Konstituiran Klub mladih naučnika BANU

0
55

 

U Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti održana je 25.03.2019. g. konstituirajuća sjednica Kluba mladih naučnika.

U Klub mladih naučnika primljeni su kandidati mlađi od 40 godina sa naučnim stepenom doktora nauka i objavljenim naučnim radovima: doc.dr. Aida Kulo, dr.sc. Emina Hadžimuratović, dr.sc. Sabina Terzić, dr.sc. Selma Porović, doc.dr. Ema Mazrak, dr. Aldin Dugonjić, prof.dr. Jahja Fehratović, prof.dr. Amela Lukač Zoranić, prof.dr. Almir Pramenković, prof.dr. Elma Elfić-Zukorlić, prof.dr. Suad Bećirović, doc.dr. Rejhan Kurtović, doc.dr. Saida Ibragić, doc.dr. Haris Gekić, dr.sc. Muhamed Mujakić.

U prisustvu predsjednika akademika Muhameda Filipovića, generalnog sekretara akademika Muamera Zukorlića, koordinatora Kluba mladih naučnika akademika Asima Kurjaka, članovi Kluba su u desetominutnom izlaganju predstavili svoje poglede na nauku i zadatke koji ih očekuju kao saradnike BANU u svojim stručnim oblastima.

Akademik Filipović je ocijenio intelektualnu sadržinu u izlaganju i argumentaciji ideja članova Kluba putem kojim treba ići kako bi se nauci u BiH obezbijedio priliv novih mladih snaga.

Svi članovi su ovom prilikom kroz izlaganja u punoj mjeri opravdali povjerenje koje je BANU uložila u njih birajući ih za članove Kluba.

“Osnivanjem Kluba mladih naučnika BANU dobili smo svježu energiju za realizaciju važnih projekata i osigurali podmladak Akademiji”, istakao je gen. sekretar akademik Zukorlić.

Mladi i obrazovani ljudi su temeljni nosilac novih ideja i sistema vrijednosti u svakom društvu, stoga će Akademija u svom daljem radu rukovodeći se najvišim principima i kriterijima nauke kao polaznim gledištem i principima na kojem zasniva svoju aktivnost, biti usmjerena upravo prema njima.

“Niko u ovoj našoj zemlji ne vodi računa o najkvalitetnijim studentima na bosanskim sveučilištima niti prati kuda odlaze. Jedinstvena je ova aktivnost BANU kao primjer da u ovoj zemlji makar neko vodi računa o najboljima”, poručio je koordinator Kluba akademik Kurjak.

 
 

 

Informativna služba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.