Koalicija “Prvi mart” podnijela krivičnu prijavu protiv novinara i urednika RTRS-a

2
12

BIH – Građanska koalicija „Prvi mart“ uputila je danas krivičnu prijavu Tužilaštu Bosne i Hercegovine protiv novinara i urednika emisije „Pečat“, Nenada Petrovića i Gvozdena Šarca zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 145. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine povreda ravnopravnosti čovjeka i građana, krivično djelo iz 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te krivično djelo iz člana 146. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sprečavanje povratka izbjeglih i raseljenih lica.

Upućivanjem krivične prijave od Tužilaštva BiH traži se utvrđivanje stepena odgovornosti urednika emisije „Pečat“, Gvozdena Šarca i novinara pomenute emisije, Nenada Petrovića kao kreatora propagandnih sadržaja koji su usmjereni ka izazivanju vjerskih i nacionalnih  netrpeljivosti prema povratnicima u entitet RS-a.

„U skladu sa svime izrečenim, tražimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene istragu, te utvrdi krivičnu odgovornost novinara RTRS-a, te u neposrednom kontaktu utvrdi motive za realizaciju ovog priloga od strane Gvozdena Šarca i Nenada Petrovića“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Istovremeno, Prvi mart je uputio i prigovor Regulatornoj Agenciji za Komunikaciju u vezi sa emitovanjem priloga u emisiji “Pečat” putem kojeg je Radio-televizija Republike Srpske dovela u pitanje fizičku sigurnost aktivista „Prvog marta“.

Novinari Radio-televizije Republike Srpske neprofesionalnim i pristrasnim izvještavanjem ugrozili su sigurnost aktivista građanske koalicije „Prvi mart“  karakterišući ih kao aktere koji teže svojim aktivnostima uništiti entitet Republike Srpske, dovodeći ih u vezu s prijavama koje se odnose na terorizam, kao i emitovanjem izjava kojima se pokušava manipulisati javnim mnijenjem u vezi s zakonitošću ranije provedenih aktivnosti kroz inicijativu „Glasaću za Srebrenicu“.

Radio-televizija Republike Srpske emitovanjem ovog priloga prekršila je odredbe Regulatorne agencije za komunikaciju, pa s tim u vezi Koalicija „Prvi mart“ očekuje od RAK-a da se očituje po ovom pitanju u što skorijem vremenu, te zatraži i izjašnjenje RTRS-a o pristrasnom izvještavanju koji sadrži elemente govora mržnje, diskriminacije, te neistinitih podataka o djelovanju povratnika koji za posljedicu mogu imati podizanje međuetničkih tenzija te zastrašivanje manjinskih skupina povratnika u zajednicama širom entiteta Republika Srpska.

Koalicija “Prvi mart” okuplja preko 30 organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida i zaštiti ljudskih prava povratnika u borbi za njihova građanska i ljudska prava.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. šta hoce ova bagra od suljagica,izdajnicko sve sto pocinje na suljo,a—radio je protiv vjeronauke u bih baraba komunjarska a sada hoce po oprobanom receptu laznog patrite da stive poene i da pljacka,BOYCOT SVIH IZDAJNIKA

    0

    0
  2. Podrska gradjanskoj inicijativi Prvi mart,niko nema pravo da sprecava aneks sedam Dejtonskog mirovnog ugovora koji omogucava pravo povratka progranog stanovnistva svih na svoje.Pozivam sve organizacije vladine i nevladine,politicare intelektualce da podrze rad gradjanske inicijtive i da stanu u odbranu prava progranika da se registruju i prijave u mjestima boravista koji su imali prije rata.Znamo da su Bosnjaci i Hrvati cinili 54 posto stanovnistva u manjem BiH entitetu prije pocetka rata,znaci treba omoguciti svima njima da ostvare svoje zakonsko pravo koje im je garantovano i u Dejtonskom ustavu BiH,da se registruju i glasaju u mjestima njihovog prebivalista,a svi oni koji rade protiv toga rade direktno protiv Dejtonskog mirovnog ugovora i takve treba prijaviti Sudu BiH,a ako to ne pomogne treba se obratiti i medjunarodnom sudu u Hagu buduci da bez ispunjavanja aneksa o povratku svih na svoje nema ni Dejtona.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.