni postupak je i dalje u toku. Viši sud se složio sa Tužilaštvom i zabranio transakcije smatrajući da su dugovi deo operacije pranja novca.

Prema navodima suda, u ugovorima se ne navodi da su Janković i Trgopromet platili dug i ovaj prenos nazvao je „lažnom“ transakcijom. Štrbac i Janković su odmah podneli žalbu, a Apelacioni sud je poništio rešenje suda i slučaj vratio na ponovno odlučivanje. Proces je ponovljen sa istim zaključkom. Nakon druge žalbe, Viši sud je preinačio svoju presudu i stao na stranu Jankovića i Štrpca.

Tužilaštvo je podnijelo žalbu, ali je Apelacioni sud ovaj put potvrdio prvostepenu odluku obrazloženjem da je „zabranu raspolaganja moguće odrediti samo u odnosu na stečajnog dužnika („Jedinstvo“), a ne i u odnosu na poverioca“. Muamer Redžović je u intervjuu novinarima KRIK potvrdio da je akcije „Trgoprometa“ kupio 2011. godine na berzi, ali i rekao da ne zna ništa o poslu koji je zaključen sa Štrpcem i Dedićem.

Kaže i da je prvi put čuo od novinara da je u nadzornom odboru te kompanije. „Nisam učestvovao ni na jednom Nadzornom odboru u radu, nikad nisam dobio rješenje da sam u Nadzornom odboru“, rekao je Redžović i dodao da je tek od novinara saznao za preuzimanje dugova prema kompaniji „Jedinstvo“.

„Pojma nemam. Nikad čuo, nikad video. Stvarno ne znam, ne znam ni koja je to kompanija.“

Vujadin Janković nije uzvratio poziv novinarima KRIK – a.

Ni Štrbac se nije odazvao na intervju.

Izvor: Krik


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

 1. KAKO VULE KAZE TAKO RADE MISEVI .PRASIM, REDZOVIC I OSTALA BAGRA POGLEDAJ FUDBAL ,LUTRIJU POLICIJA KORUPCIJA SVE DRZAVNE ORGANIZACIJE .TO SE ZOVE DRZAVNA KORUPCIJA -SAMO NAPRED VULE VUCKO HRABRO LAZI I OTIMAJ BUDALE APLAUDIRAJU -DOK IMA OVACA BICE I VUNE ZA SISANJE.

  0

  0
  • Sa koje si ti planete svega ti? Muamer Redzovic nije prorektor Internacionalnog Univerziteta vec dvije godine. On je vec tri godine u Beogradu tamo zivi I radi kao savetnik premijera. Bio je prorektor za razvoj ali vise nije.

   0

   0
   • Ako si pismen, procitaj sta pise na sajtu. Zasto nije izbrisan sa sajta ako vise nije prorektor?

    0

    0
 2. Muamer Redzovic je najuspesniji biznismen ne samo u Novom Pazaru vec i sire.Svoje”veze i vezice”je stekao kao direktor Fabrike Obuce”Ras”kasnije kao samostalni privrednik,kao generalni zastupnik Holding Kompanije”Braca Karic”u Moskvi a i na Internacionalnom Univerzitetu je bio najveci mozda cak i jaci od Rektora Univerziteta.Jedan i jedini je Muamer(Salka)Redzovica iz Duge Poljane a ko ga imalo poznaje blize ima samo reci hvale kao i ja jer sam radio u vreme njegovog direktorovanja u FO”RAS”gde je imao izvanredne poslovne aranzmane.

  0

  0
 3. cini mi se da ovaj tip radi ili je radio na internacionalnom.krenulo ga dobro za dobrobit “umeta”s..o fabriku obuce “ras”otvorio svoju .Stekao zvanje dr,svugde ga ima,od Pazara do Moskve.sto bi rekli pazarcii,snaso se coek.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.