Komisija za obrazovanje: Prekinuti monopol koji vlada kad je u pitanju izrada udžbenika

8
9

1

 

Novi Pazar- Treća redovna sjednica komisije za obrazovanje Viječničkog kluba “Za Bošnjake Sandžak i Muftiju“ održana je jučer (22.05.2015.god) na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Na sjednici su analizirani zadaci ove komisije kad je u pitanju obrazovanje Bošnjaka kako u Sandžaku tako i u regionu.

Predsjednik ove komisije Mustafa Fetić  naglašava da poseban akcenat stavljen na uvođenje nastave na bosanskom jeziku, i  da svi udžbenici trebaju biti urađeni stručno i kvalitetno, a ova komisija aktivno učestvuje u procesu  uvođenja nastave na bosanskom jeziku.

“Želim da istaknem da Internacionalni univerzitet i Lista “Za Bošnjake Sandžak i Muftiju“ ima kapaciteta da aktivno učestvuje i dadne konstruktivan doprinos kada je u pitanju ovaj proces.“ – Istakao je Fetić

Sjednici su prisustvovali timovi koji su radili analizu udžbenika za predškolsko, osnovno, srednje i visoko školsko obrazovanje, koji su podnijeli izvještaje o stanju obrazovanja na Bosanskom jeziku

Šef Viječničkog kluba “Za Bošnjake Sandžak i Muftiju“ dr. Jahja Fehratović ističe da da budžet Bošnjačkog nacionalnog vijeća je tako koncipiran da se skoro 20 000 000 miliona ide na plate, ugostiteljske račune i reprezentacije,  a da samo 1 500 000 dinara ide za obrazovanje, što je po riječima Fehratovića minorna suma.

“Mi ćemo bez obzira na sve poteškoće nastojati da damo maksimalan doprilnos kada je u pitanju obrazovanje na bosanskom jeziku“

Fehratović je ovom prilikom pozvao sve Bošnjake da upišu  djecu da pohađaju nastavu na Bosanskom jeziku.

Osvrnuo se i na monopol koji  vlada kad je u pitanju izrada udžbenika, pa je tako naprimjer, po njihovim riječima,  jedna izdavačka kuća izdala najveći broj udžbenika, što ni u nije dobro .

Vijećnici su se složili da  sada kada su u izradi novi udžbenici je važno da se povede računa, da ne bude monopola u izdavačkoj djelatnosti već da se i ostali izdavači uključe u ovaj proces.

SANA – A. Šabotić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. problem je lako rjesiv…odstampati udzbenike po bosnjackom programu,naravno, na bosanskom jeziku i iz tih knjiga uciti djecu ,a srbima ostaviti njihove lazi,neka se sami dave u njima…obijasniti djeci ,da su cetnici zlikovci kakve ljudska povijest ne pamti…ukazati na srpski terorizam…upoznati djecu sa srpskim lazima i zabludama…upoznati djecu sa svijetlom bosnjackom prosloscu i kulturom itd. ….pobacati svo to cirilicno smece…jeli to tesko?

  0

  0
 2. Okrivite SDA koji zloupotrebljavaju BNV nemojte da pljujete po Vladi Srbije. A ti udzbenici na tkz bosanskom jeziku pa to kupujte iz Sarajeva, da deca iz Rasko polimske oblasti uce isto sto uce i oni u Federaciji BiH.

  0

  0
  • Da bi shvatio evo primer jedne druge komisije – komisije za informisanje na bosanskom jeziku formirane u martu ove godine.
   https://sandzakpress.net/Formirana+opoziciona+Komisija+za+informisanje+na+bosanskom+jeziku+pri+BNV

   Šta se desilo mesec kasnije?
   Pogledaj na sajtu BNV :
   U TUTINU UREĐENA SLUŽBENA UPOTREBA BOSANSKOGA JEZIKA I PISMA
   http://www.bnv.org.rs/vijesti/u-tutinu-uredena-sluzbena-upotreba-bosanskoga-jezika-i-pisma/

   Obrazloženje.
   – 20 i kusur godina SDA je na vlasti u Tutinu.
   A tek mesec dana posle formiranja ove komisije u Tutinu se koristi Bosanski jezik kao službeni. Da ne bi lovorike pokupio BDZ oni su to (kao) sami uradili.
   Paradoks zar ne?
   Zašto?
   Da nije BDZ počeo da formira komisije (jer Suljo ne dozvoljava da se BDZ infiltrira unutar BNV-a) BNV bi samo dzabalebario i delio plate kao i do sada.
   Zato je formiranje ovih komisija opravdan i jedino moguć način (u datim okolnostima) da se natera BNV da se pokrene.
   Nadam se da sam objasnio? 😀
   Jedno pitanje:
   – Da li je bolje pustiti Dzudzu da naplaćuje, uredjuje, štampa (možda ponovo sa likom Poslanika a.s.) u svojoj firmi, te distribuira kom hoće i kako hoće ili obrazovati komisiju koja će pored ostalog i to pratiti ?
   Ne zaboravimo da opozicija ima 47 % (nazovi) vlasti u BNV a do sada ni jednu funkciju.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.