Ko nije kadar da razgovara taj nije sposoban za razvoj!

0
6

slima-sacirovic

Ono što se u našim prilikama javlja kao dijalog najčešće se iskazuje u formi neopisivih i isključivih sudova. Naviknuti da dijalog smatramo borbom u areni iz koje neko mora izaći poražen , naša svijest o dijalogu robuje pred ubjeđenjima koja nas tjeraju da vjerujemo kako postoje ”objektivni” kriterijumi  o njenoj stvarnosti i racionalna mogućnost za rasuđivanje o istini i neistini. 

Voditi dijalog van postojane argumentacije, znači unaprijed isti osuditi na neuspjeh. Dijalog se okamenjuje u dogmatskoj neslobodnoj egzistenciji. 

Ako su vaspitanje i obrazovanje uslovi od kojjih zavisi formiranje čovjekove ličnosti, onda su oni najbitniji segmenti jednog društva i države. U savremenim razvijenim društvima i državama, primarni strateški sistem, koji se izdvaja i uzdiže iznad ostalih, jeste obrazovni sistem. Jer, obrazovanje i njemu primereno znanje omogućavaju  nadoknadu svih drugih vrsta bogatstava koja nam nedostaju, a potrebna su za normalan i dostojanstven život. Tamo gde se afirmiše i radi na opstanku i razvoju, ljudi se vaspitavaju i obrazuju da jedni druge shvataju, potpomažu i sarađuju, da prihvataju razlike i da zbog njih ne dolaze u sukobe i da se uvažavaju.  

Javnost i ustaljena politička ”elitna” mašinerija, mog grada, riječima, poput užarenih varnica, djelimakoja dolikuju autoritarnim sistemima,  tretiraju sisteme od egzistencijalnog značaja.  Na taj način se ophode prema Temeljima  koji svjedoče o istoriji mog grada, temljima na kojima počiva identitet mog naroda, temljima gdje se stiče znanje koje predstavlja imperativ za očuvanje vjere Islama.   

Fakultet za islamske studije je riznica vrijednosti utemeljenih na načelima vjerovanja, ravnopravnosti, solidarnosti, tolerancije, poštovanja, očuvanja, žrtvovanja. Biti student ovog Fakulteta, podrazumjeva svijest o Istini na kojoj se temelji naš opstanak i djelovanje. Biti student ovog Fakulteta, podrazumjeva svijest o očuvanju preuzetog emaneta. Biti student ovog Fakulteta, podrazumjeva nemilosrdan stav protiv stava koji ne vrjednuje, koji iskrivljeno i lažno tumači činjenice. 

Diplomirati na ovom Fakultetu, ne znači dobiti jedan papir ispisan slovima koja svjedoče o četvorogdišnjem učenju. 

Diplomirati na ovom fakultetu znači, naučiti da ono čovječno u svakom od nas treba nas uzdignuti iznad svake posebnosti i pojedinačnostite da granica pojedinačnosti  i posebnosti treba da bude univerzalna čovječnost.  

Nedvosmisleno tvrdim, da  su one pojedinačnosti i posebnosti koje dovode u pitanje univerzalne ideje i vrijednosti  opasne i potencijalni su izvor sukoba . Tolerancija prema njima je besmislena. Trpeljivosti može i treba da podleže sve osim onog što dovodi u pitanje slobodu i život.  

Svjesna činjenice da živim u pravnoj državi, kao političkoj zajednici, koja počiva na osnovnom načelu jednakost svih građana pred zakonom , podrazumijevam da nema mjesta bilo kojem obliku diskriminacije  (bilo po etničkoj, vjerskoj ili ideološkoj osnovi).  

Dse odnosi između pojedinaca i između društvenih grupa uspostavljaju  na osnovu tolerisanja identiteta svakog od učesnika interakcije. Već sam pojam interakcije ukazuje na to da nije riječ o jednostranom dejstvu nego o uzajamnom djelovanju svih učesnika, a to pretpostavlja da svaki akter ima subjektivitet koji se ne može prosto ukinuti asimilacijom  ili dominacijom, već se reinterpretira i usklađuje s stavovima i akcijama drugih subjekata u komunikaciji. To je smisao tvrdnje da je građanin slobodna ličnost, jer sloboda u društvu i političkoj akciji se praktikuje samo ukoliko se daje pravo i drugima na ispoljavanje slobode.  

Izvor: Silma Šaćirović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.