Kosovskim Albancima Srbija plaća odštetu zbog torture

0
4

Kosovo – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda kojom se država Srbija obavezuje da petorici kosovskih Albanaca isplati odštetu od 1,3 miliona dinara (12 000 eura) zbog torture koju su nad njima vršili pripadnici MUP-a tokom nezakonitog pritvora 1999. i 2000. godine.

Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo (FHP), odšteta pripada Tahiru Bytyqiju, Smailu Gashiju, Rahmanu Elshaniju, Hisniju Podrmiçakuu i Bekimu Istogu.FHP u saopštenju smatra da iznosi pojedinačnih odšteta od 2.000, odnosno 3.000 eura ne doprinose uspostavljanju pravde za nedjela počinjena tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U saopštenju se navodi da je Apelacioni sud potvrdio činjenične nalaze prvostepenog suda, prema kojima su jedinice MUP-a uhapsile tih pet Albanaca, od kojih je Bekim Istogu tada bio maloljetnan, bez pravnog osnova.

Tokom privođenja i boravka u zatvoru, bili su izloženi raznim vidovima psihičke i fizičke torture. Sud je utvrdio i da su pripadnici MUP-a Srbije prekršili prava lica lišenih slobode, propisana Zakonikom o krivičnom postupku i Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Između ostalog, pripadnici MUP-a su prekršili zakonske odredbe koje se tiču primjene prinude nad osobama lišenim slobode, obavezu izdavanja rješenja o zadržavanju i obavezu obavještavanja njihovih porodica o hapšenju, navodi se u saopštenju.

FHP je 26. aprila 2010. godine, u ime petorice Albanaca, podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv države Srbije zbog odgovornosti za policijsku torturu. U toku postupka je održano šest ročišta na kojima su saslušani svi oštećeni a sprovedeno je i medicinsko vještačenje.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.